Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

η μαμά μου μαγειρεύει, πολύ, καλύτερα



by aristero mpatzaki


Να που έφτασε η ώρα του μεγάλου τελικού. Ο διαγωνισμός κορυφώνετε, οι κριτές έλαβαν θέσεις από νωρίς, οι δοκιμαστές απόλαυσαν όλες τις σπεσιαλιτέ και τώρα περιμένουμε που θα κάτσει η μπίλια και, όλοι, μα όλοι, παρακολουθούμε με αγωνία το τελευταίο πιάτο που θα σερβίρει ο σεφ. 


Μετά το τέλος του διαγωνισμού, θα γίνει η επιλογή της καλύτερης συνταγής που θα αποτελεί στο εξής το εθνικό φαγητό της Ευρωζώνης. Χωρίς να έχουμε το δικαίωμα να διαλέξουμε μεταξύ δεύτερου πιάτου. Κομμένες οι πολυτέλειες.


Ούτε μεταξύ πατάτας τηγανητής ή, πατάτας νερόβραστης. Γιατί και το λάδι κατά πάσα πιθανότητα πάει για απόσυρση. Οπότε.... 

Δεύτερο πιάτο! Nicht. Ο λογαριασμός δεν βγαίνει που λέει και κείνος ο εποχούμενος. Και πως να βγει; Αφού ο ίδιος κόβει και ράβει το λογαριασμό ανάλογα με τις εναλλασσόμενες κυκλοθυμικές του περιόδους. 

Τέτοια ώρα για δικαιώματα μόνο σαν αστείο. Οι φυλακισμένοι αγωνίζονται για δικαιώματα. Εμείς, που έχουμε την ελευθερία μας, μπορούμε να διαλέξουμε, πως, πότε, και που, θα τα κακαρώσουμε. 

Οπότε, τι να τα κάνουμε τα δικαιώματα; Τα τρίβουμε στη μούρη μας για να μην μας θεωρούν και εντελώς μαλάκες. Τέρμα τα επί μέρους εθνικά φαγητά. 


Ελληνική φασολάδα, ιταλικά μακαρόνια, ισπανική παέγια και κυπριακή σεφταλιά θα σερβίρεται στο παρόν, κρυφά, σε ξεχασμένα "γαλατικά" χωριά. 

Όσο για τους υπόλοιπους Ευρω-λιγούρηδες; No problem. Αυτοί τρώνε απ΄ όλα τα καλούδια. Λαχανάκια Βρυξελλών και Πατατεσμπλούμ

Μέχρι να τους πιάσει κόψιμο και να τρέχουν με τα παντελόνια κάτω. 

Η μαμά Λαγκάνρτ, πρώτη-πρώτη, ετοίμασε τη σπεσιαλιτέ της. Ένα πιάτο μούρλια. Μπουκιά και συχώριο. Μόνο που το βλέπεις σου πέφτουν τα σάλια. 


Η σπεσιαλιτέ της μαμά Λαγκάρντ περιλαμβάνει όλα τα υλικά. Ζαρζαβατικά, μπαχάρια, δόσεις, τόκους και πολλά άλλα γευστικά καρυκεύματα. Μαζί και η οδοντογλυφίδα. Όλα σε ένα βαθύ πιάτο για να χωρέσουν.


Αν προτιμηθεί η δική της συνταγή υπόσχεται τα υλικά της να μην γίνουν ληξιπρόθεσμα και πάμε σε default. Γιατί μπορεί να ξινίσει, να της το πετάξουμε κατάμουτρα και, να ξυπνήσουμε ένα ωραίο πρωινό με την είδηση, "η Κριστίν προσπάθησε να βιάσει τον καμαριέρη".  

Η mamma mia Μέρκελ, ετοίμασε ένα ξεχωριστό έδεσμα και θα το σερβίρει σε δυο διαφορετικά πιάτα. Σε ρηχό για τις γυναίκες και σε βαθύ για τους άντρες. 

Επειδή, τις γυναίκες δεν τις γουστάρει και πολύ, αφού είναι γυναίκες, ενώ αυτή μοιάζει με κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο, και για να τις εκδικηθεί, το πιάτο θα περιλαμβάνει μια δίαιτα με μέση δαχτυλίδι, στήθος πλακέ και επιδερμίδα ραβδωτή

Για τους άντρες, που δεν της κάνουν το χατίρι να πάρουν μια μερίδα απ' τη συμφωνία που μαγείρεψε, τους ετοίμασε έξτρα πιάτο. Take or leave it

Ο μαμάς Ντράγκι, δεν μαγείρεψε (ναι για, οι σερνικοί δεν μαγειρεύουν) και προτείνει ένα πιάτο ειδικό για την περίσταση. Ξηρά τροφή


Πόσο πεθύμησα το φαγητό της μαμάς μου δεν λέγετε. Φασόλια στην κατσαρόλα. Φασόλια στο φούρνο. Φασόλια γίγαντες. Φασόλια μαυρομάτικα. Άντε και καμιά φακή ενδιάμεσα.


Μ' αυτά ρε μάνα με μεγάλωσες και μ' έκανες άντρα, κι εγώ, ξέχασα ποιος ήμουνα και έγινα άλλος. Για να τρώω παντεσπάνι. Φτιάξε με ρε μάνα μια φασολάδα, μη και ξαναγίνω άντρας.



4 σχόλια:

  1. Μα νοιάζονται για τη σιλουέτα μου ;
    Τι όμορφα...και εμείς τους βρίζουμε!

    ΥΓ: όποτε μπαίνω μου βγαίνει ότι είσαι επικίνδυνη σελίδα και ενεργοποιείται ασπίδα προστασίας. Στο έχει πει άλλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε ν' αγιάσει το στόμα σου!
    Μια φασολάδα και για μένα παρακαλώ.
    Εμένα πάντως δεν μου βγάζει ασπίδα προστασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε να που τώρα ήρθε η ώρα να δούμε πόσα απίδια βάνει ο σάκος.. Τα ψέματα τελείωσαν "μάγκες" της φακής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή