Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Η πρώτη ήττα(;)




Η παραίτηση Βαρουφάκη, για μένα, νομίζω και για πολλούς ακόμη, αποτελεί έκπληξη πρώτου μεγέθους. Ειδικά σ' αυτή τη στιγμή που έγινε και κυρίως με τον τρόπο που έγινε. 

Την επομένη της καθολικής επικράτησης του ΟΧΙ. Την επομένη που ο λαός έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στους εκβιαστές, όπως επικαλείται η κυβέρνηση μας. 

Αυτός ο λαός, όμως, δεν έκανε κανένα απολύτως σκόντο με το ΟΧΙ του. 

Ήταν απέναντι στις προτάσεις των εκβιαστών και στον τρόπο που ήθελαν να τις επιβάλουν και επομένως, συμφωνούσε με τον τρόπο που διαπραγματεύονταν η κυβέρνηση και ο υπουργός της. 

Σ' αυτό το ΟΧΙ, που στη διαμόρφωση του, και μέχρι την τελική του επικράτηση, συνέβαλε τα μέγιστα η σθεναρή στάση του Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση. 

Απέναντι στους εκβιαστές δανειστές, το τσούρμο των υποτακτικών και κυρίως, απέναντι στον εκφραστή του οικονομικού Ράϊχ του γερμανικού επεκτατισμού. 


Τη σημασία αυτής της παραίτησης(αποπομπής) δεν μπορούμε να την εκτιμήσουμε άμεσα και στο μέγιστο βαθμό της μέσα στις πέντε σειρές της ανακοίνωσης Βαρουφάκη. 

Επειδή, προς το παρόν, δεν έχουμε κάτι άλλο, ίσως αυτό το άλλο να το έχουμε αργότερα, θα σταθώ στην ανακοίνωση. Άλλωστε, περιέχει τα στοιχεία εκείνα για να βγει ένα πρώτο συμπέρασμα. 

Η πικρία του Βαρουφάκη είναι φανερή στην ανακοίνωση του. Οι υπαινιγμοί του, αν και χρησιμοποιεί μια ήπια φόρμα στις εκφράσεις του, είναι καθοριστικοί για τα συμπεράσματα. Αλλά και η διάθεση του σαφής, ώστε, να βοηθήσει στον τελικό σκοπό. Να ξεπεραστεί η κρίση. 

Το ζητούμενο, όμως, είναι, αν θα ξεπεραστούν και κάποια άλλα. 

"μου κατέστη γνωστό" αναφέρει στην ανακοίνωση του, "ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του

Μήπως δεν ήταν γνωστό αυτό στον Βαρουφάκη; Δεν γνώριζε ο Βαρουφάκης για τις "εκτιμήσεις" των εκβιαστών για τον ίδιο και την διαπραγμάτευση του; 

Πόσες φορές δεν ακούστηκε από τους εκβιαστές και των συν αυτών ό,τι αυτός ευθύνεται για τη μη επίτευξη συμφωνίας; Πάνω στις προτάσεις, που, σύσσωμη η κυβέρνηση απέρριπτε; 

Αν ήταν ευθύνη του, τότε, γιατί προσφύγαμε σε δημοψήφισμα; Τότε, γιατί ο λαός είπε το βροντερό ΟΧΙ στηρίζοντας στην ουσία τον διαπραγματευτή Βαρουφάκη; 

Σ' αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται υπόδειξη εν είδη συμβουλής και δεν "καθίσταται γνωστό" το αίτημα. 

Υποδείχτηκε, λοιπόν, στον Βαρουφάκη να παραιτηθεί επειδή το απαίτησαν οι εκβιαστές; 

Αν συμβαίνει αυτό, τότε, ξεκινάει η διαπραγμάτευση με την πρώτη ήττα. 

Αναιρεί την εκρηκτική δυναμική του ΟΧΙ. Του ΟΧΙ που εκφράστηκε και με αφορμή τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη. 

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωση Βαρουφάκη βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαπίστωση που μόνον προβληματισμό μπορεί να φέρει. 

"ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών." 

Αν ο πρωθυπουργός δίνει την ικανοποίηση στους εκβιαστές με την αποπομπή Βαρουφάκη, ελπίζω, να έχει το αντίδοτο στις απαιτήσεις των εκβιαστών. 

Ελπίζω, να αντιλαμβάνεται ό,τι θα γίνουν περισσότερο επιθετικοί μετά την απουσία ενός από τους κυρίως εκφραστές του ΟΧΙ που βροντοφώναξε ο λαός. 

Μετά απ' αυτή την εξέλιξη, νομίζω, πως γίνεται φανερό τι είδους συμφωνίας θα πρέπει να περιμένουμε. Ελπίζω να διαψευσθώ. 



3 σχόλια:

  1. Ο Τσίπρας ετοιμάζεταΙ να ξεφτυλίσει το ΟΧΙ μας και να υπογράψει μνημόνιο στο όνομά μας μάλιστα. Ο Βαρουφάκης απλούστατα δεν θέλει να εμπλακεί το ονομά του σε αυτή τη βρωμιά, έχει και μια ακαδημαική καριέρα πίσω του αλλά και μπρος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Βαρουφάκης ξέρει ποιος είναι και ξέρει τι μπορεί να προσφέρει. Δεν νομίζω να μην έγινε ένα πλάνο όταν ανέλαβε το υπουργείο. Σ' αυτό το πλάνο συμφώνησαν και οι δυο. Αν στην πορεία διαπιστώθηκαν δυσκολίες δεν γίνεται να πιστώνονται στον Βαρουφάκη. Δεν εξετάζω το βαθμό απόδοσης του Βαρουφάκη γιατί απλούστατα ήταν κοινός. Ο κάθε άνθρωπος είναι και ένας διαφορετικός χαρακτήρας. Αλλά εδώ, υποτίθεται, βάδιζαν πάνω σε ένα πρόγραμμα, σε ένα χρονοδιάγραμμα που γινόταν από κοινού.
      Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα, να σκέφτεται δηλαδή, ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην καριέρα του. Ο Βαρουφάκης με τον τρόπο του μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα.
      Και το πρόβλημα δεν ήταν ο Βαρουφάκης για τους εκβιαστές, ήταν η αριστερή κυβέρνηση συνολικά. Η απήχηση που έχει στο λαό, και που αυξάνει συνεχώς. Προσπάθησαν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο να τη ρίξουν. Δεν τους έκατσε. Να δούμε τώρα τι άλλο είναι ικανοί να κάνουν.

      Διαγραφή
  2. Περιμένω να δω τα αποτελέσματα, με ιδιαίτερη αγωνία, αλλά και υπερένταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή