Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Μην πυροβολείτε τη Ρεπούση, βαλσαμώστε την.



Διάβασα τη συνέντευξη της κ. Ρεπούση και ήθελα δεν ήθελα, μέσω όσων καταθέτει, κατάφερα να ασχοληθώ μαζί της. Όχι πως δεν το αξίζει. Η θέση της, είτε στο ΑΠΘ, είτε στη Βουλή, είτε ως μέλος κόμματος και μάλιστα αριστερού, όπως αυτοπροσδιορίζεται τουλάχιστον, και κυρίως, λόγω των απόψεων που εκφράζει, αδιαλείπτως, εν είδη "ταινίας προσεχώς", ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί της, επιβάλλεται, κι αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου, να σχολιαστούν. Δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Ειδικότερα όταν δηλώνει απερίφραστα ό,τι τα υποκείμενα, οι άνθρωποι, ευτυχώς αντιστέκονται στις κυρίαρχες επιλογές. 

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, στη δημοκρατία μας, είναι ό,τι ο καθένας μας, ως μέλος της κοινωνίας έχει το αναφέρετο δικαίωμα να έχει άποψη και να την καταθέτει, μάλιστα, όποτε ο ίδιος κρίνει απαραίτητο, ή και σκόπιμο. Πολλές, μπορεί να συμφωνήσουν και να αποτελέσουν ένα σύνολο, άλλες να διαφωνούν, λιγότερο ή περισσότερο, αλλά αυτό που αποτελεί την ουσία, είναι ο κριτικός λόγος, αυτός που αναδεικνύει τα στοιχεία της άποψης, ή καταδεικνύει την ορθότητα των αντεπιχειρημάτων.
Πάνω σ' αυτό, λοιπόν, στέκεται η δική μου άποψη. Ναι, ο καθένας, και όχι μόνον η κ. Ρεπούση, έχει το δικαίωμα να δίνει τη μάχη του για τις ιδέες του (στο σημείο αυτό βάζω * για κάποιες, των ιδεών, αχρείαστες και επικίνδυνες). Να απευθύνεται στους συμπολίτες του και στην κοινωνία γενικότερα. Αυτό που ενοχλεί, όμως, είναι, ο τρόπος με τον οποίο προσπαθείς να επιβάλεις τη γνώμη σου. Να κερδίσεις τη μάχη για τις ιδέες σου. Αν αυτές είναι αδιαμφισβήτητες, τότε και η μάχη, που στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται για μάχη, είναι κερδισμένη εκ των προτέρων. Δεν χρειάζεται να μπεις στο πεδίο. Αν όμως, οι ιδέες σου, μπάζουν από παντού, τότε δεν φταίνε τα κόμματα του πολιτικού φάσματος, αλλά, προφανώς, κάτι άλλο φταίει.  
"Αν σιωπήσουμε είμαστε άξιοι της μοίρας μας", τάδε έφη, κ. Ρεπούση. Μα, ούτως η άλλως, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Σιωπήσουμε ή όχι. Σιωπούσαμε για χρόνια, γιατί, προφανώς, θεωρούσαμε αυτό το είδος των πολιτικών μας, ικανούς, και τώρα πληρώνουμε τα αποτελέσματα της σιωπής μας. Μιλάμε σήμερα γι' αυτά τα αποτελέσματα και η κ. Ρεπούση απαντά ό,τι ο αντιμνημονιακός λόγος είναι τετριμμένος και ενσωματωμένος στα πολιτικά πράγματα, στραμμένος στο παρελθόν, αντίθετα με τον μνημονιακό, που στοχεύει στο μέλλον (προφανώς, λέω εγώ), καθότι για την κ. Ρεπούση, είναι σύμφωνος με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις. 
Γιατί αλήθεια, μου δημιουργείται η πεποίθηση ό,τι η άποψη αυτή, είτε είναι της κ. Ρεπούση, είτε του κόμματος της, είναι άποψη της Αριστοκρατίας; Μα γιατί, φροντίζει με την αλαζονική διάθεση που την χαρακτηρίζει, για το ορθότερο των απόψεών της, να μας καταστήσει σαφές ό,τι όλοι οι άλλοι, είναι "κοινοί θνητοί". Στην απάντηση που δίνει στο ερώτημα "ποιο το περιεχόμενο της παιδείας", χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, εκφράζοντας τους ευσεβείς της πόθους. Αξίες, στάσεις ζωής, ιδέες, γνώσεις και ικανότητες. Λείπει παντελώς η κριτική σκέψη. Αυτή, δεν τη χρειάζεται ο πολίτης, γιατί ενοχλεί τους Άρχοντες.  
Όσοι αντιδρούν, ανήκουν στην κοινή δεξαμενή του εθνικισμού, του μισογυνισμού και του ρατσισμού. Σ' αυτή τη δεξαμενή, κατά την ίδια, χωράει σούμπιτο, ολόκληρη η κοινωνία. Για χάρη αυτής της δεξαμενής, επηρεάζετε η πολιτική έκφραση όλων των κομμάτων. Χρυσής Αυγής, αλλά και σύσσωμης της Αριστεράς. Μια νέα άποψη της περίφημης θεωρίας των άκρων. Όποτε η κ. Ρεπούση δέχεται κριτική για τις απόψεις της, καταφεύγει σε φληναφήματα, όπως της καταλόγισε, ο έτερος, θεράποντας της Ελληνικής γλώσσης. 
Βέβαια, πέρα από τις προσωπικές της απόψεις, που τις διατυπώνει δοθείσης ευκαιρίας, υπάρχουν και οι θέσεις του κόμματος της σε ζητήματα πολιτικής, που πολύ φοβάμαι, τουλάχιστο σ' αυτά της παιδείας, αποτελούν δική της επεξεργασία. Αν τις τοποθετήσουμε συνολικά στις απόψεις της, θα δούμε κάποια συνάφεια. Αυτό εκθέτει πρώτα το κόμμα της, ίσως να μην έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν θέσεις, ίσως να τους απασχολούν άλλου είδους θέματα και έδωσαν "φασόν" στην κ. Ρεπούση τη διαμόρφωση των θέσεων για την παιδεία. Πως άλλως να εξηγηθεί το παρακάτω;
Υποστηρίξαμε για παράδειγμα, λέει η κ. Ρεπούση στη συνέντευξή της, την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και τη θέσπιση εθνικού απολυτηρίου με το οποίο το παιδί θα γράφεται στο πανεπιστήμιο, στο ΤΕΙ ή σε οποιαδήποτε άλλη σχολή μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Στις σχολές υψηλής ζήτησης, όταν οι υποψηφιότητες είναι περισσότερες από τις θέσεις θα μπορεί η σχολή να επιλέγει, θέτοντας ενδεχομένως επιπρόσθετα κριτήρια, όπως είναι για παράδειγμα ο διαφορετικός συντελεστής στο μάθημα το οποίο θεωρείται βασικό για τη συγκεκριμένη σχολή ή ένα δίπλωμα ξένης γλώσσας ή και επιπλέον εξετάσεις.
Μάλιστα. Ίσως και ένα πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων να είναι απαραίτητο. Αναλόγως ποιοι θα είναι οι κριτές. Επίσης, τι ανταλλάγματα μπορεί να προσφέρει ο κρινόμενος εάν δεν διαθέτει το απαραίτητο πιστοποιητικό. Εάν κάποιος που θέλει να εισαχθεί στο τμήμα θεολογίας, για να προηγηθεί, καλό θα είναι να διαθέτει δίπλωμα (ο νεοεισαγώμενος !!!) μιας ξένης γλώσσας, λ.χ. κινέζικων. Εάν, παρόλα αυτά, υπάρξει ισοβαθμία, τότε, φτου κι απ' την αρχή, εξετάσεις και ξανά εξετάσεις. Ιδού το μεγαλείο σου παιδεία, πεδίο μάχης και συσχετισμών, ανεγκέφαλων. Ευτυχώς που υπάρχουν συνετότεροι και δεν θα περάσουν τοιούτου είδους θέσεις. 
κ. Ρεπούση, ειληκρεινά, δεν μπορώ να μην το πω, και λυπάμαι προκαταβολικά γι' αυτό, κι ας με παρεξηγήσετε, κι ας με εντάξετε στους μισογύνηδες κατηγόρους σας, αλλά νομίζω πως και με την κουζίνα σας αν ασχοληθείτε, δεν πρόκειται να διαπρέψετε.

6 σχόλια:

  1. Δεν εχω καμμια αντιρρηση...Ηθελα ομως να ρωτησω τους υπολοιπους.."αριστερους" του Κομματος της...
    Κατα ποσο οι "Θεσεις Ρεπουση" αποτελουν συνολικη συμφωνια των μελλων,η οπωσδηποτε αποφαση καποιου οργανου κομματικου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μηπως η ΔΗΜΑΡ συνολικα, ΕΞ ΕΠΙΤΗΔΕΣ..Μετα την "αποχωρηση" απο την Κυβερνηση...
      Ανελαβε τον αχαρο ρολο του ΛΑΓΩΟΥ...!!
      Οποτε κρινεται η ηγεσια του...
      Καθως αποτελουν την..Πολιτικη εκφραση..Της ΧΑ...!!

      Διαγραφή
    2. Η μετάλλαξη συνεχίζεται, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, και πάει λέγοντας,
      αλλά με την Άννα, θα γίνει ντουέτο αχτύπητο στο παιδείας,
      αν δεν τα καταφέρει η αριστερά, όλοι αυτοί οι σεσημασμένοι θα ξανανταμώσουν
      και θα μας ξανά-αλλάξουν τον αδόξαστο....

      Διαγραφή
  2. χαχαχα! Τίτλος κι επίλογος όλα τα λεφτά!
    Νομίζω πως όταν με το καλό πεθάνει η κεφαλή της πρέπρι να δοθεί στην επιστήμη για έρευνα!

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πρέπει να ρωτήσουμε και την επιστήμη
      γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να βγει

      Διαγραφή
  3. Δεν μου προκαλεί κανένας καμία έκπληξη πια. Μη σου πω πως τους θεωρώ σχεδόν όλους τοποθετημένους σκοπίμως για να μας περνούν τις θέσεις τους. Και σύμφωνα μ΄αυτή μου την άποψη, μάλλον εμείς θα βρεθούμε μια ωραία πρωία βαλσαμωμένοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή