Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας.





Ανήμπορη καθώς είναι να διαχειριστεί την κρίση η συγκυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια πρωτοφανή προπαγάνδα. Μέσα από ευκαιριακά εορταστικά διαγγέλματα, τηλεοπτικές συνεντεύξεις στα συστημικά κανάλια και παρατρεχάμενους δημοσιογράφους, αλλά και στη φιλοκυβερνητική μερίδα του έντυπου τύπου, που καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για να εμπεδώσουμε το παραμύθι, γιατί περί αυτού πρόκειται, ότι έφτασε δήθεν η ώρα της ανάκαμψης, της αναστροφής της ύφεσης και της ανάπτυξης, μάλιστα, για να γίνει πιστευτή χρησιμοποιεί την προσφιλή της τακτική, για άλλη μια φορά, παραθέτοντας νούμερα με πολλά μηδενικά, γιατί γνωρίζει ό,τι ο απλός πολίτης, ο αποδέκτης της προπαγάνδας, δεν είναι σε θέση να αντικρούσει αυτά τα νούμερα.

Ο υπουργός των οικονομικών, που λειτουργεί δημοσιοϋπαλληλίστικα, σε συνέντευξη του μας πληροφορεί ό,τι θα δοθεί χρήμα για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις. Αυτές που επλήγησαν από τις επιλογές του. Οι ίδιες που εξαναγκάσθηκαν σε κλείσιμο. Τώρα λέει θα επαναλειτουργήσουν. Θα επαναπροσλάβουν προφανώς και το απολυμένο προσωπικό, και επιτέλους, το υψηλό επιστημονικό δυναμικό της χώρας δεν θα χρειαστεί να μεταναστεύσει, θα βρει ελεύθερο πεδίο για να εφαρμόσει τις γνώσεις του. 

Η έξοδος στις αγορές, επιχειρείται να εμφανιστεί ως η έναρξη του τέλους των μνημονίων. Αυτό κι αν αποτελεί αυταπάτη. Ούτε αυτά θα σταματήσουν καθόσον μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο του τρίτου, ούτε και τα εσωτερικά μνημόνια, αυτά που δεν αποτελούν απαίτηση της τρόϊκας αλλά παρόλα αυτά επιβάλλονται. Θα συνεχίσουν, και ενδεχόμενα θα επεκταθούν και θα αυξηθούν. 



Είναι αυτά που χαρακτήρισε ο ανόητος, που προσπαθεί καθημερινά και με κάθε τρόπο να το αποδεικνύει, λέγοντας ό,τι αυτός που θα νοσηλευτεί μια φορά στα δέκα χρόνια θα καλύψει τα ελλείμματα του υπουργείου του και όχι εκείνος που πάσχει από χρόνιες και σοβαρές ασθένειες και μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία με την συχνότητα που ο ηλίθιος αλλάζει τα πουκάμισα. 

Αυτό που επιδιώκει και ελπίζει, ο Σαμαράς και η κυβέρνηση του, είναι να πεισθούμε ό,τι κάτι αλλάζει, γι’ αυτό επικαλείται συνεχώς τις θυσίες μας. Αυτό το κάτι, όμως, το έχουμε νιώσει με το παραπάνω. Είναι η προοδευτικά αυξανόμενη και με νέες μεθόδους φορολόγηση μας. Μόνον μια λέξη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την είσπραξη του ενός ευρώ ανά συνταγή. ΝΤΡΟΠΗ! 

Μοιάζει με τον επαίτη στο πεζοδρόμιο έξωθεν του ναού που εκλιπαρεί τους πιστούς προς βοήθεια του. Σαν δεν έφτανε η άλλη ντροπή, του εικοσιπεντάευρου. 

Όμως, το ερώτημα έχει απαντηθεί. Το 70% των Ελλήνων πιστεύει ό,τι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Οι διαψεύσεις στις εξαγγελίες του κ. Σαμαρά έχουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Δεν επιδέχονται σχολίων γιατί προέρχονται από εγκυρότατους αναλυτές και από γνωστούς οικονομικούς κύκλους. 

Η Pimco είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως και εξέφρασε την άποψή της. "Δεν πιστεύουμε ό,τι η Ελλάδα είναι σε θέση να αντλήσει φέτος χρήματα από τις διεθνείς αγορές". Εξηγεί και τους λόγους. Τα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα κυμαίνονται στο 8%, εάν λοιπόν η κυβέρνηση πάρει δάνεια με αυτούς τους όρους η επιβάρυνση στο χρέος θα είναι κατά πολύ υψηλότερη αφού τα δάνεια από το ESM κοστίζουν κοντά στο 2% και επομένως η χώρα θα πρέπει να πληρώσει σε τόκους πολύ περισσότερα στους ιδιώτες. 

Το ίδιο επισημαίνει και ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών. Ότι το χρέος θα αυξηθεί λόγο του ύψους του ποσού που θα απαιτηθεί για την κάλυψη των υψηλών επιτοκίων. Κάνει και μια δυσοίωνη πρόβλεψη για την κυβέρνηση. Λέει ό,τι η χώρα δεν θα αποφύγει το τρίτο μνημόνιο που το τοποθετεί χρονικά στο 2015, οι δε υποσχέσεις του κ. Σαμαρά έχουν πολιτικά κίνητρα. 

Και πραγματικά έτσι είναι. Ο Σαμαράς εκπέμπει την εικόνα ό,τι βρίσκεται σε καζίνο, ετοιμάζεται να ποντάρει τα ρέστα του. Αντιλαμβάνεται ό,τι έχει απολέσει τα δυο τρίτα της αξίας του και επιδιώκει να ρεφάρει. Με έναν τρόπο ανεξήγητο στην κοινή λογική, άλλωστε ο τζογαδόρος δεν διέπεται από αυτήν αλλά από την λογική του παιγνιδιού, επιμένει στην ιστορία με τις αγορές, αν και έχει απομυθοποιηθεί πλήρως. Την προσδιορίζει, μάλιστα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, λέγοντας ό,τι αυτό θα του επιτρέψει να δει το φως στο τούνελ. 

Δυστυχώς, φοβάμαι ό,τι αυτό το φως θα είναι η λάμψη από την έκρηξη του ηφαιστείου. Έχει διατυπωθεί και είναι γνωστό ό,τι το 2015 θα είναι η χειρότερη χρονιά για τα ταμεία. Θα αντιμετωπίσουν την χρεωκοπία κατάματα και όλοι θα κινδυνεύσουν να καταντήσουν ανασφάλιστοι και συνταξιούχοι άνευ αποδοχών. Είναι ένας επί πλέον λόγος που ανησυχεί τον κ. Σαμαρά και σπεύδει στην προπαγάνδα. Ένας ακόμη λόγος που δεν γίνεται πιστευτός απ' τους πολίτες όταν επαναλαμβάνει ό,τι τα δύσκολα πέρασαν. 

Σ' αυτό που στοχεύει ο αρχηγός της ΝΔ. είναι πρώτα η διαμόρφωση μιας πρόσκαιρης ψευδαίσθησης και η δημιουργία κλήματος εν όψη των εκλογών, αυτοδιοικητικών ή και εθνικών. Ανάλογα του τι θα προκύψει μέχρι τότε. Για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, για κομματική και κυβερνητική ειρήνη, γίνονται οι συνεχόμενες αναφορές στα πρωτογενή πλεονάσματα και στην έξοδο στις αγορές που θα εξοστρακίσουν τα μνημόνια. 

Ο δεύτερος στόχος του είναι αυτός που αποτελεί τον μόνο πραγματικό στην όλη υπόθεση. Να πεισθούν οι δανειστές μας για μεγαλύτερη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μιας περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου δανεισμού. Το γεγονός αυτό αναιρεί από μόνο του τη δήθεν έξοδο στις αγορές, ειδικότερα αν θεωρηθεί πραγματικότητα το πρωτογενές πλεόνασμα και όχι άλλο ένα λογιστικό τρικ. 

Όμως, κι αυτό ακόμη, έχει μετατεθεί για μετά τις εκλογές. Με λίγα λόγια οι δανειστές μας και το διευθυντήριο τελούν εν αναμονή των επακόλουθων των εκλογών. Για να προσαρμόσουν τις λύσεις που έχουν επεξεργαστεί στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν. Διαφορετικά θα είχαν επιχειρήσει μια προσέγγιση στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Σαμαρά, τόσο για το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και για το φόρο στα ακίνητα που έφεραν στην επιφάνεια το πόσο εύθραυστη έχει καταστεί η συνοχή της. 





2 σχόλια: