Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια



Η κ. Χαραλαμπίδου, πρόεδρος της επιτροπής του πόθεν έσχες στην προηγούμενη βουλή δήλωσε ό,τι η επιτροπή διερευνούσε τέσσερις περιπτώσεις υπόχρεων με προβληματικά "πόθεν έσχες". Δηλαδή, με "πόθεν έσχες" για τα οποία δεν υπήρχαν απλώς ενδείξεις, αλλά σοβαρότατα προβλήματα.

Βέβαια, το πρόβλημα με το "πόθεν έσχες' είναι η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, ή, η ανεπαρκής αιτιολόγηση της απόκτησης τους και παραπέμπει σε "ανορθόδοξες" μεθόδους απόκτησης (κοινώς, κάτω απ' το τραπέζι), αλλά και σε χρήματα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες.

Ο κ. Σταθάκης, ενώ αρχικά επέλεξε να παραμείνει σιωπηλός για το λόγο ό,τι δεν είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή της βουλής, όπως εξήγησε, έσπασε τη σιωπή του όταν όλοι το είχαν τύμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι για να μας πληροφορήσει ό,τι η δήλωση του "πόθεν έσχες" του, ήταν "ατελής". Δεν είχε ολοκληρωθεί.

Δηλαδή, δεν ήταν ελλιπής με υπαιτιότητα του. Δεν παρέλειψε σκοπίμως να δηλώσει ένα περιουσιακό του στοιχείο. Δεν είχε πρόθεση να αποκρύψει την πηγή της απόκτησης του. Ήταν μια λεπτομέρεια που του διέφυγε κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης. Γι' αυτό και στις δηλώσεις των επόμενων φορολογικών περιόδων (όταν έσκασε) φρόντισε να το συμπεριλάβει ώστε να αποκαταστήσει την "ατελή" του δήλωση. 


Δυστυχώς, για τον κ. Σταθάκη, ο όλος χειρισμός της απόκρυψης του περιουσιακού του στοιχείου και της προσπάθειας να εμφανίσει ό,τι τίποτε το μεμπτό δεν συμβαίνει με τα χρήματα που φέρεται να έχει και τα απέκρυψε, αναδεικνύει την κουτοπονηριά του "Έλληνα" και θυμίζει τη λαϊκή ρήση "δούλεψε για να φας και κλέψε για να έχεις". 

Ενδεχόμενα να θεωρούσε ό,τι είχε κάποιου είδους "ατέλειας" για τα εισοδήματα που έπρεπε να δηλώσει.

Η επιτροπή που συστάθηκε από τον νέο πρόεδρο της βουλής για τα "πόθεν έσχες" των βουλευτών είναι υποχρεωμένη να ελέγξει αν επαρκώς αιτιολογείται η απόκτηση του περιουσιακού στοιχείου του κ. Σταθάκη που απέκρυψε και όχι μόνον αν σωστά δηλώθηκε (έστω εκπρόθεσμα) και αν έγινε η φορολόγηση και η επιβολή προστίμου.  

Καθώς, κάθε είδους αμοιβής απαιτεί την έκδοση παραστατικών από αυτόν που την λαμβάνει και από αυτόν που την αποδίδει, ή από αμφότερους. Αν προέρχονται από νόμιμη συναλλαγή ή από κάποια άλλη δραστηριότητα και τι είδους είναι αυτή. Αν τα χρήματα αυτά αποτελούν "ελάφρυνση" μέσω προγραμμάτων, προϋπολογισμών δημόσιων οργανισμών, πανεπιστημίων, και γενικά δημόσιου χρήματος με "φουσκωμένες" αμοιβές και αναιτιολόγητες "λοιπές δαπάνες". 

Η ευθύνη, όπως είναι λογικό, βαραίνει τον κ. Τσίπρα. Αλλά. Δεν του έχουν απομείνει πολλοί για την θέση στην κυβέρνηση που κατέχει ο κ. Σταθάκης. Ούτε θα βρει καλύτερο, αν και από καλοθελητές δεν υπάρχει έλλειψη, για την προώθηση των "υποχρεώσεων" που έχει αναλάβει. Επομένως, η εξέλιξη λίγο ως πολύ είναι αναμενόμενη.

Ήδη ο νέος πρόεδρος της βουλής έδωσε το στίγμα της απόφασης της επιτροπής λέγοντας ό,τι "όλα είναι ξεκάθαρα" και ό,τι θα αποδειχθεί την επόμενη εβδομάδα που θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή και θα τελειώσει όλη αυτή η συζήτηση.

Αυτός είναι και ο στόχος. Να τελειώσει η συζήτηση. Να κουκουλωθεί
(Φύσει γαρ άνθρωπος, ό βούλεται, τούτο και οίεται).

Με Βούτση πρόεδρο της βουλής και Βαρεμένο πρόεδρο της επιτροπής "πόθεν έσχες" θα δούμε ό,τι αυτό που θέλουν, αυτό να νομίζουν... σωστό. 


2 σχόλια:

  1. Ναι, αλλά θα ελέγξουν τη λίστα Λαγκάρντ... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. από που έχεις την πληροφορία;
      να τη διασταυρώσουμε
      γιατί εγώ έχω άλλες πληροφορίες
      διασταυρωμένες
      τελικά, ντρέπομαι γι' αυτά που έλεγα και έγραφα πριν
      αν και δεν είναι δική μου ντροπή
      (να το πω; είναι πολλά τα λεφτά....)

      Διαγραφή