Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

η ανυπακοή είναι, τεκμηριωμένη συνειδητή πράξη



Κάποιες σκέψεις με αφορμή τις ρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση για το ξεμπλοκάρισμα της εκταμίευσης των υπόλοιπων δόσεων του δανείου και συγκεκριμένα την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα και τις ρυθμίσεις(αύξηση) του ΦΠΑ.

Στο κατά πόσο μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση σε περισσότερα κρατικά έσοδα από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, πρώτα, πρέπει να απαντήσει στο κατά πόσο μπορεί να ελέγξει, να περιορίσει ή και να εξαλείψει το λαθρεμπόριο, εφόσον είναι γνωστό ό,τι αυτά τα δυο είδη, μαζί με τα καύσιμα, βρίσκονται στην κορυφή του λαθρεμπορίου.

Χρειάζεται ένας μηχανισμός. Ένα ρολοϊ δουλεύει ασταμάτητα όταν όλα τα εξαρτήματα του βρίσκονται σε καλή κατάσταση και σε λειτουργία. Αν ένα εξάρτημα, το κουρδιστήρι του, ή ένα ελατήριο του είναι ελαττωματικό ή ακατάλληλο, ή αν δεν ανταποκρίνεται, τότε θα αρχίσει να χάνει δευτερόλεπτα, που θα γίνονται λεπτά, που θα γίνονται ώρες, μέχρι να σταματήσει.

Αυτός ο μηχανισμός, λοιπόν, ή πρέπει να υπάρχει, ή πρέπει να δημιουργηθεί. 


Εάν υπάρχει, ένα θέμα είναι το αν αποδίδει ή όχι. Ένα άλλο είναι, το τι αποδίδει ή γιατί δεν αποδίδει. Αν θα πρέπει να γίνουν αλλαγές και ποιες. Στελέχωση και ανάλογη προσθήκη εξοπλισμού, ώστε, να αποδώσει και να ανταγωνιστεί έναν άλλον μηχανισμό, αυτόν των λαθρεμπόρων. 

Που είναι οργανωμένος από χρόνια. Που χρησιμοποιεί περίπλοκα τεχνάσματα. Που έχει όλα τα μέσα στη διάθεση του για να κινείται και να διαφεύγει. Που η αποκάλυψη του είναι σχεδόν αδύνατη, αφού έχει διαβρώσει σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια διοίκηση.

Εκτός από τα παραπάνω υπάρχει και η απρόβλεπτη αντίδραση των καταναλωτών. 

Που θα λειτουργήσει ως άμυνα απέναντι στην προσπάθεια μείωσης του εισοδήματος τους με συνέπεια να μην καταφέρει ποτέ ο εισπρακτικός κρατικός μηχανισμός να αυξήσει τα έσοδα του στο βαθμό που θα ήθελε. 

Το είδαμε τουλάχιστον σε δυο περιπτώσεις προσπάθειας από την προηγούμενη κυβέρνηση να αυξήσει τα κρατικά έσοδα και πρέπει να αναφερθούν ως παράδειγμα.

Στην αύξηση των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων υπήρξε μαζική αντίδραση των ιδιοκτητών αυτοκινήτων με την κατάθεση των πινακίδων στις εφορίες, οι οποίες, και δεν αποτελεί σχήμα λόγου αυτό, χρειάστηκαν επί πλέον χώρους για να τις αποθηκεύσουν. Τα αποτελέσματα από την αντίδραση αυτή θα συνοψιστούν με τα αντίστοιχα της εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτή του πετρελαίου κίνησης.

Δεύτερο μέτρο, το οποίο κρίθηκε ως απόλυτα αντιλαϊκό, και απόλυτα ανόητο συνάμα, ήταν η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Κατόρθωμα, δίχως άλλο, ήταν η απώλεια θέρμανσης στα οχτώ από τα δέκα σπίτια και η παραδοχή της ανικανότητας να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός συνολικά.

Στην περίπτωση των πινακίδων, εκτός από την απώλεια των τελών κυκλοφορίας υπάρχει και η απώλεια εσόδων που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποσοτικά εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, όμως, μπορούν να προσδιοριστούν κατά τομείς, εφόσον θα συνεχίζονταν η κίνηση των αυτοκινήτων αυτών.

Υπήρξε απώλεια εσόδων από τον φόρο κατανάλωσης των καυσίμων. Απώλεια από των ΦΠΑ υλικών και ανταλλακτικών όπως και εκ των συνεργείων εφόσον τηρούνταν το βιβλίο εισαγωγής. Απώλεια από τα διόδια και βέβαια από την φορολόγηση των ασφαλιστικών εταιρειών και των εισοδημάτων όλων όσων εμπλέκονται στην κίνηση και συντήρηση του αυτοκινήτου.  

Ανάλογες ήταν και οι απώλειες από τα καύσιμα λόγω της μειωμένης κατανάλωσης όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης σε όλα τα στάδια διακίνησης του. 

Στην περίπτωση των καυσίμων υπάρχει μια διαφορά. Μπορεί να μειώθηκαν τα έσοδα του κρατικού μηχανισμού, όμως, τα κέρδη των λαθρεμπόρων παρότι μειώθηκε ο τζίρος τους, τουλάχιστον στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης, αν δεν αυξήθηκαν, παρέμειναν τα ίδια μετά την αύξηση του φόρου κατανάλωσης. Άλλο ένα κατόρθωμα δηλαδή.

Απ' αυτήν την ιστορία οι λαθρέμποροι είχαν και ένα επί πλέον κέρδος. Μειώθηκαν οι μεταφορές και οι μετακινήσεις τους και βέβαια, μειώθηκε ανάλογα και το κόστος του "κύκλου εργασιών τους", αλλά και η έκθεση τους στον κίνδυνο να αποκαλυφθούν ή και να συλληφθούν.         
           
Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα ποτά και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά έχει πολλές ομοιότητες με την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. 

Η αύξηση της τιμής στα ποτά θα σημάνει και την στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερα παρασκευάσματα. 

Ειδικότερα, την περίοδο που διάγουμε, πολλοί είναι αυτοί που απογοητεύονται για διάφορους λόγους που δεν είναι επί του παρόντος και στρέφονται στο ποτό. Λάθος βέβαια, αν το δούμε ψυχρά. Αλλά, δεν μπορούμε να τους καταλογίσουμε την ευθύνη, εφόσον μας είναι άγνωστα τα προβλήματα τους, αλλά και η ιδιοσυγκρασία τους. 

Με την επιλογή τους αυτή βάζουν την υγείας τους σε κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης. Αφού αυτά, ως επί το πλείστον, παρασκευάζονται χωρίς έλεγχο και με αμφίβολα και επικίνδυνα υλικά, σε χώρους που δεν πληρούν τις συνθήκες υγιεινής και διακινούνται από "ανώνυμους" και ασυνείδητους λαθρέμπορους χωρίς καμιά απολύτως συνέπεια για τις πράξεις τους, οι οποίοι, θα ελπίζουν σε πολλαπλασιασμό των κερδών τους μετά την αύξηση της τιμής του προϊόντος. 

Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά θα καταστρέψει, κατ' αρχήν, τον εσωτερικό τουρισμό, αυτόν που έμεινε δηλαδή, αλλά συγχρόνως, θα καταστήσει και τον εξωτερικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό. Αυτό δηλαδή που επιδιώκουν, και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, της αύξησης του ΦΠΑ, τα γερμανικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην απέναντι ακτή του Αιγαίου. 

Η επιπολαιότητα συνεχίζεται με την πρόθεση για αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα. 

Ναι, είναι βλαβερό το τσιγάρο. Δεν προσφέρει τίποτε στον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα μάλιστα. Τον φθείρει και τον καταστρέφει. Όμως, θεωρείται σαν μια "απόλαυση" και μια "διέξοδος" από τα λαϊκά στρώματα. Αν θα αντιδρούσαν θα ήταν ευχής έργο για τους ίδιους και κόλαφος για τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των κρατικών εσόδων. 

Όμως, στην περίπτωση του τσιγάρου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι καταναλωτές θα δούνε να μειώνεται το εισόδημα τους, έστω για ένα ελάχιστο ποσό, ενώ τα κρατικά έσοδα θα αυξηθούν για άλλη μια φορά φορολογώντας κυρίως τα λαϊκά στρώματα. Κι αυτό, δυστυχώς, θα αποτελέσει κατόρθωμα αυτής της κυβέρνησης. 

Τουλάχιστον, αν στρέφονταν πρώτα προς τους έχοντες, ίσως να έβρισκε τη δυνατότητα να αποφύγει να θίξει τα λαϊκά στρώματα. Διότι εκεί βρίσκεται η συνειδητή πράξη. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου