Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

όταν η φτώχεια ψάχνει την καλοπέραση της



Ο συνολικός τζίρος, των συνεχόμενων από τις 14 Σεπτεμβρίου τζακ-ποτ του τζόκερ, σταμάτησε στα 92,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Αλήθεια, που θα έφτανε αν συνεχίζονταν τα τζακ-ποτ;

Στην Ελλάδα της φτώχειας, στην Ελλάδα της πείνας, των διακοπών ηλεκτροδότησης, της πολυτέλειας της θέρμανσης, της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της βαριάς φορολόγησης, της ανύπαρκτης υγειονομικής περίθαλψης, της γενικής ακρίβειας, των συνεχιζόμενων μειώσεων των αποδοχών, των πλειστηριασμών, γενικά, στην Ελλάδα με το μαύρο της το χάλι, βρέθηκαν 92,5 εκατομμύρια ευρώ για να στολίσουν τον ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο βέβαια έχει τις ανάγκες του για να καλύψει τις υποσχέσεις προς τους ένστολους και τις λοιπές προνομιούχες κατηγορίες εργαζόμενων, αλλά μην ξεχνάμε ό,τι και ο ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ έχει τις δικές του ανάγκες.

Συγχαρητήρια μας.   


Δυστυχώς, παραμένουμε ακόμη αθεράπευτα ανεγκέφαλοι και ταξιδεύουμε στα σύννεφα. Περιμένουμε το μάνα εξ ουρανού. Ελπίζοντας πως θα έρθει κάποτε και η δική μας η σειρά. Κι όπως λέει και η παροιμία, "θα γυρίσει ο τροχός θα πλουτίσει (γαμήσει) και ο φτωχός". Μα ο τροχός γυρνάει και ο φτωχός παραμένει φτωχός (και αγάμητος). 

Αλλά η ελπίδα, που πεθαίνει τελευταία, είναι η μόνη μας παρηγοριά. 

Αυτό είναι και το μόνο σίγουρο. Πεθαίνει μετά το δικό μας θάνατο. Δεν έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε να παραδίνει το πνεύμα της, και γιατί όχι, να το γλεντήσουμε λιγάκι. Αντίθετα μ' αυτήν που μας βλέπει να κυνηγάμε την ουρά μας μέχρι το τέλος μας και το γλεντάει δεόντως με την ακατανόητη εμμονή μας στη "θεά τύχη". Για την οποία κάποιος αρχαίος σοφός είπε ό,τι είναι η τέλεια δικαιολογία για τις λάθος επιλογές μας.

Η Τύχη είναι θεότητα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και συνηθίζονταν να παριστάνεται κρατώντας το κέρας της Αμάλθειας

Αμάλθεια < α- στερητικό + μάλθος [= έλλειψη, στέρηση (μαλθακός = που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ζωτικότητας και ενεργητικότητας)] και η αρχική σημασία της λέξης Αμάλθεια ήταν η μη στέρηση και κατά συνέπεια η γενναιοδωρία.


Αυτό το κέρατο είχε υπερφυσικές ιδιότητες. Ήταν το σύμβολο της αφθονίας, της ευημερίας και του πλούτου. Γέμιζε τον κάτοχο του με όλα τα αγαθά που επιθυμούσε. Εξ ου και το "γαμώ το κέρατο μου". Εφόσον δεν μπορούμε να αποκτήσουμε τα αγαθά που κρύβει μέσα του (πως άλλωστε;) τότε το γαμάμε κυριολεκτικά. 

Η αδυναμία να αντιληφθούμε την αλληλουχία των τυχαίων γεγονότων, στην περίπτωση που επαναλαμβάνονται και ερμηνεύεται από τον νόμο των πιθανοτήτων, αναπληρώνεται με την προσφυγή μας στους "επιστήμονες" της τύχης, που μέσα σε μια γυάλινη μπάλα βλέπουν το χέρι του "θεού".

Αυτή η εμμονή μας, σε προκαταλήψεις, στο πεπρωμένο και τη μοίρα, τα γούρια και παρόμοιες ακατανόητες έννοιες, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την τύχη, έχει την εξήγηση της. Δεν είναι άλλη από τη διαίσθηση, στην οποία αποδίδουμε μυστηριώδεις και υπερφυσικές δυνάμεις. 

Η τύχη είναι μια επιρροή από το κοινωνικό μας περιβάλλον, που μας κληρονομήθηκε ως αυτό που κρύβει μέσα του κάτι το μαγικό και ανεξερεύνητο και πρέπει να το προκαλέσεις. Οι προκλήσεις είναι που εξάπτουν τη φαντασία αλλά και που έχουν προσφέρει καλά και κακά στην ανθρωπότητα και η πρόκληση μέσω της τύχης των αγαθών της Αμάλθειας επεκράτησε ως η κορυφαία όλων. 

Η αναζήτηση, μέσα από την ακαθόριστη αυτή έννοια, της εκπλήρωσης των προσδοκιών, έχει οδηγήσει πολλούς σε κάθε είδους καταστροφές. Ο διαχωρισμός των κυνηγών της τύχης σε "καλότυχους" και "κακότυχους", βοηθάει τους τυχοδιώκτες, τυχεράκηδες και γκαντέμηδες, να ασχολούνται και να καταναλώνουν το χρόνο τους εκεί που νομίζουν ό,τι έχουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας, ώστε, ή να επηρεάσουν το αποτέλεσμα ενός τυχαίου συμβάντος, με τις "υπερφυσικές" τους ικανότητες, ή να το αγνοήσουν και να στραφούν σε άλλες πιθανότητες περισσότερο αποδοτικές. 

Ως εκ τούτου, η πιθανότητα να εμφανιστεί η στήλη με τους μαγικούς αριθμούς που έπαιξες είναι σαν να κυνηγάς ένα μόριο του αέρα που περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη, μάλιστα, με κάποια σχετική ταχύτητα που το αναγκάζει να αλλάζει συνεχώς θέση. 

Όταν μιλάμε για 45 αριθμούς και άλλους 20 τζόκερ, τότε η στήλη, αν και δεν γνωρίζω το πλήθος, χρειάζεται να λύσουμε μαθηματική εξίσωση για να βρούμε τον πραγματικό αριθμό, μπορούμε όμως να αντιληφθούμε ό,τι είναι άπιαστο όνειρο. 

Ας μην μας ξεγελάει το γεγονός ό,τι υπάρχει στήλη που κερδίζει κάθε φορά που γίνεται κλήρωση. Σπανιότατα συμβαίνει, σε κάθε κλήρωση να υπάρχει και νικητής. Γι αυτό συμβαίνουν τα συνεχόμενα τζακ-ποτ. Που, αν προστεθούν οι συνολικές στήλες των διαγωνισμών, μέχρι να προκύψει νικητής, δίνουν και το ποσοστό επιτυχίας κάθε φορά.

Όμως, τα λεφτά είναι πολλά για να μας αφήσουν αδιάφορους. 

Η διαφορά είναι ό,τι ο τυχοδιώκτης, ή πέστε τον "καλότυχο", ποντάρει στο τυχαίο γεγονός, ενώ οι ΟΠΑΠατζήδες, στα σίγουρα κέρδη. Το παιγνίδι είναι στημένο. Το πλήθος των στηλών είναι τέτοιο που να μπορεί να συγκεντρώνει μεγάλα ποσά και να λειτουργούν ως κράχτες. Αλλά το όνειρο, παραμένει άπιαστο, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Μιας δεκάδας, ή και λιγότερων κάθε χρόνο.

Ενώ τα κέρδη των ΟΠΑΠατζήδων, παραείναι χειροπιαστά. 


1 σχόλιο:


  1. Θα πρέπει να προσθέτουμε αξία στο διαδίκτυο, και μέρος αυτής είναι και ενα τόσο επίκαιρο και ενδιαφέρων αρθρο.
    Μεγάλο άρθρο, ευχαριστώ για τη μετοχή!
    votana-giatrosofia-aftoanosa

    ΑπάντησηΔιαγραφή