Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ο άδειος ο τενεκές κάνει το μεγαλύτερο θόρυβο.



Ξεκαθαρίζω ευθύς εξ αρχής. Θεωρώ τον Φλαμπουράρη το πλέον αρνητικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει στο κόμμα του θα ήταν η αποχώρηση του. Μάλιστα, απ' τις εκλογές του Γενάρη. 

Για την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα του. Για την διάσπαση και την μετάλλαξη του. Έχει τεράστιες ευθύνες. 

Και δυστυχώς, είναι ακόμη σε θέση να επηρεάζει τη στάση και την πολιτική του κόμματος του, κι αυτό θα το δούμε μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη. 

Δεν γνωρίζω ποια είναι η σχέση του με την εταιρεία, αν εξακολουθεί να είναι μέλος της και τι ποσοστό κατέχει. Είναι δικό του θέμα αλλά και της πολιτείας. Υπάρχει η σχετική νομοθεσία. Ως εκ τούτου μπορώ να πω ό,τι μου είναι αδιάφορο.

Από κει και μετά, υπάρχει ένα ζήτημα με την δημοσιοποίηση της σύμβασης του έργου που φέρεται να ανέλαβε η εταιρεία του (αν συμμετέχει ακόμη) από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ' αυτό η δημοσιοποίηση της σύμβασης αλλά στο τι αποσκοπεί. Το όλο άρθρο που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του "κομιστή", που εγώ τον αποκαλώ "μπούλη" από την εποχή που έγραφε στην τελευταία σελίδα της "Ελευθεροτυπίας", βρομάει "εκτέλεση συμβολαίου".


Την εποχή που έγραφε στην "Ελευθεροτυπία" ο μπούλης, επιδίδονταν σε ένα θέμα που φαίνεται να τον εξιτάριζε. Στη σπίλωση των "Ρηγάδων". Με ηλίθια λογοπαίγνια και κοινά ανέκδοτα προσαρμοσμένα επιχειρούσε να μειώσει την παρουσία και τους αγώνες του "Ρήγα", της γενιάς της χουντικής περιόδου. 

Είχα στείλει εκείνη την εποχή μια επιστολή στην αείμνηστο Σεραφείμ Φυντανίδη, στον ίδιο προσωπικά και όχι στη σύνταξη της "Ελευθεροτυπίας", γράφοντας του για το κακό σπυρί που είχε στον κώλο της η "Ελευθεροτυπία", εννοώντας τον μπούλη και τα υποτιθέμενα άρθρα του στην τελευταία σελίδα. Δεν την δημοσίευσε. Η εξέλιξη του μπούλη είναι γνωστή. Περισσότερο στους ανθρώπους που τον ανέδειξαν. 

Αλλά ας πάμε στην ουσία της υπόθεσης. Η συγκεκριμένη εταιρεία ανέλαβε την εκτέλεση ενός έργου. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του "κομιστή" μετά από δημόσιο διαγωνισμό. Δηλαδή, σε διαγωνισμό που είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν όσες εταιρείες πληρούσαν τα κριτήρια της διακήρυξης, επομένως αδιάβλητο. 

Εν προκειμένω, η κάθε εταιρεία κοστολογεί τις εργασίες συνυπολογίζει τα γενικά έξοδα προσθέτει και το εργολαβικό της όφελος και δίνει την προσφορά της. Η έκπτωση της εταιρείας ήταν 38%. Δηλαδή, πρότεινε να εκτελέσει το έργο με το υπόλοιπο 62% του προϋπολογισμένου ποσού. Και όπως είπα, μέσα στο ποσό αυτό ήταν τα πάντα για να ολοκληρωθεί το έργο. 

Κατά τη διαδικασία κατάθεσης των προσφορών, αλλά και της αποσφράγισης των φακέλων των οικονομικών προσφορών και της ανάγνωσης του ποσοστού έκπτωσης, είναι παρόντες όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Αν διαπιστώσουν κάποια παρατυπία ή έλλειψη δικαιολογητικών στο φάκελο προσφοράς κάποιων εκ των εταιρειών που συμμετέχουν, δηλώνουν την πρόθεση τους για κατάθεση ένστασης την οποία και καταθέτουν στον προβλεπόμενο χρόνο από τη σχετική νομοθεσία. 

Εκτιμώ ό,τι ενδεχομένως να υπήρξαν ενστάσεις. Οι οποίες ενστάσεις εξετάζονται σε δυο επίπεδα, από ανάλογες επιτροπές, ανεξάρτητες μεταξύ τους. Επομένως, εφόσον υπήρξε ανάδειξη μειοδότη, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο πρώτος, αυτό σημαίνει ό,τι δεν υπήρξε έλλειψη δικαιολογητικών, όπως αναφέρεται στην ανάρτηση του "κομιστή" δήθεν για έλλειψη φορολογικής ενημερότητας. Καθώς το έγγραφο αυτό εξετάζεται κατά την κατάθεση του φακέλου προσφοράς και εφόσον διαπιστωθεί η έλλειψη αποκλείεται από την περεταίρω διαδικασία συμμετοχής στο διαγωνισμό, χωρίς να έχει δικαίωμα ο συμμετέχων για οποιαδήποτε ενέργεια. 

Εν ολίγοις, η επιτροπή του διαγωνισμού θα είχε αποκλείσει την εταιρεία. Καθώς η συγκεκριμένη παρατυπία εγείρει ακόμη και ποινικές ευθύνες. Εκτός αυτού, οι ενστάσεις των υπόλοιπων που συμμετείχαν θα έπεφταν βροχή. Και προκειμένου να διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους μπορούσαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη όπου και τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Αν παρόλα αυτά, ο αρθρογράφος του "κομιστή" επιμένει να αγνοεί σκόπιμα το γεγονός, τότε είναι ξεκάθαρο ό,τι υπάρχει πρόθεση. 

Ο αρθρογράφος του "κομιστή" στην προσπάθεια του να το χοντρύνει πέφτει στην παγίδα που ο ίδιος προσπαθεί να στήσει γράφοντας ό,τι η σύμβαση του έργου υπογράφηκε την περίοδο που η τοπική αυτοδιοίκηση είχε στραγγίσει εξαιτίας της απαίτησης να διατεθούν όλοι οι πόροι στην κεντρική κυβέρνηση.

Εφόσον δεν υπάρχει η πίστωση για την εκτέλεση του έργου τότε ο ανάδοχος έχει το δικαίωμα να μην υπογράψει τη σύμβαση, ή, αν την υπογράψει, να μην προχωρήσεις στην εκτέλεση των εργασιών. Αν παρόλα αυτά προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου γνωρίζοντας ό,τι δεν θα πληρωθεί τότε η ευθύνη για ό,τι θα αντιμετωπίσει είναι αποκλειστικά δική του.   

Κλείνοντας επαναλαμβάνω. Μου είναι αδιάφορο το πρόσωπο "Φλαμπουράρης". Αν παρόλα αυτά, ευεργετείται από την προσπάθεια μου να στηλιτεύσω τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο μπούλης για να σπιλώσει πρόσωπα, ας μην επαναπαύεται. Δεν θεωρώ ό,τι μπορεί να προσφέρει στο κόμμα του. Πολύ περισσότερο στον τόπο. Είναι αρνητικός όσο κανένας άλλος.     

2 σχόλια:

  1. Αν είναι στο "πρώτο θέμα" είναι είδηση; Μάλλον το ακριβώς αντίστροφο. Ο τύπος έχει αποδείξει ότι είναι ένας δεινός εκβιαστής σαν τον φίλο του τον Μάκη άλλωστε... Καλό φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γύρισες;
      προσαρμόσου στην πραγματικότητα
      δεν είναι αυτή που αφήνουν να φανεί
      είναι τρισχειρότερη

      Διαγραφή