Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Έλαμψε το άστρο του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες





by aristero mpatzaki


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής που συγκλήθηκε μετά το Brexit βρέθηκε το πρωί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μ. Σουλτς να τον υποδέχεται με μεγάλη εγκαρδιότητα. Προσφωνώντας τον m. Rrime Minister GR ο κ. Σουλτς του έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας ό,τι είναι ο πολιτικός του μέλλοντος. Αυτόν που εμπιστεύονται οι υπόλοιποι 25 (26 μαζί τον κ. Τσίπρα) εναπομείναντες συντηρητές του κατασκευαστή της ΕΕ. Σε αντίθεση με τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Κάμερον τον οποίο χαρακτήρισε μίασμα της Ευρώπης για την κατάπτυστη απόφαση του να διενεργήσει δημοψήφισμα και να πετάξει έξω από τη Μεγάλη Βρετανία την ΕΕ.

Στην κατ' ιδίαν συζήτηση που είχαν ο m. Rrime Minister GR και ο κ. Σουλτς αναφέρθηκαν στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά το Brexit. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου ο κ. Σουλτς είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ό,τι εφόσον ο λαός της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισε να φύγει από την ΕΕ πρέπει να ξεκουμπιστεί το συντομότερο και ό,τι αυτό που έγινε με την Ελλάδα, να ανατραπεί η απόφαση του δημοψηφίσματος και να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ δεν θα επαναληφθεί. Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές είπε ό,τι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει τα πολιτικά παιγνίδια των Βρετανών πολιτικών να επωφεληθούν από το διπλό παιχνίδι για να παραμείνουν στην εξουσία.  



Σε ό,τι αφορά αυτά που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον κ. Μ. Σουλτς οι πηγές αναφέρουν ό,τι εξέφρασε τη δυσφορία του στο να καταργηθεί η Αγγλική από επίσημη γλώσσα της ΕΕ, διότι, όπως είπε, σπατάλησε πολύ χρόνο έως ότου αρχίσει να καταλαβαίνει τη γλώσσα και ό,τι θα του ήταν πολύ δύσκολο να διδαχτεί την νέα γλώσσα που θα αντικαταστήσει την Αγγλική. Επ' αυτό ο κ. Σουλτς του έδωσε την υπόσχεση ό,τι θα ενημερώσει την κ. Μέρκελ και θα ζητήσει από τον κ. Σόϊμπλε να διαθέσει το γερμανικό υπουργείο πολιτισμού μια αποκλειστική μεταφράστρια στον m. Rrime Minister GR που θα τον ακολουθεί σε όλες του τις δραστηριότητες εντός ΕΕ.   

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον κ. Σουλτς , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι, να συμπεριληφθεί στην απόφαση για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ το αίτημα για την επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πηγές, δεν αποκλείεται να θέσει βέτο ο κ. Τσίπρας αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα του. Επ' αυτού ο κ. Σούλτς του απάντησε ό,τι θα το θέσει υπ' όψιν της κ. Λαγκάρντ και του κ. Ντράγκι, ώστε, να εκπονήσουν οικονομική μελέτη για το όφελος που θα είχε για τους δανειστές η περίπτωση της επιστροφής των Ελγίνειων Μαρμάρων και αν θα ήταν εφικτό να κατασκευασθεί ευρωπαϊκό μουσείο για να εκτεθούν ή αν θα ήταν προτιμότερο να εκτεθούν πλησίον του γερμανικού μουσείου των αρχαιοτήτων της Περγάμου στο Βερολίνο. Και εν πάσι περιπτώσει σε μια ένωση κρατών που επιθυμούν να οικοδομήσουν ένα στέρεο μέλλον, όλα είναι δυνατά.          


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου