Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

χαρείτε, νενικήκατε



Η συμμετοχή ήταν λέει 56,57% και η αποχή έκανε ρεκόρ. Έφτασε στο 43,43%.

Με μια απλή συλλογιστική θα δούμε τι σημαίνει αυτό.

Το εκλογικό σώμα σ' αυτές τις εκλογές ανέρχονταν σε 9.840.525 ψηφοφόρους.

Άρα, προσήλθαν και ψήφισαν περίπου 5.566.785 ψηφοφόροι απ' τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

Από αυτούς ένα ποσοστό 2,42% έριξε άκυρο/λευκό, δηλαδή, περίπου 134.716 ψηφοφόροι.

Το άκυρο/λευκό είναι συνειδητή επιλογή, εκδήλωση διαμαρτυρίας όπως και η αποχή σε μεγάλο βαθμό.

Επομένως τα έγκυρα ψηφοδέλτια στο σύνολο των κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές ήταν 5.432.069. Δηλαδή, 55,2% του εκλογικού σώματος.

Το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός βουλής είναι 6,41%. Δηλαδή, 348.195 ψηφοφόροι ψήφισαν κόμματα που δεν μπήκαν στη βουλή


Άρα, αφαιρώντας τις ψήφους των μικρών κομμάτων από τα έγκυρα ψηφοδέλτια έχουμε τον αριθμό των ψηφοφόρων που μπορούν να ισχυρίζονται ό,τι η ψήφος τους εκπροσωπείται στη βουλή, και ο αριθμός αυτών είναι 5.083.874. 


Με μια αναγωγή στο εκλογικό σώμα βλέπουμε ό,τι μόνον το 51,66% αυτών που έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν εκπροσωπείται στη βουλή. Δηλαδή, οι μισοί, ο ένας στους δυο.

Αυτό σημαίνει ό,τι θα έπρεπε να συνασπιστούν όλα τα κόμματα μαζί για να κερδίσουν, μετά βίας, την αποχή αν ήταν ο αντίπαλος σε μια εκλογική αναμέτρηση. 


Η αποχή, ειδικά αυτή των τελευταίων εκλογών, μετά τα όσα συνέβησαν, πρώτη φορά αριστερά, διαπραγμάτευση, δημοψήφισμα, ανατροπή, διάσπαση, σημαίνει με πολύ απλά λόγια ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ.

Σημαίνει πεποίθηση ό,τι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. 

Σημαίνει ό,τι η πολιτική είναι εξουσία και μόνον εξουσία. Και ό,τι οι πολιτικοί μας την επιδιώκουν με κάθε τρόπο και με κάθε τίμημα, φυσικά δικό μας.

Σημαίνει ό,τι το ΟΧΙ, όσων δεν το μετέτρεψαν σε ΝΑΙ, εκφράστηκε μέσω της αποχής. 

Το πρώτο κόμμα σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα πήρε ποσοστό 35,46%. Αν το αναγάγουμε στο σύνολο των εγγεγραμμένων τότε το ποσοστό του είναι 19,57%

Αν τώρα προσθέσουμε και το αντίστοιχο ποσοστό του δεύτερου κόμματος που θα συγκυβερνήσει με το πρώτο και είναι 2%, τότε το συνολικό ποσοστό του κυβερνητικού συνασπισμού στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέρχεται στο 21,57%.

Αυτό που βλέπουμε είναι ό,τι ο κυβερνητικός συνασπισμός εκπροσωπεί ή εκπροσωπείται από δυο στους δέκα πολίτες, περίπου, που έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν.

Οι δυο επιβάλλονται στους οκτώ εξ αιτίας ενός εκλογικού συστήματος. Ενός εκλογικού νόμου, που κατασκευάστηκε με μεγάλη μαεστρία και βασίζεται ακριβώς στην αποχή. Στην απογοήτευση που φέρνει η ανικανότητα να κυβερνήσουν ουσιαστικά οι πολιτικοί μας.

Μ' αυτά τα δεδομένα θα πορευτεί η κυβέρνηση μειοψηφίας στην τετραετία που έχουμε μπροστά μας, αν δεν συμβεί κάτι το εξαιρετικό.

Αυτή η τετραετία είναι η κρισιμότερη όλων των εποχών. Μπορεί να φέρει την αυτοδιάλυση της χώρας μετά τα όσα έχει συμφωνήσει ή ίδια κυβέρνηση, η πρώτη φορά αριστερά, που πρέπει τώρα να εφαρμόσει, η δεύτερη φορά... ως τι;

Είδα τα πανηγύρια μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και την πρώτη ανακοίνωση για την πρόβλεψη του αποτελέσματος. Σε τίποτε δεν μου θύμισαν οι πανηγυρισμοί τον κόσμο της αριστεράς. Μου θύμισαν προηγούμενα πανηγύρια.

Από αύριο, λοιπόν, θα έχουμε κυβέρνηση. 

Που θα κυβερνά υπό τις οδηγίες του τοποτηρητή. 

Ουσιαστικά η βούληση της δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα. Άβουλη και μοιραία.

Υποχρεούται να εφαρμόζει ό,τι της εγχειρίζεται.   

 Χαρείτε, Νενικήκατε.

2 σχόλια:

  1. Οι δυο επιβάλλονται στους οκτώ εξ αιτίας ενός εκλογικού συστήματος. Ενός εκλογικού νόμου, που κατασκευάστηκε με μεγάλη μαεστρία ....
    τι να πεις μετά από αυτή τη διαπίστωση;
    :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ στο ίδιο σημείο θα σταθώ: "Οι δυο επιβάλλονται στους οκτώ εξ αιτίας ενός εκλογικού συστήματος. Ενός εκλογικού νόμου, που κατασκευάστηκε με μεγάλη μαεστρία και βασίζεται ακριβώς στην αποχή". Συγνώμη, αλλά αυτός ο νόμος εφαρμόστηκε μόλις τώρα και έκανε χρήση για πρώτη φορά ΜΟΝΟ ο συριζα;; Δεν το νομίζω. Άρα αυτά τα στοιχεία ίσχυαν από παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Επίσης, πέρα από το ότι η αποχή δεν επιβάλλεται, αλλά επιλέγεται, σε κάθε δημοκρατία, το πρώτο κόμμα θεωρείται ότι έχει την πλειοψηφία. Κι αυτό επίσης συμβαίνει όλα τα χρόνια, σε όλες τις χώρες του κόσμου και δεν προέκυψε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή