Σάββατο 5 Μαΐου 2018

στο protagon όταν λένε όχι στον ρατσισμό εννοούν ναι



Ο κρετινισμός καλά κρατεί. Είναι υπερβολή, αν πούμε ό,τι αποτελεί, χαρακτηριστική, εκφραστική ικανότητα του νεοέλληνα; Δεν τίθεται θέμα ό,τι δεν γνωρίζει, ο εν προκειμένω, το αποτέλεσμα λόγου ή πράξης. Γι' αυτό και πρόκειται περί "ικανότητας" (σε, ή δίχως ".."). Ή, μήπως, οι ανόητοι ζουν και βασιλεύουν στην υπηρεσία των παρακαθήμενων!

Η αντιπαλότητα σχεδόν πάντα αρχίζει σε προσωπικό επίπεδο και επεκτείνεται σε επίπεδο ομάδων με την έννοια του συνόλου. Σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας. Σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, οπαδικό, ακόμη και πολιτισμικό και πάει λέγοντας. Καθώς είναι υπαρκτή η δυσκολία προσαρμογής στη διαχρονική αξία της συμβατικότητας, ιδιαίτερα σε άτομα που νομίζουν ό,τι έχουν πιάσει τον παπά απ' τ' αρχίδια.

Και για να μην υπάρξει παρεξήγηση. Αντισυμβατικότητα είναι η εκδήλωση της αποστροφής, με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο, στον βίαιο εξαναγκασμό της αποδοχής επιβαλλόμενων ή τετελεσμένων που σκοπό έχουν να καθορίσουν μια άλλη "συμβατικότητα", ή να καθηλώσουν και να εξουσιάσουν ένα κοινωνικό σύνολο. Οπότε, συμβατικότητα είναι το διαμετρικά αντίθετο.

Αυτό που μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση (λες και επρόκειτο για ανάγνωση εγχειριδίου καλής συμπεριφοράς) κάτι, δηλαδή, μεταξύ ξινίλας και συναισθήματος αηδίας, ήταν το έμεσμα του νεοέλληνα του "Protagon Team".

Τι με ώθησε να διαβάσω τις μαλακίες ενός "συρρικνωμένου εγκεφάλου"; Άγνωστοι αι βουλαί του Κυρίου! 

Καταπιάνεται με κάποια ανακοίνωση του γνωστού και μη εξαιρετέου (εκ του νόμου), Ιβάν (Γιάννη) Σαββίδη. Δεύτερη επεξήγηση προς αποφυγήν άσκοπης παρεξηγήσεως, καθώς, καμιά πρόθεση για αιτιολόγηση της αλγεινής εντύπωσης του "μπουκαδόρου" των αγωνιστικών χώρων επέχει αυτό το σημείωμα, ανεξαρτήτως των προβαλλόμενων ελαφρυντικών, του ιδίου και του περίγυρου, ελαφρών ή βαρέων, στοιχεία ρωμαίικα άλλωστε του χαρακτήρα, του αυθορμήτως πράττοντος υπό την επήρεια "θερμοπληξίας" αποδιδόμενης εις το αιτιατό αίσθημα της αδικίας. Καθότι, του είδους, ούτε ο πρώτος είναι, ούτε και ο τελευταίος θα είναι, μετά και των ενδείξεων των όσων ακολούθησαν που προδιαγράφουν την συνέχιση της νομότυπης ανομίας.

Το λοιπόν. Τι μας τσαμπουνάει εις εκ των ο protagon-ιστών; Αντιγράφω επί λέξει :
"Η δήλωση του ρωσικής καταγωγής (η υπογράμμιση δική μου) μεγαλοεπενδυτή προς τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ έχει ως εξής:" (ακολουθεί copy past ή δήλωση του Ιβάν (Γιάννη) Σαββίδη. Δεν χρίζει η παράθεσίς της, αλλού εστιάζω ).

Στο λήμμα "καταγωγή" και σε κάποιο λεξικό που βρήκα έχει το εξής παράδειγμα: "Είναι Άγγλος υπήκοος Ελληνικής καταγωγής". Ο Μπαμπινιώτης στο λεξικό του γράφει στο λήμμα "καταγωγή": η οικογενειακή, εθνική, φυλετική κ.λπ., ο τόπος ή το έθνος από όπου προέρ- χεται κάποιος/κάτι: έχει συνείδηση τής ελληνικής του καταγωγής, και παραθέτει ως συνώνυμα: γενιά, σόι, ρίζα, ράτσα, γενεαλογία - και, για δε την κατάληξη των ονομάτων σε -ίδης | -άδης ό,τι - δηλώνουν καταγωγή Ελλήνων από τον Πόντο και τη Μ. Ασία.

Κρατώντας την αναλογικότητα, θα πρέπει, για έναν άλλον "μεγαλοεπενδυτή" που επένδυσε στην Γ' εθνική προσβλέποντας, προφανώς, σε μεγαλύτερα μελλοντικά κέρδη, διότι, αυτό λέει το επενδυτικό δαιμόνιο που αποδεδειγμένα διαθέτει τούτος, μάλιστα, πιστοποιημένος από Έλληνα πρωθυπουργό, θα πρέπει του λοιπού, να τον αποκαλέσει, αν και όποτε καταπιαστεί μαζί τους στο μέλλον, "τουρκικής καταγωγής". Καθότι οι πρόγονοί του έφτασαν στη χώρα του protagon-ιστή από τον Πόντο. Που, ως γνωστόν, πλέον των εξακοσίων ετών ανήκει στην γείτονα χώρα.

Και, εάν ο ίδιος δεν γνωρίζει πόθεν έλκει την καταγωγή του, από ποιον χωρίον και από ποιαν ράτσαν νεοέλληνα κρατάει η σκούφια του, προτιμότερο και ενδεδειγμένο θα ήταν για την αφεντιά του να κάνει "τουμπεκί ψιλοκομμένο" για να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Ειδικότερα την σήμερον ημέραν που δεν γνωρίζουμε επακριβώς που ανήκομεν. Στην Δύσην ή στην Ανατολήν. Στη γη ή στη θάλαττα. Στην Φράου Μέρκελ ή στον Τραμπ-άκουλα. Στα ψάρια του Αιγαίου που αναμένουν την ιστορική στιγμή που ο Σουλτάνος θα μας ρίξει στα νερά του, ή στις ορέξεις των "απογόνων" του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ονειρεύονται την επόμενη κάθοδο! Και για να σοβαρευτούμε.

Ο αρχαίος Έλληνας, και Αθηναίος, ιστορικός Ξενοφών, στο έργο του "Κύρου Ανάβασις" περιγράφει τις συνήθειες των Ελλήνων των περιοχών του Πόντου το 401 προ γεννήσεως Ιησού. Ο δε Στράβων, γεωγράφος αυτός, αναφέρεται στις αποικίες των Ελληνικών πόλεων στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, εκεί όπου ο Αθηναίος Περικλής, ο του χρυσού αιώνος, το 453, πάλι προ γεννήσεως Ιησού, πραγματοποίησε επίσκεψη τρόπον τινά σύναψης εμπορικών σχέσεων για την ανεμπόδιστη εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων από και προς την Αττική. Κι αν πιστέψουμε τον Ηρόδοτο και τον Ξενοφώντα, γιατί όχι, τα γραπτά μένουν, οι Ελληνικές πόλεις του Εύξεινου Πόντου ουδέποτε υποδουλώθηκαν στους Πέρσες. Διατήρησαν την ανεξαρτησία τους και ήταν μόνον φόρου υποτελείς. Ακόμη και κατά την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν αυτόνομες πόλεις και, διατηρώντας την ελληνικότητα τους, επέβαλλαν την Ελληνική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα επικοινωνίας των πολυάριθμων εθνοτήτων της Ανατολής. Γι' αυτό, κάποιος περιηγητής ιστορικός των νεώτερων χρόνων, μου διαφεύγει το όνομά του και δεν είναι της ώρας να ψάξω να το βρω, μην χάσω τον ειρμό της σκέψης μου, αν το θυμηθώ θα το προσθέσω παρακάτω, κατέθεσε την ταπεινή του γνώμη μετά, βεβαίως, διαπίστωσης ό,τι η ποντιακή διάλεκτος είναι αυτή που πλησιάζει περισσότερο όλων των ελληνικών διαλέκτων προς την αρχαία ελληνική γλώσσα. Τέλος.

Επανέρχομαι, για να τελειώσω, με την αλγεινή εντύπωση του χαρακτηρισμού "ρωσικής καταγωγής". Εάν δεχτούμε τα φληναφήματα (λίαν επιεικώς χαρακτηρισμός) του protagon-ιστή κρετίνου, τότε, το ένα τέταρτο του πληθυσμού, οι πόντιοι που ζούνε στη χώρα με την τρις χιλίων ετών ιστορία της και άλλων τόσων φυλών που προϋπήρχαν, που ήρθαν, που έφυγαν, που αφομοιώθηκαν, ή, που κατάλοιπά τους απαντώνται σε επώνυμα, τοπωνύμια, στις μνήμες, στα έθιμα, ακόμη και σε γλώσσες φθίνουσες, τότε, αυτοί οι πόντιοι είναι "τούρκοι στην καταγωγή". Ο δε γράφων θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί υπό του κρετίνου protagon-ιστή "τουρκόσπορος" κατά το ήμισυ, άλλωστε δεν λείπει αυτός ο χαρακτηρισμός από το λεξιλόγιο του νεοέλληνα, του ανοήτως σκεπτόμενου, καθότι από την πλευρά της μάνας μου έλκω την καταγωγή από πόλη του Πόντου.

Αγαπητέ κρετίνε protagon-ιστή. Πνίξε τον ρατσιστή που έχεις μέσα σου. Γίνε άνθρωπος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου