Αχ! κυρία Θεοδώρα μας, λάβαμε το γράμμα σας και χαρήκαμε που είσαστε καλά κι εσείς και ο κύριος Ισίδωρος. Η μαμά χάρηκε πάρα, μα πάρα, πολύ. Αφού, να φανταστείτε, όταν της διάβαζα το γράμμα σας συγκινήθηκε και προσπάθησε να μιλήσει αλλά δεν τα κατάφερε. Από τότε που μας βρήκε το κακό η μαμά δεν μπορεί να μιλήσει. Της το είχα πει. Χίλιες φορές! Να μην κάθετε στην τηλεόραση με τις ώρες.
Εκείνο το βράδυ, μόλις άκουσε για κάποιες περικοπές άρχισε να φωνάζει χωρίς να καταλαβαίνουμε τι έλεγε μέχρι που χάθηκε η φωνή της. Την πήγαμε σε γιατρούς και σε καθηγητές πανεπιστημίου αλλά κι αυτοί δεν κατάφεραν κάτι καλύτερο. Μας είπαν ό,τι πειράχτηκαν οι χορδές της.
Συγκινήθηκαν με το δράμα της μαμάς αλλά η επιστήμη σ' αυτές τις περιπτώσεις σηκώνει τα χέρια, αυτό μας είπαν. Δεν μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτούς που πάσχουν. Ούτε και για εκείνους που συμπάσχουν. Η επιστήμη σήμερα προσπαθεί να προστατέψει τους υγιείς. Γιατί αυτοί την προστατεύουν απ' τους ασθενείς.
Να, τώρα που σου γράφω, θυμήθηκα τη γιαγιά Ανδρονίκη που 'λεγε, αυτοί παιδί μου είναι κώλος και βρακί. Αλλά και να ασθενήσει καμιά φορά η επιστήμη, δεν θα φταίνε οι υγιείς και οι γιατροί. Οι ασθενείς που μεταδίδουν την ασθένεια φταίνε. Αυτά μας είπανε και αυτά σου γράφω.
Ο Πάτροκλος της θείας Ευτέρπης, διάβασε κάπου ό,τι σε μια χώρα... να δεις πως την είπε... α, ναι, Φλαμπουρία, είπε ό,τι υπάρχει κάποιος γιατρός που κάνει θαύματα. Δεν είναι ακριβώς γιατρός, σαν τους δικούς μας. Είναι κάτι σαν δάσκαλος, τον λένε Γκουρού και είναι θεόπνευστος. Οι μαθητές του τον έχουν κορώνα στο κεφάλι τους. Τον περιμένουμε να έρθει για να εξετάσει τη μαμά.
Εγώ, για να σου πω την αλήθεια, δεν ελπίζω να κάνει κάτι για τη μαμά. Γιατί θαύματα σήμερα δεν γίνονται. Ο Πάτροκλος όμως πιστεύει ό,τι κάτι μπορεί να γίνει. Ο Πάτροκλος λέει ό,τι οι Γκουρούδες δεν δέχονται χρήματα και ό,τι κάνουν το καλό και το ρίχνουν στο γιαλό. Καμιά φορά, όμως, λένε, ο γιαλός είναι μακρύς και στο τέλος είναι μια Τράπεζα είπα στον Πάτροκλο, κι αυτός, μου είπε ό,τι όποιος τα λέει αυτά είναι κακόβουλος.
Εγώ πάλι, δεν πιστεύω ό,τι στο τέλος του γιαλού είναι η Τράπεζα, γιατί, το καλό πάει στην Τράπεζα. Μάλλον ο γιαλός είναι πίσω από την τράπεζα για να μην φαίνεσαι όταν πέφτεις μέσα. Αλλά αυτά κυρία Θεοδώρα μας, δεν είναι να τα λες. Σε όποιον και να τα πεις θα σε πάρει για χαζό. Γι' αυτό, είναι καλύτερα να μη μιλάς κι ας σε φωνάζουν χάπατο.
Όταν αυτός ο Γκουρού άκουσε απ' τον Πάτροκλο την περίπτωση της μαμάς, ενδιαφέρθηκε, γιατί λέει, θέλει να εξακριβώσει ο ίδιος πως ένα κακό μπορεί να φέρει κι άλλα κακά. Ενός κακού μύρια έπονται, που 'λεγε και ο παππούς Αριστόβουλος που ήξερε ελληνικούρες. Γιατί, από τότε που αρρώστησε η μαμά άλλαξε εντελώς.
Κάθε Κυριακή πρωί πήγαινε στον Άγιο Ονούφριο. Της άρεσε πολύ η λειτουργία του παπά Ματθαίου και κάθε βράδυ άναβε το καντηλάκι. Τώρα, ούτε καντήλι ανάβει, ούτε τον παπά Ματθαίο θέλει να βλέπει. Αυτή η αλλαγή της, είναι ανεξήγητη. Δεν ξέρω αν άλλαξε εξ αιτίας της αρρώστιας της, ή, αν την αρρώστησε η αλλαγή της.
Πάντως αυτό δεν έπρεπε να γίνει, γιατί κάνει κακό στη φήμη του κυρίου Γκουρού, μας είπε ο Πάτροκλος και μάλλον πρέπει να τον πιστέψουμε, γιατί αυτός ξέρει περισσότερα μια και ανακατεύεται με τα πίτουρα. Τώρα που είπα πίτουρα θυμήθηκα πάλι τον παππού Αριστόβουλο που έλεγε, "θα θερίσεις ό,τι έσπειρες". Τι να κάνω κι εγώ, δέχτηκα.
Αν είναι να γίνει καλά και να σταματήσει και το κακό δηλαδή, γιατί δεν ξέρεις που μπορεί να φτάσει, κι εκτός από τη λαλιά μπορεί να χάσει και τα μυαλά, χαλάλι. Αλλά αυτό που με κάνει να μην πολυπιστεύω ό,τι θα ξαναμιλήσει η μαμά είναι ο μικρός μου γιος ο Προκοπάκης. Που μου λέει συνέχεια, μαμά, η γιαγιά λέει κακές κουβέντες.
Η αλήθεια είναι ό,τι κι εγώ τη βλέπω κάποιες φορές που προσπαθεί να μιλήσει και φουρκίζεται. Κάτι ακούγεται, σιγά βέβαια, αλλά αν βάλεις το αυτί σου κοντά στο στόμα της το ακούς καλύτερα. Άλλες φορές ακούς ένα μι, άλλες ένα λάμδα και άλλες φορές ένα κάπα, και πότε πότε και κανένα άλφα. Τώρα, πως καταλαβαίνει, πέντε χρονών παιδί ό,τι η μαμά λέει κακές κουβέντες, είναι μυστήριο.
Ο κύριος Γκουρού όπου να 'ναι θα εμφανιστεί. Καλύτερα, βέβαια, είναι να δώσουμε στη μαμά υπνωτικό για να την πάρει ο ύπνος. Αλλά, αν κοιμάται, πως θα την εξετάσει; Αν πάλι είναι ξύπνια και τον δει, φοβάμαι ό,τι θα τρομάξει και θα πάθει συγκοπή. Και πάει, θα χάσουμε τη σύνταξη της. Αλλά και συγκοπή να μην πάθει, η σύνταξη πάλι θα χαθεί. Γι' αυτό δεν ξέρω τι να κάνω και παρακαλώ το θεό να με φωτίσει.
Ο κύριος Γκουρού πριν έρθει να εξετάσει τη μαμά, θα εξετάσει πρώτα τα εννέα θέματα που του έβαλε ο κύριος Βασίλης. Ο κύριος Βασίλης, αν δεν ξέρεις, είναι ένας σοφός άνθρωπος. Μετά από πολλά πολλά χρόνια, είναι αρκετά μεγάλος όπως καταλαβαίνεις κυρία Θεοδώρα μας, βλέπει τους αγώνες του να δικαιώνονται και, μάλιστα, πανηγυρικά.
Κάθε εφτά με οχτώ χρόνια επεξεργάζονταν και ένα θέμα. Τώρα που δικαιώθηκε ο αγώνας του τα μάζεψε όλα και τα έδωσε στον κύριο Γκουρού για να τα εξετάσει σαν θεόπνευστος που είναι. Ο κύριος Γκουρού είπε ό,τι τα τρία απ' τα εννέα του κυρίου Βασίλη αξίζουν και θα τα εξετάσει με κάθε λεπτομέρεια.
Πως ν' αφήσω τον κύριο Γκουρού να εξετάσει τη μαμά μετά που θα εξετάσει τα τρία του κυρίου Βασίλη; Μπορεί να λέει ο κύριος Γκουρού ό,τι με τα τρία του κυρίου Βασίλη θα επανέλθει στη μαμά η φωνής της, όμως σκέφτομαι ό,τι αν δεν είναι τα τρία του κυρίου Βασίλη που θα κάνουν καλά τη μαμά θα πρέπει ο κύριος Γκουρού να εξετάσει και τα άλλα τρία και μετά τα άλλα τρία. Και πόσα έχει ο κύριος Βασίλης; Όλα δικά του είναι;
Θα πρέπει, δηλαδή, για να δει ο κύριος Γκουρού με ποια τρία θα μιλήσει η μαμά, να την εξετάσει τρεις φορές; Πολύ φοβάμαι ό,τι δεν θα το αντέξει η μαμά στην κατάσταση που είναι. Και αν δεν είναι του κυρίου Βασίλη τα άλλα τρία, και τα άλλα τρία; Διότι τον κύριο Βασίλη τον γνωρίζουμε. Είναι ένας σοφός άνθρωπος. Πολύ φοβάμαι ό,τι πάει, θα τη χάσουμε τη μαμά.
Αυτά κυρία Θεοδώρα μας από εμάς. Ελπίζω την επόμενη φορά που θα σου γράψω, αν δεν μιλάει η μαμά, τουλάχιστον, να μην χάσει και την ακοή της. Γιατί μετά, θα πρέπει να της μάθουμε τη νοηματική γλώσσα και όταν θα βλέπει τον κύριο Γκουρού, και τον κύριο Βασίλη, θα σηκώνει το μεσαίο δάχτυλο του χεριού της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου