Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ήρθαν οι βροχές, έρχεται και ο δομικός ανασχηματισμός

Αποτέλεσμα εικόνας για του κώλου τα εννιάμερα
τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του Συριζα




























Μέσα πάμε καλά. Οι κυβερνητικοί ζητάνε από το λαό να κατεβαίνει στις διαδηλώσεις, ώστε να τους δίνει το πλεονέκτημα να διαπραγματεύεται σθεναρά με τους δανειστές. Ο λαός συμφωνεί και επαυξάνει. Κατεβαίνει στις διαδηλώσεις και ζητάει τα δίκια του που του στερούν οι δανειστές μέσω των ανταποκριτών τους, διότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Κάπου εκεί πέφτει και καμιά φάπα, κανένα χημικό, αλλά αυτό είναι εθιμοτυπικό, να δικαιολογείται κι ο μισθός των ματατζήδων. Έξω γελάνε οι κότες, οι πάπιες και οι γαλοπούλες.

Πήγε ο Τσίπρας στον Σουλτς κι έφαγε κρύο πιάτο κεντροαριστερά αμελέτητα. Μα κι αυτός ο αθεόφοβος, ήταν ανάγκη! Έτσι κάνουν οι Γερμανοί! Και δη οι κεντροαριστεροί! Μια καλή κουβέντα δεν είχε! Έστω μισή! Την περίμενε πως και πως ο Αλέξης. Αλλά βλέπεις, θ' αργήσουν οι εκλογές για την προεδρία του Ε.Κ. Κι ο Αλέξης τότε θα φυτεύει μαρούλια, κουνουπίδια, άντε και καμιά κολοκυθιά. Σ' άλλον θα χαρίσει τα χαμόγελα ο πονηρός Γερμανός. 

Το δεύτερο πιάτο βγήκε κατευθείαν απ' την κατάψυξη. Oh! mon cher. Αυτό που μπορώ να κάνω για σένα είναι να σου κλείσω ένα ραντεβού με τον her Wolfgang. Να ξέρεις. Του αρέσουν οι στρουμπουλοί. Να είσαι καλό παιδί μαζί του και όλα θα πάνε καλά. Κι αν τύχει και σου ζητήσει καμιά χάρη, μην του αρνηθείς. Έχει μνημονικό ελέφαντα και θα σου την ανταποδώσει εις διπλούν.


Κάγκελο ο Αλέξης. Ίδρωνε ο Αλέξης. Έτρεχε απ' τις μασχάλες του ο ιδρώτας μέχρι τη ζώνη του παντελονιού. Έγλυφε τη ζώνη κι έβγαινε απ' έξω. Όχι, δεν είναι τίποτε. Χύθηκε νεράκι του θεού επάνω μου. Απρόσεκτος και ατσούμπαλος καθώς είμαι, σήκωσα περισσότερο το ποτήρι απ' το ανάστημα μου, κι έγινε ατύχημα. Φταίει και το χέρι μου που δεν είναι σταθερό. Κάγκελο ο Αλέξης. Ίδρωνε ο Αλέξης.

Μέσα, οι πλειστηριασμοί ανοίγουν βάραθρα στην κοινωνία. Φουντάρουν οικογένειες μαζί με τα σπίτια. Στις ταράτσες φυσάει βαρδάρης. Χάνεται η ισορροπία. Ουι, ουι, ουι, κι ύστερα αιωνία η μνήμη. Ήταν ένας καλός άνθρωπος, μα δεν τον ήθελε η τύχη. Η τύχη θέλει τους δυνατούς. Και οι δυνατοί θέλουν τις καρέκλες. Έχουν εκπαιδεύσει τον κώλο τους για την καρέκλα. Καρέκλα να 'ναι κι ό,τι να 'ναι, διακρίσεις δεν κάνουνε. Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει για την ηθική αυτουργία.

Στις εφορίες οι Έλληνες αναστενάζουν. Ο "ξαφνικός θάνατος" παραμονεύει πριν απ' τη γωνία. Μετά τη γωνία απόλυτο σκοτάδι. Τα ραβασάκια που αφήνει ο ταχυδρόμος βουνό μπροστά στην πόρτα. Πλήρωνε και μη ρωτάς. Αν τα μαζέψεις στο τέλος της χρονιάς σου λείπει ένα δωμάτιο απ' το σπίτι. Σε δυο-τρία χρόνια θα σου λείψει και το σπίτι. Θα σου λείψει ο μισθός, θα σου λείψει η σύνταξη. Μόνον οι μαστροποί, κοινώς νταβατζήδες, δεν θα σου λείψουν. Θα τους βλέπεις να μαλώνουν μεταξύ τους και να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Καραγκιόζηδες; Κάτι χειρότερο.    

Κι ο Κατρούγκαλος το χαβά του. Προκρούστης. Πριν κόψει, στέλνει ευχές για μακροημέρευση. Ευχές σαν το φιλί του Ιούδα. Κι ύστερα κόβει. Γιατί ο Κατρούγκαλος Προκρούστης θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο. Να τσακίσει το κεφάλι. Ο τελευταίος λόγος τον εξιτάρει. Ο αμετανόητος τελώνης ετοιμάζει τα εκχωρητήρια. Είναι παλιός μάστορας αυτός. Βάλτε τώρα που γυρίζει να τη βγάλουμε και φέτος. Του χρόνου πάμε για άλλα. Σκόντο δεν κάνουμε, ούτε και χάρες. Τέλειωσαν αυτά. Ή τα δίνεται, ή σας τα παίρνουμε. 

Ο χειμώνας μπαίνει, κι από πέρσι είναι και αριστερός. Ο αριστερός χειμώνας είναι διαφορετικός. Είναι κρύος. Είναι παγωμένος. Πρέπει να είσαι εκπαιδευμένος για να τον αντιμετωπίσεις, να τον αντέξεις. Αλλά αυτοί, είναι του γλυκού νερού, είναι του κώλου τα εννιάμερα. Φρου-φρού κι αρώματα, μαντηλάκια και κορδέλες. Κι είναι η γενιά μου, γαμώτο. Είναι οι μνήμες του δεν διαγράφονται. Είναι που πιαστήκαμε χέρι-χέρι. Ευτυχώς. Μακαρίζω τον εαυτό μου που δεν έγινα σαν κι αυτούς.

Επίκειται ανασχηματισμός. Κατά τα λεγόμενα της Γεροβασίλη ριζικός. Απλώθηκαν οι ρίζες κάποιων υπουργών και άρχισαν να βγάζουν παραφυάδες. Αριστερά ήταν και πάει. Εκτός από ριζικός θα είναι και δομικός. Η νέα κυβέρνηση θα δομηθεί τούβλο-τούβλο ώστε να αντέξει μέχρι τις εκλογές. Αν αντέξει. Διότι, ποια τούβλα θα δομήσουν τη νέα κυβέρνηση; Αν είναι ο Φώτης, τότε η κυβέρνηση θ' αποκτήσει έναν στέρεο θεμέλιο λίθο, διότι ο Φώτης δεν είναι τούβλο, είναι για να στηρίζεσαι πάνω του.     

Η καντήλα τρεμοσβήνει, λάδι δεν έμεινε σταγόνα κι ο Τσίπρας χτενίζεται. Ψάχνει κι άλλους να χτενιστούν μαζί του.  

Άϊντε μωρέ. Βάρα νταγερέ. Τελευταίος χορός. 


υ.γ.  Τώρα εντάξει. Βρήκαμε κι άλλο θέμα να απασχολούμαστε. Εισαγγελική έρευνα, λέει, για την επιβολή των cpital controls. Λες και δεν ξέρουμε τι έγινε, ή ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Μια από τα ίδια, ζωή να 'χουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου