Σάββατο 23 Απριλίου 2016

γεια σου Τσίπρα με τ' αριστερά μνημόνια




Πως να σε αξιολογήσουμε εσένα αγαπητέ Αλέξη; Μια καλή κουβέντα ψάχνουμε να βρούμε, μα μας μπερδεύεις πολύ. Πως! Με τη συχνότητα που φέρνεις τα μνημόνια; Πως! Σαν τον αριστερό που λοξοδρόμησε; Σαν τον πρωθυπουργό (του 62%) που γονάτισε; Ή σαν το είδωλό σου στον καθρέφτη; Που βάλθηκες να το εξευτελίσεις! Που κορόϊδεψες, πρώτα το λαό και μετά το κόμμα; Ήρθε η ώρα της αριστεράς! Ήρθε η ώρα μας και πίσω δεν γυρίζουμε! Έπρεπε να το είχαμε καταλάβει.

Είχαμε ανοιχτεί στο πέλαγος και μαθημένοι στις φουρτούνες δεν βλέπαμε τι μας ακολουθούσε. Τι σέρναμε πίσω μας! Τσουνάμι αριστερό! Λάθος δικό μας μεγάλο. Υπήρχε, όμως, κι ένα κόμμα. Υπήρχαν και στελέχη. Ψημένα. Παλιές καραβάνες. Και αριστεροί απ' τα γεννοφάσκια τους. Τι έγιναν οι αριστεροί; Γραμματόσημα για τους φιλοτελιστές; Γυρίσαμε πίσω στα χρόνια της μαύρης σκλαβιάς; Που πήγαν οι αριστεροί; Γεμιστά έγιναν ! Όλοι!  

Τα προληπτικά μέτρα τα έχει ήδη αποδεχτεί η κυβέρνηση και έχει συμφωνήσει ακόμη και για το πλαίσιο πως θα τα περάσει και πως θα τα εφαρμόσει, κι ας λέει τα δικά του ο Ευκλείδης. Να θυμίσω την παροιμία που λέει: μαγειρεύω πριν πεινάσω. Οι δανειστές έχουν ειδικότητα το μαγείρεμα και την εφαρμόζουν κατά γράμμα. Η κυβέρνηση ειδικεύτηκε στο πως να καίει το φαγητό. Οπότε, τα προληπτικά μέτρα θα γίνει ο φούρνος που θα ψηθεί μέχρι να γίνει κάρβουνο.


Τι θα περιλαμβάνουν τα πυροσβεστικά μέτρα, είναι ηλίου φαεινότερο. Θα είναι άμεσα αποδοτικά για να μην υπάρξει καθυστέρηση στις πληρωμές των δανειστών. Αυτό είναι η πρόληψη. Να υπάρχουν κάποιες δεξαμενές γεμάτες, ώστε, αν ανάψει φωτιά να προλάβει να τη σβήσει. Οι δανειστές θέλουν τις δεξαμενές να είναι γεμάτες από χθες, αλλά στην κυβέρνηση γνωρίζουν ό,τι οι δεξαμενές δεν γεμίζουν και φοβούνται. Φοβούνται για ό,τι κάνουν. Φοβούνται για ό,τι δεν κάνουν.

Και πως να γεμίσουν οι δεξαμενές, όταν δεν έχει μείνει τίποτε άλλο για να φορολογηθεί! Θα συνεχίσει με το μόνο που της απέμεινε. Τις επαναλαμβανόμενες μειώσεις και την υπερφορολόγηση. Θα συνεχίσει να βλέπει φως στο τούνελ και απογειώσεις τύπου Σαμαρά κάθε Σεπτέμβρη και κάθε Μάη. Γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Έχει πολλές (και ωραίες) ιδέες η κυβέρνηση Συ.Ριζ.Α. - Αν.Ελ. είπε ο Ευκλείδης. Βεβαίως και έχει. Είναι γεμάτη ιδέες για κάθε είδους ζητήματα. Για το πως θα τη φέρει βόλτα το ΔΝΤ (και την έφερε). 

Που, βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5% του ΑΕΠ για το 2018 με τα μέτρα που προτείνει η αριστερή συνομοταξία. Βάλτε, σου λένε οι μαστροποί των χρεοκοπημένων, και ένα 2% προληπτικά και πατσίσαμε. Ναι, αλλά το 2%, λέει ο Ευκλείδης (και σωστά λέει), είναι μεγαλύτερο του 1,5% που βλέπει το ΔΝΤ. Οπότε, αν πιάσω με τα μέτρα (τα αμέτρητα) που προτείνω σήμερα 1,5%, αντί του 3,5%, πως θα περάσω αύριο μέτρα για το +2%; 

Αν επιχειρήσω να γεμίσω τις δεξαμενές του +2% με μια ακόμη αύξηση του ΦΠΑ, ή με αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, ή με μια ακόμη περικοπή μισθών και συντάξεων, ίσως και με άλλη μια έκτακτη εισφορά, ή με ένα μείγμα όλων αυτών, τότε ζήτω που καήκαμε, λέει ο Ευκλείδης (και σωστά λέει). Φοβάται ο κ. Τσίπρας να φέρει στη βουλή τα προληπτικά. Είναι να μην φοβάται; Προσπάθησε ο Ευκλείδης με την αφέλεια που χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση να πείσει (εμάς) ό,τι υπάρχει ασυμμετρία της Ελληνικής νομοθεσίας να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα.

Λες και δεν γνωρίζουν, ακόμη και οι πέτρες, πως περνάνε απ' τη βουλή οι απαιτήσεις των δανειστών. Ό,τι τα νομοθετήματα που περνάει η κυβέρνηση δεν τα επεξεργάζεται (και δεν τα εγκρίνει) η ίδια. Ό,τι πολλά από αυτά έχουν κριθεί αντισυνταγματικά. Η συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα είναι δεδομένη και το αποκάλυψε κ. Τσακαλώτος αμέσως μετά το Eurogroup. Πώς θα τα φέρει και πώς θα τα εφαρμόσει. Με έναν μηχανισμό δέσμευσης,  όπως είπε. Που τον αναζητεί μα δεν τον βρίσκει. Το προσπάθησε ο Ευκλείδης να βαθύνει την υποταγή μ' αυτόν το μηχανισμό δέσμευσης.

Πρώτη φορά συμβαίνει να ζητείται από κυβέρνηση υποτίθεται ανεξάρτητης χώρας να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα. Και πρώτη φορά συμβαίνει η κυβέρνηση της υποτιθέμενης ανεξάρτητης χώρας να συναινεί σε προληπτικά μέτρα. Διότι, αυτή η υποτιθέμενη ανεξάρτητη χώρα, έχει κυβέρνηση που παρέδωσε τα κλειδιά.

Σε οποιαδήποτε λύση κι αν καταλήξει η κυβέρνηση με τους δανειστές για το υπολειπόμενο του 3,5%, όποιο κι αν είναι αυτό, εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος, είτε νομοθετώντας από τώρα την ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων, είτε τα εφαρμόσει με τη δέσμευση που αναλαμβάνει, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Γνωρίζει ό,τι ο στόχος του 3,5% δεν είναι εφικτός. Διερρήγνυε τα ιμάτια της η κυβέρνηση για το πλεόνασμα που ζητούσαν οι δανειστές μέχρι να το κάνει γαργάρα.

Εφόσον συμβεί παρέκκλιση από το στόχο, που θα συμβεί, τα προληπτικά μέτρα, όποια κι αν είναι αυτά, θα εφαρμοστούν. Γνωρίζει ο κ. Τσίπρας και παρόλα αυτά συναινεί. Ό,τι άλλα μέτρα δεν μπορεί να αντέξει, ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία. Συναίνεσε στο ασφαλιστικό. Συναίνεσε στο φορολογικό. Συναίνεσε σε πλεόνασμα 3,5%. Συναίνεσε και σε προληπτικά μέτρα. Τι μένει; Να συναινέσει και στο ξεσπίτωμα των πολιτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου