Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Είναι ο διαφωτισμός, ανόητε.




Ο m. Rrime Minister GR (αν δεν το γνωρίζετε) είναι φορέας σύγχρονων αξιών, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Παρεμπιπτόντως είναι και οπαδός του Διαφωτισμού. Εισπνέει το άρωμα της Ελληνικής Επανάστασης και εμπνέεται. Εμπνέεται και πράττει.

Σχίζει μνημόνια, υπογράφει μνημόνια. Συντάσσει προεκλογικά προγράμματα, στις καλένδες τα προεκλογικά προγράμματα. Υπόσχεται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 781 ευρώ, μειώνει τις συντάξεις στα 350. Όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει. Έτσι είναι ο νέος διαφωτισμός. Βρυξελλών και Βερολίνου.

Ερωτοχτυπημένος γύρισε ο κ. Σαμαράς από την επίσκεψη στην κ. Μέρκελ. Καψούρης ο κ. Τσίπρας με τον φον Σόϊμπλε. Ο ένας έφαγε φόλα ο άλλος χυλόπιτα. Θέλεις ανάπτυξη Σόϊμπλε; Παραδίνεις μέρος της εθνικής κυριαρχίας στους θεσμούς των Βρυξελλών. Η πολιτική, τελικά, είναι ένα παιγνίδι που στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί.

Ο κ. Βενιζέλος, βεβαίως και ο κ. Σαμαράς, το γεύτηκαν. Δεν πρόλαβαν. Ατύχησαν. Λυτρώθηκαν. Ήρθε η "πρώτη φορά αριστερά" να καταργήσει με ένα νόμο τα μνημόνια. Να βαράει νταούλια και να χορεύουν οι μνημονιακοί. Έσπασε τα μούτρα της πάνω στο νόμο φον Σόϊμπλε. Χρυσόψαρο στη γυάλα, παραμένοντας Ευρώπη.



Το μενού του κ. Σόϊμπλε είχε ως γεύμα time out απ' το euro με φιλοδώρημα και, ως επιδόρπιο, την υποτίμηση. Είτε μέσα, είτε έξω απ' το ευρώ. Ωμός, ωμότατος εκβιασμός. Γερμανικός. Καρπός κι αυτός του διαφωτισμού. Κατέστρεψαν, καταστράφηκαν, επέζησαν και, ξανά μανά. Δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες να ξεπουλήσουν γερμανικά. Πως δεν είναι! Η "πρώτη φορά αριστερά" έχει μπλε και πράσινους κόκκους που τα κάνει αόρατα.

Παραπονεθείς ο γερμανός κατονόμασε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις προσπάθειες που δεν έκαμαν. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί. Συνεργάζεται. Έγινε μπιστικός. Πάει με τα νερά των γερμανών και επιβραβεύεται. Για τις υπηρεσίες που προσφέρει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για την Ελλάδα; Χέστηκε ο κ. Σόϊμπλε. Χέστηκε και ο κ. Τσίπρας. Την εμπιστοσύνη του ζητάει για να κατοικοεδρεύει Μαξίμου.

Λύθηκε η περιέργεια του κ. Σόϊμπλε. Όστις αναρωτιόταν πως θα κρατήσει ο κ. Τσίπρας την Ελλάδα εντός ευρωζώνης χωρίς καμιά μνημονιακή υποχρέωση. Έκαμε το καλύτερο. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε στις εκλογές. Αφού υπέγραψε, τώρα πρέπει να εφαρμόσει. Κι ένα άγαλμα στον σωτήρα Σόϊμπλε, οπού θα καταθέτει τα κόκκινα τριαντάφυλλα.

Καλλιῶναι μίας ὥρας ἐλεύθερη ζωή, παρὰ σαράντα χρόνοι σκλαβιά καὶ φυλακή. 
Τί σ΄ ὠφελεῖ ἂν ζήσης καὶ εἶσαι στὴ σκλαβιά, στοχάσου πὼς σὲ ψένουν καθ΄ ὤραν στὴ φωτιά.

Εμπνέεται ο κ. Τσίπρας από τους στοίχους του Θούριου και διατρέχουν το κορμί του ρίγη συγκίνησης. Κι απ' τους στοίχους του Εθνικού μας Ποιητή επίσης.

Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σ’ έχω γω στο χέρι; οπού συ μού ΄γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει

Οπαδός του Διαφωτισμού ο κ. Τσίπρας αισθάνεται υπερήφανος για τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Για τον Νικηταρά τον Τουρκοφάγο. Τον φυλακισμένο και βασανισμένο από τους Βαυαρούς. Που ζητιάνευε στα σκαλιά της εκκλησίας τυφλός. Τον γιο της καλόγριας. Που κατηγορήθηκε για "καπάκια" με τον Ομέρ Βρυώνη. Που αποκρίθηκε στον τούρκο Πασά.

Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω. Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω.

Αναρωτιέμαι. Αν θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας να πει : Όχι. Μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς.


2 σχόλια:

  1. Λατρεύω τη λεπτή ειρωνική σου πένα.... :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ το είπαμε εμείς το ΟΧΙ και πήραμε... "τον πούτζον του".
    Όχι άλλο διαφωτισμό πληζ, προτιμώ το ημίφως της άγνοιας.
    Έξοχα καυστικό το επετειακό σου, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή