Κυριακή 5 Απριλίου 2015

η άλλη ανάγνωση των δηλώσεων Χρυσόγονου - Παπαδημούλη



Συνιστούν έλλειψη συντονισμού, οι τελευταίες δηλώσεις των δυο ευρωβουλευτών του Συ.Ριζ.Α., του κ. Χρυσόγονου και του κ. Παπαδημούλη; Πρόκειται για διαφορετική άποψη; Για διάψευση από τη μεριά του κ. Παπαδημούλη στα όσα είπε ο κ. Χρυσόγονος


Μήπως, είναι μέρος του ίδιου "παιγνιδιού"; Άλλωστε, μέχρι τώρα, αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ό,τι μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκληρό παιγνίδι. 

"Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα πρέπει στη συνέχεια να έρθει στα συλλογικά όργανα, παραδείγματος χάρη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είμαστε ικανοποιημένοι, το φέρνουμε στη Βουλή, αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι, το πηγαίνουμε στο λαό. Αν δεν καταφέρουμε να φέρουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, θα πρέπει να αναζητηθεί λαϊκή εντολή."

Τα παραπάνω είπε ο κ. Χρυσόγονος σε εκπομπή ιδιωτικού καναλιού για να του απαντήσει ο κ. Παπαδημούλης μέσω twitter:


"Η χώρα έκανε πρόσφατα εκλογές. Έχει ισχυρό Πρωθυπουργό, με σαφή εντολή: "Έντιμο συμβιβασμό" τον Απρίλιο και νέο σχέδιο ανάπτυξης με δικαιοσύνη."

Από πρώτη ανάγνωση των δυο τοποθετήσεων δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια έλλειψη ειλικρίνειας, ώστε να αποδοθεί σε διγλωσσία η αντιπαράθεση των δυο ευρωβουλευτών. Και οι δυο απόψεις έχουν το στοιχείο της ειλικρίνειας. 

Η άποψη ό,τι η αντιπαράθεση αυτή είναι αποτέλεσμα έλλειψης συντονισμού είναι υποδεέστερη και για το λόγο ό,τι όλα παραμένουν πιθανά. Εφόσον είναι φανερό, πως η κατάληξη των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένη. Παρά τις εικασίες που εκφράζονται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τύπου. 

Υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις μεταξύ των δυο πλευρών, κι αυτό δεν μας επιτρέπει να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Παρά μόνον να προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα μέσα από υποθέσεις. Και εφόσον εξακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις. 

Αν υποθέσουμε ό,τι θα υπάρξει συγκερασμός και θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε συμφωνία, αναλογιζόμενοι το σημείο που βρίσκονται αυτές σήμερα, θα πρέπει να πούμε ό,τι απαραίτητα, η συμφωνία αυτή, πρέπει να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Να υπάρξει μια κάποια νίκη και για τις δυο πλευρές για να γίνει αποδεκτή. Όμως, με όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα γνωστά, το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα. 

Στην αντίθετη υπόθεση, αν δηλαδή, οι αντιθέσεις δεν ξεπεραστούν, που είναι πολύ πιθανόν, ως αποτέλεσμα του "όλα ή τίποτε" από τη μια πλευρά, ενώ η άλλη πλευρά έχει βάλει αρκετό νερό στο κρασί της, τότε, οι δηλώσεις των δυο ευρωβουλευτών αποκτούν το πραγματικό τους νόημα και μέσα από αυτές δίνεται μια, έστω αμυδρή, κατεύθυνση για το τι θα ακολουθήσει.

Σ' αυτή την υπόθεση, ως προς την περίπτωση της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, η εν είδη δήλωσης άποψη του κ. Χρυσόγονου, όπως και η απάντηση του κ. Παπαδημούλη, μπορεί να θεωρηθεί και ως υπενθύμιση προς όλες τις κατευθύνσεις για τα πιθανά επακόλουθα.

Ο κ. Χρυσόγονος, με τα όσα είπε, έβαλε ως πρωταρχικό τη διάσταση της εκπλήρωσης του προγράμματος του Συ.Ριζ.Α. Που έγινε αποδεκτό και εγκρίθηκε από το λαό στις τελευταίες εκλογές, και επομένως, θα πρέπει να γίνει σεβαστό, εφόσον την ευθύνη, τόσο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας, όσο και για την διακυβέρνηση της, την έχει η σημερινή κυβέρνηση. 

Διαφορετικά, η όποια συμφωνία προκύψει, που δεν θα έχει την αφετηρία της στην πρόσφατη λαϊκή εντολή, θα πρέπει να κριθεί και πάλι απ' το λαό, που είναι ο κυρίαρχος σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Τι πιο απλό. 

Η αντίθεση, στην προσπάθεια επιβολής για την άνευ όρων αποδοχής από την κυβέρνηση των απαιτήσεων των δανειστών, είναι η ουσία της απάντησης του κ. Παπαδημούλη. Αναφέρεται στο αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών και στην εντολή που πήρε ο σημερινός πρωθυπουργός, η οποία είναι η εφαρμογή του προγράμματος. 

Επικαλείται ακριβώς ό,τι και η κυβέρνηση. Να της δοθεί, δηλαδή, η ευκαιρία και ο χρόνος ώστε να εφαρμόσει το σχέδιο που έχει καταρτίσει, και βεβαίως το πρόγραμμά της, για ανάπτυξη με δικαιοσύνη. Με την εξομάλυνση των διαφορών, που συνεχίζουν να υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών, βασιζόμενη στην καλή πίστη και σε έναν έντιμο συμβιβασμό. 

Επιμένοντας στον "έντιμο συμβιβασμό" ο κ. Παπαδημούλης στέλνει το ίδιο ακριβώς μήνυμα με τον κ. Χρυσόγονο, που είναι αυτονόητο. Μόνον ένας έντιμος συμβιβασμός θα τύχει της έγκρισης της Κ.Ο. του Συ.Ριζ.Α

Άλλωστε, ή θα υπάρξει συμβιβασμός, ή δεν θα υπάρξει. Και επομένως, για να υπάρξει συμβιβασμός θα πρέπει να είναι έντιμος. Ένας μη έντιμος συμβιβασμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, ούτε απ΄την κυβέρνηση, με τη σαφή εντολή, ούτε και από το λαό από τον οποίο προήλθε η εντολή.

Ό,τι ακριβώς είπε και ο κ. Χρυσόγονος κλείνοντας τη συζήτηση σε 'κείνη την εκπομπή του ιδιωτικού καναλιού. Ό,τι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει λαϊκή εντολή ούτε για ρήξη, αλλά ούτε για υποχώρηση στις εξωφρενικές απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών και στη συνέχιση του μνημονιακού προγράμματος και επομένως, ο μόνος αποδεκτός συμβιβασμός θα είναι ο έντιμος

   

1 σχόλιο:

  1. Καλό μεσημέρι. Όλα καλά; Πέρασα να ευχηθώ χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή