Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Μακεδονομαχία και Μακεδονομάχοι (5)

Αποτέλεσμα εικόνας για το κτίριο της κυβέρνησης των Σκοπίων


Αναγκαστική προσγείωση.

Είπα στην προηγούμενη ανάρτηση ό,τι θα ήταν μέγα λάθος του Ζάεφ να ρίξει στο τραπέζι τον επιθετικό προσδιορισμό "Ίλιντεν" και έτσι είναι.

Όταν θέλεις να κλέψεις, δεν μπουκάρεις με αναμμένους προβολείς και το στερεοφωνικό στο τέρμα. Σπάζεις αθόρυβα ένα παράθυρο, ανοίγεις, πηδάς μέσα και τους πιάνεις στον βαθύ ύπνο.

Με το "Ίλιντεν", ο Ζάεφ, δεν θα μπορούσε να πιάσει στον ύπνο ούτε αρκούδα σε χειμερία νάρκη. Ούτε αυτούς τους νυσταγμένους του "Συ.Ριζ.Α."(λίαν επιεικώς ο χαρακτηρισμός, το νυχτωμένους θα ήταν πιστότερο, αλλά ας μην τους θάψω πριν ξεψυχήσουν).

Εκτός και αν, φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Εδώ το πράγμα διαφοροποιείται.

Η επανάσταση του Κρούσεβο (ο θεός να την κάνει επανάσταση) είχε ημερομηνία λήξης μικρότερης του γάλακτος ημέρας. Οι οθωμανοί, τους έπιασαν αδιάβαστους (σχετικά με την ανταπόκριση όλων των Μακεδόνων για "ανεξάρτητη - βουλγαρικής επινόησης - Μακεδονία") και τους καθάρισαν σαν πατάτες.

Ό,τι έμεινε ήταν ο σκληρός πυρήνας του κομιτάτου και αυτό που κρυβόταν επιμελώς πίσω από τις επαναστατικές τους διακηρύξεις. Η συνέχεια της αποτυχημένης επανάστασής τους είναι γνωστή και φανερώνει τι θα συνέβαινε αν αυτή ήταν επιτυχής.

Μετεξελίχθηκε σε επιδρομές και δολοφονίες. Κυρίως, και για προφανείς λόγους, εναντίον σλαβόφωνων (δίγλωσσων) πληθυσμών με ελληνική συνείδηση. Ήταν ο κυματοθραύστης του βουλγάρικου επεκτατισμού, που διέγνωσε την επερχόμενη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και προσπάθησε να την αντικαταστήσει.

Οι πρώτοι που αντιστάθηκαν και πλήρωσαν γι' αυτό. Προμαχώνας των Ελλήνων. Η ιστορία είναι σχετικά πρόσφατη και οι πηγές αμέτρητες. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ.
       
Είπα, στην προηγούμενη ανάρτηση ό,τι αν προκύψει νεώτερο πρόθυμα να το συζητήσω και, προέκυψε. Ο Τσίπρας αποκάλυψε (και αποκαλύφθηκε) ό,τι τέθηκε το "Ιλιντεν" ως προσδιορισμός του ονόματος από τους γείτονες.

Ήθελα να πιστεύω ό,τι εάν ο Ζάεφ, για οποιονδήποτε λόγο, έθετε πρόταση με το "Ίλιντεν" μέσα, ο Τσίπρας θα του το ξέκοβε ευθύς εξ αρχής. Αν δεν γνώριζε, θα μπορούσε να ρωτήσει τον στρατηγικό σύμβουλο, τον κ. Καρανίκα.

Αν ήθελε να ξεμπροστιάσει τον Ζάεφ, θα συμφωνούσε και με μια δεικτική του δήλωση θα μπορούσε να κάνει τον Ζάεφ να νοιώσει υπερήφανος γι' αυτό που είναι και όχι γι' αυτό θέλει να είναι.

Το ό,τι ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για την πρόταση που τέθηκε από τον ομόλογό του, θα έλεγα κατ' αρχήν ό,τι μου προκαλεί εντυπωσιακή απορία και ένα ερωτηματικό. Θεωρούσε ό,τι ήταν πιθανό να συμφωνήσουν; Έστω, αυτοί οι ατελείς πολιτικοί μας; Να το κάνω πιο απλό.

Είναι σαν να έλεγε, εγώ δεν παίρνω "ουσίες", αλλά εάν εσείς θέλετε να πάρω, θα το κάνω για εσάς και μόνον για εσάς. Ας το συζητήσουμε, λοιπόν.

Διότι, αυτό επεδίωξαν οι Τσίπρας-Ζάεφ με το "Ίλιντεν". Να μας θέσουν το ζήτημα προς συζήτηση. Με τρόπο που μόνον οι δυο τους θα μπορούσαν. Να σκεφτούμε  και να αποφασίσουμε (τι άλλο;) να στηρίξουμε την απόφαση που έχουν ήδη πάρει αυτοί οι διορατικοί πολιτικοί.

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται (και οι νατουραλιζέ μακεδόνες).

Να αποφασίσουμε από κοινού πιο είναι το λιγότερο κακό, αφήνοντας το περισσότερο κακό για επιδόρπιο, να το λύσουν οι επόμενες γενεές. Μ' οποιονδήποτε τρόπο επιλέξουν αυτές, ας τους φωτίσει ο θεός. Άλλωστε, ΕΕ και ΝΑΤΟ έχουν το λυτάρι, έχουν και τα γένια και εγγυώνται για λύσεις επί λύσεων. 

Τον Τσίπρα (δυστυχώς) τον γνωρίσαμε. Έχουμε ιδίαν άποψη. Αν ο Ζάεφ είναι εξυπνότερος του Τσίπρα μένει να αποδειχτεί και να μας διαψεύσει. Προς το παρόν φαίνεται να πορεύονται χέρι-χέρι, αφήνοντας την υπόνοια ό,τι πρόκειται για τον "Τσίπρα" της γείτονος.

Ρωτώ και η ερώτηση προϊδεάζει την αφέλεια του ερωτώντος.

Πως θα αντιδρούσαν οι Έλληνες στην πρόταση "Ίλιντεν Μακεδονία";

Προφανώς, όπως αντέδρασαν: Μα είσαι στα καλά σου άνθρωπέ μου!!! (είναι δεν είναι, ο Τσίπρας είναι Τσίπρας)

Πως θα αντιδρούσαν οι γείτονες στην πρόταση "Ίλιντεν Μακεδονία";

Προφανώς, όπως αντέδρασαν. Πανηγυρίζοντας, διότι δεν θα είναι μόνον "μακεδόνες" αλλά και "επαναστάτες μακεδόνες".

Ας κάνουμε στροφή 180 μοιρών (και όχι 360) για να το δούμε από πίσω. Στριφογυρίζει στο μυαλό μου ό,τι μας δουλεύουνε (ή νομίζουν;) ψιλό γαζί. Ό,τι Τσίπρας και Ζάεφ τα μιλήσανε και τα συμφωνήσανε.

Ρίξε ένα "Ίλιντεν", για να φτιάξεις κλίμα και μετά ρίχνω εγώ ένα, "απ' το Ίλιντεν καλύτερο το Νέα", να ξενερώσουν οι δικοί μου.

Ρίξε εσύ το "Νέα" να ξενερώσεις τους δικούς σου και μετά ρίχνω εγώ ένα, "αφού οι Έλληνες είναι ευαίσθητοι στο Ίλιντεν καλύτερο το Νέα", να ξενερώσουν οι δικοί μου.

Ο Τσίπρας έχει Κυριάκο, Φώφη (Α, μην ξεχάσω τον Σταύρο), έχει και Λεβέντη μερακλή. Ο Ζάεφ τι έχει; Μήπως τον Τσίπρα για πρότυπο;

Θα ξανακούσουμε, μήπως, το δεν μπορούσαμε αλλιώς;

Φανταστείτε να έρθει και ο Κυριάκος.     


1 σχόλιο: