Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Στουρνάρας: Ζούμε σε χώρα ηλιθίων.


Μα λέγονται τέτοια πράγματα, μαδάμ; Υπάρχουν και ευαίσθητες καρδιές. Δεν είμαστε όλοι από σίδερο σαν και του λόγου σας. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως, αυτό που λέει ο λαός, είναι σοφότερο. "Από παιδί, κι από πιωμένο, μαθαίνεις την αλήθεια". 

Ο Σρέντερ φταίει γι' αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Τη δέχτηκε στην ευρωζώνη, ενώ δεν της άξιζε. Κατά μια άποψη, αυτό είναι σωστό. Και, κατά μια δεύτερη, είναι (κοινώς) "καρφί". Προς αυτούς που μαγείρεψαν τους δείκτες. Αυτούς που έπρεπε να αποκαλύψει ο Σρέντερ. 

Ίσως, όμως, να μην το κατάλαβε, ίσως να ήταν διαφορετική η συγκυρία, οι παράγοντες και οι ανάγκες. Τώρα είναι αργά για δάκρυα. Όλα έχουν αλλάξει, μαζί και οι ανάγκες και η μαδάμ το κατάλαβε, γι' αυτό, πίνει μπύρες. Όμως, αυτά δεν λέγονται ελαφρά τη καρδία. Μεταξύ τυρού και οίνου. 


Δεν γίνετε να παίζεις με εύθραυστες καρδιές. Ορίστε τα αποτελέσματα. Μια καρδιά έγινε κομμάτια. Και τώρα, θα πρέπει εμείς, οι άπιστοι, να πιστέψουμε ό,τι θα τα καταφέρουμε. Αρκεί, βέβαια, να (ξανα)πληρώσουμε. Κάτι τις παραπάνω. Σε λίγο θα μας το ξεφουρνίσει, από βάθος (απ' ότι έμεινε) καρδίας.

Οι υγιείς δυνάμεις, αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους δηλαδή, οι κερδισμένοι από την κρίση, κάτι ψιλά κέρδισε η Γερμανία και κάτι λιγότερα το Βέλγιο, καραδοκούν. Είναι, να μην θέλουν τη σωτηρία μας, όταν μάλιστα κερδίζουν; Τρέμετε σπεκουλαδόροι ανά τον κόσμο. Εσείς, που σορτάρετε στην αποτυχία, θα είστε, που θα χάσετε τα λεφτά σας. Ο λογαριασμός βγαίνει. Ο σεφ ξαναμαγειρεύει. Πλησιάζει η ώρα που θα τιμωρηθείτε παραδειγματικά, μαζί με τους πρόθυμους ηλίθιους.

Οι πρόθυμοι ηλίθιοι, αν δεν καταλάβατε, είναι αυτοί που δεν θέλουν να σωθούμε. Όσοι δεν συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική. Τα 2/3 των Ελλήνων πολιτών δηλαδή, χωρίς να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το υπόλοιπο 1/3. Όταν φτάνουν, οι πολιτικοί, να κατηγορούν το λαό ό,τι δεν τους καταλαβαίνει, κάτι δεν πάει καλά. Μοιάζει να έχουν χάσει τη μπάλα και προσπαθούν να βρουν άλλοθι για την αποτυχία τους.


Είπε και κάτι άλλο ο κ. υπουργός, ότι δεν γνωρίζει γιατί ο Σόϊμπλε μίλησε για τρίτο πακέτο βοήθειας, πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να κάνει ούτε υποθέσεις. Αν όμως, αποδεχτούμε ό,τι ο Σόϊμπλε είναι καλύτερα ενημερωμένος και καλύτερος γνώστης, άλλωστε ο ίδιος ο κ. υπουργός, πρόσφατα, του απέδωσε τα εύσημα, τότε προκύπτουν κάποια ερωτήματα. 

Προσπαθεί να κρύψει κάτι ο κ. υπουργός; Το επιχείρημα για την έξοδο στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του '14, δεν πείθει κανένα. Ο ίδιος λέει ό,τι θα είναι δοκιμαστικό. Από μόνη της η δοκιμή εγκυμονεί κινδύνους. Μπορεί να πετύχει μπορεί και όχι, μπορεί να χρειαστεί διορθώσεις μπορεί και να μην επιδέχεται διόρθωση. Με λίγα λόγια, πως μπορείς και βασίζεσαι σε κάτι που δεν το πιστεύεις και συ ο ίδιος; 

Εκτός από τα δοκιμαστικά του και με αφορμή την αύξηση των εσόδων λόγω της τουριστικής περιόδου, είπε και κάτι ακόμη, επικαλέστηκε και την τύχη: «Εάν είμαστε τυχεροί και συνεχίσουμε έτσι για τους επόμενους δύο μήνες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ρυθμός ανάπτυξης να υπερβεί τις προσδοκίες». Ένας πραγματιστής, δεν θεωρεί ό,τι μπορεί να τον βοηθήσει η τύχη. Η πραγματικότητα δεν βρίσκεται στη σφαίρα του υποθετικού. 

Αν θεωρεί ό,τι ήταν θέμα τύχης η αύξηση των εσόδων, λόγο τουρισμού, τότε δεν αντιλαμβάνεται τη δυναμική που έχει αυτός ο τομέας και το τι μπορεί να προσφέρει στην εθνική οικονομία, με λίγα λόγια, επ' ουδενί, δεν θα έπρεπε να δεχτούν αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση. Αν πιστεύει ό,τι θα συνεχίσει η αύξηση εσόδων και πέραν της τουριστικής περιόδου, τότε κάπου αλλού αποβλέπει. Προφανώς, στην απόδοση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. 

Αλλά οι μηχανισμοί αυτοί, ακόμη κι αν λειτουργήσουν στο φουλ, δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αν οι φορολογούμενοι αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Εκβιασμοί στην περίπτωση αυτή θα λειτουργήσουν ακριβώς αντίθετα. Ακόμη κι αν καταφέρουν να εισπράξουν, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ανάπτυξη αυτό, ούτε και υποχώρηση της ύφεσης, όπως θέλει να ισχυρίζεται ο κ. υπουργός. Τελικά, μήπως, δεν υπάρχουν πρόθυμοι ηλίθιοι, αλλά, ηλίθιοι πρόθυμοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου