Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

η χώρα δεν καταστράφηκε, αντέχει μερικά μνημόνια ακόμη




Η Eurostat ανακοίνωσε (στην ώρα της - βάζω ερωτηματικό εδώ) τα στοιχεία που δείχνουν για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης 0,7% του ΑΕΠ. Με τη διαφορά από τις δυσοίωνες προβλέψεις του προγράμματος που προέβλεπε έλλειμμα 0,25% να φτάνει περίπου στο θετικό 1%. Και με τις ακόμη πιο δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ, που έβλεπε έλλειμμα 0,76% να φτάνει τα 2,6 δισ. σε χρήμα (μάλιστα κολλαριστό). Τάδε έφη κ. Τσίπρας σε συνέντευξη του στο Euronews. Όπως αναμενόταν, ο κ. Τσίπρας, εξαπέλυσε μύδρους στις Κασσάνδρες.

Διότι λέγει, διαψεύστηκαν. Διότι λέγει, η χώρα δεν καταστράφηκε (ακόμη). Όλα όμως βρίσκονται σε αλληλουχία. Για γεγονότα πρόκειται που το ένα διαδέχεται και επιδρά στο άλλο και χρήσιμο είναι να τα έχουμε υπ' όψιν μας. Όχι απαραίτητα με τη χρονική σειρά τους. Ας πάμε, λοιπόν, σ' αυτό που είπε η κ. Λαγκάρντ και διαψεύδονται οι αθεράπευτοι δικαιώνοντας τις Κασσάνδρες: "Καλωσορίζουμε τα στοιχεία της Eurostat. Αν είναι ακριβή θα έχουν αντίκτυπο. Θα τα ξεσκονίσουμε" (η υπογράμμιση δική μου).

Χάρηκε (ή έκανε πως χάρηκε - κι εδώ ερωτηματικό) η κ. Λαγκαρντ διότι (λογικά) αυτό επιδιώκει. Να είναι σε θέση η κυβέρνηση να επιστρέψει τα δανεικά. Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με όσα είπε στο Euronews, έχει στο ταμείο του (χθες!) 2,6 δις για την κ. Λαγκάρντ, ή καλύτερα, για τους δανειστές, ή για να καλύψει ενδεχόμενη αστοχία του προϋπολογισμού, ή για οπουδήποτε αλλού μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Εκτός από το να πληρώσει συντάξεις. Ή να αυξήσει το αφορολόγητο. Ή να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ. Να πληρώσει λ.χ. για τα φάρμακα. Ή για ό,τι άλλο το ευτελές.



Οι συντάξεις πετσοκόβονται και η φορολογία ανηφορίζει για χάρη του αντίκτυπου της κ. Λαγκάρντ που υποσχέθηκε να ξεσκονίσει (και να μας καθίσει στο σκαμνί, άμα λάχει). Τα έχει αυτά τα 2,6 δις στο ταμείο του ο κ. Τσίπρας; Διότι, αν τα έχει, τότε προφανώς με το πρόγραμμα σωστά πορεύεται και αποτέλεσμα κομίζει (εννοείται, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη των δανειστών). Δικαίως παίρνει τα εύσημα (αν τα παίρνει) η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά. Πιάνει επί τέλους πους στόχους και, μάλιστα, από τι ρίζα και όχι σύριζα. Επομένως, προς τι τα προληπτικά;

Οι εταίροι μας στην ΕΕ, η Κομισιόν και το Eurogroup γνωρίζουν, διότι δικό τους έργο είναι, την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Λογικόν, λογικότατον, να συναινέσουν στην έναρξη της συζήτησης για την μείωση του χρέους, εφόσον και με τη βούλα της Eurostat έχουμε πλεόνασμα, όπως επαναλαμβάνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο κ. Τσίπρας ό,τι τούτο συμφωνήθηκε όταν υπέκυψε στο 3ο μνημόνιο. Μήπως, άλλα κατάλαβε ο διαπραγματευτής κ. Τσίπρας; Διότι, αντί για κούρεμα έχουμε προληπτικά. Που, μάλιστα, θα ενεργοποιηθούν με αυτόματο πιλότο (πατάς ένα κουμπί και βγαίνει μια χοντρή). Και το πράγμα περιπλέκεται αγρίως.

Ο αυτόματος πιλότος θα έχει και την ευθύνη για το κουμπί (θα καθίσει τη χοντρή στο κουμπί για να λέει: nix φαΐ). Όπως την ευθύνη για τον λογαριασμό του νέου ΤΑΙΠΕΔ θα την έχει έτερος αυτόματος πιλότος. Κατά τα άλλα, στη διαπραγμάτευση συνεχίζουμε ακάθεκτοι την "Ισπανική υποχώρηση", φτάσαμε στο μέσον της ερήμου και συνεχίζουμε για το υπερπέραν. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Ολλανδό (και τις μπούκλες του) τα προληπτικά θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων αξιόπιστα (υπογραμμίζω για να μην επεκτείνομαι). Το εκ των υστέρων να το ξεχάσετε, διαμήνυσε. Βεβαίως, πρωτίστως θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης των "θεσμών". Διότι, τότε και μόνον τότε, δύναται να θεωρηθούν αξιόπιστα.

Για την κ. Λαγκάρντ, τα προληπτικά θα πρέπει να νομοθετηθούν και θα πρέπει να είναι βιώσιμα, για να μας κάνουν αβίωτο τον εναπομείναν βίο μας. Δεν διανοείται να μην βρει τρόπο να ξεπεράσει τους νομικούς περιορισμούς ο κ. Τσίπρας. Ώστε, να μην απορριφθούν κι αυτά ως αντισυνταγματικά. Διότι αναξιόπιστος δεν είναι (όταν πρέπει). Άλλωστε απέκτησε ειδικότητα να νομοθετεί νύχτα. Ας πρωτοτυπήσει μια φορά. Ας τα περάσει υπό το φως της πανσελήνου και υπό τον ορυμαγδό των κολασμένων. Τριών μνημονίων και άλλων τόσων ενδιάμεσων, προληπτικών και απροκάλυπτων.

Επ' ουδενί δεν υπονοούσε η κ. Λαγκάρντ, κάποιο μαγείρεμα από τη πλευρά της Eurostat λέγοντας: "θα τα ξεσκονίσουμε". Θα ήταν άκαιρο το υπονοούμενο. Δεν υπάρχει περίπτωση μαγειρέματος που να μην τη γνωρίζει. Η τράπουλα είναι μοιρασμένη. Άλλωστε η Eurostat δεν μαγειρεύει στοιχεία. Ούτε και το ΔΝΤ. Ενίοτε κάνουν λάθη, αμελητέα, που οι κακεντρεχείς τα λαμβάνουν ως μαγείρεμα. Ο στόχος των δανειστών είναι κοινός και επομένως, αν ο αντίκτυπος είναι υπαρκτός, ή αν είναι εφεύρημα, κάτι θα είχε υποπέσει στην αντίληψη της κ. Λαγκάρντ. Παρόλα αυτά, αν θεωρηθεί ό,τι το υπονοούμενο υπονοεί, άλλο τι κρύβεται. Το double face. Η τακτική να πετύχουν αυτό που θέλουν, ή να αποτρέψουν αυτό που δεν θέλουν.

Υπάρχουν τα 2,6 δις στο ταμείο του κ. Τσίπρα; Την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνον η ίδια η κυβέρνηση, δίνοντας στην κ. Λαγκάρντ και μια ξεσκονίστρα για να τη διευκολύνει. Αν υπάρχουν, τότε αποκτά το ηθικό πλεονέκτημα να ζητήσει (να απαιτήσει) την εκκίνηση της συζήτησης για την ελάφρυνση (μέσω κουρέματος) του χρέους. Ηθικό πλεονέκτημα δεν αποτελεί η ανακοίνωση της Eurostat. Τουλάχιστον για την κ. Λαγκάρντ. Καθώς, το 2013 και πάλι είχε ανακοινώσει πλεόνασμα 1,3%, αλλά "αναγκάστηκε" να μαζέψει την ανακοίνωση της και να καταλήξει στο 0,5%! Άσχετα με τον πραγματικό λόγο που έγινε η ανακοίνωση και η ανάκληση της.

Αν το εννοεί, ό,τι θα ξεσκονίσει τα στοιχεία της Eurostat, τότε θέτει θέμα αξιοπιστίας και θα μπορούσε και η Eurostat να κάνει το ίδιο. Αλλά αυτό θα ήταν καλό, ως σενάριο Χολιγουντιανής ταινίας που θα είχε και δράκους. Οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι. Η κ. Λγκάρντ κρατάει το καρότο και ο Σόϊμπλε το μαστίγιο. Τελευταία κουράστηκε να μαστιγώνει ο γερμανός και άλλαξε ρόλο. Ανέλαβε το μαστίγωμα η κ. Λαγκάρντ. Δεν χρειάζεται κούρεμα αποφάνθηκε πριν ακόμη ξεσκονίσει. Όραμα θα είδε.

Απ' την αγκάλη του Σόϊμπλε φυγείν αδύνατον. Έχεις πλεόνασμα; Δεν χρειάζεσαι κούρεμα. Το χρέος σου είναι βιώσιμο. Δεν γράφεις πλεόνασμα; Πάρε μέτρα. Κάποτε θα γράψεις πλεόνασμα. Οπότε, δεν θα χρειάζεσαι το κούρεμα.

Ένας Σαμαράς αριστερός ο κ. Τσίπρας. Μοιραίος κι άβουλος, περιμένει κάποιο θαύμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου