Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

το aristero mpatzaki απαντά στο ερωτηματολόγιο του Προυστ



by aristero mpatzaki

Δανείζομαι την ιδέα της φίλης blogger Εύας - Jajala Majala - που βασίζεται στο ερωτηματολόγιο του Προυστ όπως συνηθίζεται να αποκαλείτε σχηματικά η παρουσίαση προσωπικών απόψεων μέσω ερωταπαντήσεων, διαφόρων ζητημάτων (προσωπικών, κοινωνικών, πολιτικών), ώστε, να γνωρίσουμε καλύτερα τους ερωτώμενους, άλλωστε σ' αυτή την ιδέα βασίζεται το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, για να απαντήσω, λοιπόν, κι εγώ, με τον δικό μου τρόπο (σκέψης) στα ερωτήματα που θέτει η φίλη blogger, καθώς, αυτό που κυκλοφορεί, στην αρχική του μορφή, περιέχει 37 ερωτήσεις και δέχεται τροποποιήσεις ανάλογα με τις εποχές και τα θέματα που απασχολούν πρόσωπα και πράγματα.

(Αν και αποκαλείται "ερωτηματολόγιο Προυστ" η πατρότητα του δεν αποδίδεται στον γνωστό Γάλλο συγγραφέα. Ήταν μια μόδα του 19ου αιώνα στα φιλολογικά σαλόνια του Παρισιού και του Λονδίνου. Πήρε την ονομασία του καθώς βρέθηκε (ερωτηματολόγιο και απαντήσεις) ανάμεσα στα χειρόγραφα του και, μάλιστα, δημοπρατήθηκε και πωλήθηκε σε υψηλή τιμή. Ένα δεύτερο (χρονολογικά είναι το πρώτο) βρίσκεται σε λεύκωμα της Αγγλίδας παιδικής φίλης του Γάλλου συγγραφέα, Aντουανέτ Φωρ)  


1. Ποιο είναι το motto σας;
Πρώτη φορά αριστεροδεξιά. Δεν ήταν, αλλά έγινε. Φταίω εγώ! (ναι, κι εγώ)

2. Ποια αρετή θα θέλατε να έχετε;
Αυτή που μπαίνει στην κάμαρα γυμνή. (απ' τις αναγνωρίσιμες)

3. Ποιο είναι το κυριότερο ελάττωμα σας;
Ό,τι έχω πολλά ελαττώματα. (είμαι ευκολόπιστος, φιλότιμος, και.. και.. , τα δυο πρώτα ευθύνονται για τα υπόλοιπα)

4. Ποιους θαυμάζετε;
Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι! (όποιον κόβει το δάχτυλο του για να μην κατηγορηθεί ό,τι το 'χει για να το βουτάει στο βάζο)



5. Τι σας ωθεί να σηκώνεστε πρωί;
Ανεξήγητο! Τίποτε! (για να ετοιμάσω το πρωϊνό μου. μα είναι λόγος τώρα αυτός!)

6. Σε ποια εποχή θα θέλατε να ζείτε;
Στην εποχή της Ωραίας Ελένης. (να την κλέψω και να γλυτώσει η Τροία). Στην εποχή του Κολόμβου. (να βυθίσω τα καράβια του και να μην ανακαλυφθεί ποτέ ο "νέος κόσμος")

7. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Να γράψει η ιστορία ό,τι η Ελλάδα κυβερνήθηκε απ' την αριστερά. (τέτοιο ρεζίλι, ούτε η δεξιά δεν θα το ανέχονταν)

8. Πείτε μου τρία πράγματα (που μπορεί να μην είναι και "πράγματα") που σας φέρνουν ευτυχία. 
Ψάχνω για το πρώτο μα πουθενά δεν το βρίσκω. Ψάχνω για το δεύτερο κι εκεί που πάω να το ξετρυπώσω, μου φεύγει. Ψάχνω για το τρίτο και μου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι. Μας τα κλέψανε και τα κρύψανε. (ο Θεός ξέρει που. αλλά δεν το λέει για να μην θεωρηθεί προδότης)

9. Πείτε μου τρία πράγματα που σας θλίβουν. 
Γιατί μόνον τρία; Τέλος πάντων. Να γκρινιάζω συνεχώς γιατί συνησφέροντας στο λογαριασμό για να μένουμε Ευρώπη δεν μένει τίποτε για μένα. Να ακούω (και να βλέπω) τους άλλους να γκρινιάζουν γιατί μένοντας Ευρώπη δεν μένει τίποτε γι΄αυτούς. Να γκρινιάζουμε όλοι μαζί γιατί μένοντας Ευρώπη θα ξεχάσουμε πως είναι να μένεις στο σπίτι σου. 

10. Τι θα λέγατε στον νεότερο εαυτό σας αν είχατε την ευκαιρία;
Κοίτα πως κατάντησα (με κατάντησαν). Έχε το νου σου, ρε! 

11. Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας τι θα θέλατε να είστε;
Ένας κομήτης που περνάει πότε πότε κοντά απ' τον γαλάζιο πλανήτη. Για να διαπιστώσω (κάποια στιγμή) αν η λογική ήταν ανθρώπινο χαρακτηριστικό, έμφυτο, ή, αν ευδοκιμούσε ανάλογα με τα είδη (ανθρώπων). 

12. Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τρόπος για να ζήσετε;
Εντελώς προσωπικό. Κι αυτό, δεν τον κάνει ιδανικό. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώο. Ιδανικός τρόπος, λοιπόν, είναι όταν η κοινωνία είναι ιδανική. Η κοινωνία αυτή βρίσκεται (προς το παρόν) στη φαντασία ορισμένων (χαρακτηρίζονται και αιθεροβάμοντες). Για τους περισσότερους ο ιδανικός τρόπος, μάλλον, είναι αυτός που ζουν. Διαφορετικά θα έκαναν κάτι για να τον αλλάξουν. 

13. Πως θα θέλατε να σας λένε αν είχατε τη δυνατότητα να επιλέξετε εσείς το όνομα σας;
Εξαρτάται. Αν ήμουν δωδεκαθεϊστής: Δάμων. Αλλά και το Φιντίας καλό είναι. Δυο σε ένα. Πως λένε, ο καλύτερος ( ή και χειρότερος) φίλος σου είναι ο εαυτός σου; Αν ήμουν αυτόχθονας του νέου κόσμου: europeans go homeΑν ήμουν μουσουλμάνος: ...άστο καλύτερα... 

14. Τι θα θέλατε να αλλάξετε στον κόσμο αν μπορούσατε να κάνετε ένα μαγικό ξόρκι; 
Να γυρίσει ανάποδα. (μήπως παρασύρει τα πάνω κάτω και έρθουν τα κάτω πάνω. η λύση να γίνουν όλοι ίσοι μάλλον είναι αντιπαραγωγική για τους σήμερα από πάνω. για τους σήμερα από κάτω και (θεωρητικά) μελλοντικά απάνω, η καφετζού κάτι θα δει στο φλιτζάνι) 

15. Σήμερα πιστεύεται ό,τι ζείτε πραγματικά ή απλώς επιβιώνετε; 
Με βάση τα δεδομένα και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας, σήμερα, ζούμε (επιβιώνουμε) λόγω των μνημονίων (προς το παρόν), αν δεν είχαμε μνημόνια θα τρώγαμε τις σάρκες μας. (σε λίγο δεν θα μπορούμε να φάμε ούτε αυτές. θα είναι ξένης ιδιοκτησίας) 

16. Πως θα επιθυμούσατε να πεθάνετε;
Επιθυμία είναι να μην πεθάνεις (αυτή, είναι παράταιρη). Επιθυμία είναι να ζήσεις (αυτή, μπήκε σε αμφισβήτηση τελευταία). Μένει, λοιπόν, το πότε και το πως! Έχει σημασία; 

17. Ας υποθέσουμε σας κλείνουν ραντεβού με το Θεό - σαφώς με επιστροφή! - Τι θα του λέγατε;
Κάνε με θεό (σου λέω) για να σε εξανθρωπίσω. (ένα δεύτερο. θα του έδινα το εισιτήριο της επιστροφής και θα του έλεγα: πήγαινε τώρα εσύ, να ζήσεις εκεί κάτω) 

18. Ποια είναι η κληρονομιά που πιστεύετε ό,τι θα αφήσετε σ' αυτόν τον κόσμο;
Τα παιδιά μου. Ο κόσμος είναι οι άνθρωποι. Είναι η φύση. Οι ιδέες και τα γεγονότα είναι προϊόντα ανθρώπου και είναι για την ιστορία. Οι τέχνες, επίσης, για την εξημέρωση του ανθρώπου. Η τεχνολογία και οι ανακαλύψεις για την προαγωγή του ανθρώπου. Όμως, η συνέχεια, είναι ο άνθρωπος. Ποια θα είναι η αξία όλων αυτών όταν εκλείψει; 

19. Τι είναι αυτό που σας έκανε κάποτε να αλλάξετε τρόπο σκέψης ή ζωής; (αν υπάρχει;)
Η σκέψη δεν αλλάζει. Προσαρμόζεται ανάλογα με τα δεδομένα και εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Η κρίση ποικίλει, επομένως και η προσαρμογή. Η ζωή ναι. Απ' το συνεχές τρίψιμο. Το αλισβερίσι. Τις εμπειρίες. Το κυνηγητό να μη σου φύγει. Τελικά, ούτε που κατάλαβες πότε έφυγε. Διαπιστώνεις ό,τι ο χρόνος ήταν δραματικά λίγος γι' αυτά που ήθελες να κάνεις. Και καταλήγεις στο τίποτε δεν άλλαξε. Ήταν μια συνέχεια. Όλα. Για κάποιους μαγική. Για κάποιους αδιάφορη. Για άλλους τραγική. 

(Για να στρογγυλέψω τον αριθμό των ερωτήσεων προσθέτω και μια δική μου) 

20. Κοιμάστε ήσυχος/η μ' αυτά που συμβαίνουν γύρω σας; (θα κάνετε κάτι γι' αυτό;)
Αφήνω σε σας την απάντηση. Κάθε απάντηση δεκτή. (εφόσον υποδηλώνει τη συμμετοχή στο κάτι. τέλος πάντων. όλες δεκτές.) 


6 σχόλια:

  1. Α να παίζεις πιο συχνά παντελόνι μου!
    Πολύ την χάρηκα αυτή την ανάρτηση και γέλασα!
    Να'σαι καλά! :)))
    Η απάντηση σου στο θεό όλα τα λεφτά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιμάμαι πάντα εύκολα, αμέσως και χορταστικά ακόμα κι όταν έχω δικές μου δυσκολίες. Είναι μια επιλογή να αδειάζω το κεφάλι μου και να απολαμβάνω τον ύπνο μου. Από τότε που έχω γαληνέψει δεν βλέπω ( ή δεν θυμάμαι) όνειρα. Άρα το υποσυνείδητο δεν έχει δουλειά να κάνει!
      Δεν ντρέπομαι καθόλου για αυτό πάντως!
      Καλημέρα :)

      Διαγραφή
    2. αυτή τη γαλήνη επιζητούμε όλοι, εκτός των άλλων είναι και δημιουργική (παράδειγμα εσύ), ή, είναι προϋπόθεση για δημιουργία, εκείνος που την πετυχαίνει είναι ευτυχής, όχι πως αυτός που δεν την πετυχαίνει δυστυχεί, παιδεύεται και, το παίδεμα είναι το δεύτερο στοιχείο (αντίπαλο της γαλήνης) που αποτελεί (κι αυτό) προϋπόθεση της δημιουργικότητας, τελικά είτε είσαι γαλήνιος είτε παιδεύεσαι το υποσυνείδητο κάνει την ίδια δουλειά.

      Διαγραφή
  2. Θα σταθώ στο εφτά, επειδή γέλασα πολύ. Πικρά. Πικρά και πολύ... :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο αριθμός "εφτά" όπως και το "πράσινο" χρώμα αποδίδονται στην "ελπίδα", φαντάζομαι η αρίθμηση να έγινε τυχαία, παρόλα αυτά, η ελπίδα έχει και μια πικρή γεύση, όσο την κυνηγάς τόσο ξεμακραίνει και μένεις με την όρεξη, όπως μείναμε, δηλαδή.

      Διαγραφή