Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Μακεδονομαχία και Μακεδονομάχοι (4)

Αποτέλεσμα εικόνας για το κτίριο της κυβέρνησης των Σκοπίων


Θα προσπαθήσω να δώσω κάποια εξήγηση και νομίζω είναι η μόνη (όχι μοναδική) που μπορεί να δοθεί αυτή τη στιγμή σχετικά με τις διαρροές για το νέο όνομα που υποτίθεται μπήκε για διαπραγμάτευση και περιέχει το "Ίλιντεν". Αν υπάρξει κάτι διαφορετικό, που δεν το βλέπω, ευχαρίστως να το ξανασυζητήσω, διότι μετά τον χαμό στο διαδίκτυο που ακολούθησε της διαρροής, δεν υπήρξε καμιά διάψευση απ' τις δυο πλευρές. Ίσως να υπάρξει με κάποιον τρόπο αργότερα, που θα δείχνει και την σοβαρότητα αυτής της είδησης.

Δεν θα σταθώ στο τι σημαίνει "Ίλιντεν" για τους γείτονες αλλά και για την Ελλάδα. Σε οποιοδήποτε ιστορικό βιβλίο να ανατρέξει κάποιος θα βρει τις απαντήσεις που ενδεχομένως ψάχνει.

Θεωρώ, προς το παρόν τουλάχιστον, εφόσον δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό ό,τι αυτές οι διαρροές δεν έχουν κάποια βάση αλήθειας, κι ότι αλλού στοχεύουν. Το μόνο σίγουρο είναι η αυριανή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο και η είδηση για ενημέρωση των αρχηγών, κι αυτό είναι που με απασχολεί.

Κατ' αρχήν. Αν θεωρηθεί ό,τι η πρόταση για προσθήκη του "Ίλιντεν" στην ονομασία έγινε επίσημα από την πλευρά της γείτονος, τότε είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που θα μπορούσε να κάνει η ηγεσία της. Με τον τρόπο αυτόν καθιστά ξεκάθαρη την πρόθεσή της να εμμείνει  στον αλυτρωτισμό. Θα συνιστούσα στον κ. Τσίπρα να συμφωνήσει σ' αυτήν την πρόταση, διότι έτσι θα έδειχνε στη διεθνή κοινότητα ό,τι οι γείτονες δεν είναι έτοιμοι να γίνουν μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. 

Πρόκειται για προβοκατόρικα δημοσιεύματα από μμε της γείτονος; Για εσωτερική κατανάλωση; Για άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση Ζάεφ; Προφανώς και τα μμε της γείτονος έχουν αρκετούς λόγους για να προβοκάρουν εάν θέλουν να πετύχουν έστω και το ελάχιστο από το ανιστόρητο όνειρο τους.

Γίνεται φανερό, λοιπόν, ό,τι κάποιοι θέλουν να χοντρύνει το παιγνίδι, να ξεφύγει από τον έλεγχο για κάποιους λόγους που, ούτε άγνωστοι είναι, ούτε ξένοι είναι στα Βαλκάνια. Πολύ πιθανόν η αυριανή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο να στοχεύει στο να προλάβει κάποια γεγονότα. Αυτή η βιασύνη, ανεξάρτητα αν συντρέχει λόγος σοβαρός ή όχι, μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την αλλαγή του συντάγματος της γείτονος και η αλλαγή των άρθρων που υποδηλώνουν αλυτρωτισμό τίθεται εν αμφιβόλω.   

Καταλήγω στην άποψη ό,τι η συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ έγινε. Ό,τι συμφωνήθηκε το όνομα. Επιφυλάσσομαι για το "Νέα Μακεδονία" γραμμένο στα λατινικά ( New Macedonia) για προφανείς λόγους.

Προσωπικά θεωρώ ό,τι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο. Δεν είναι αυθαίρετο αυτό το συμπέρασμα, ούτε μειωτικό για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση του. Αυτό μπορούσαν κι αυτό έκαναν. Δείγματα γραφής έδωσαν πολλά. Αυτό που τους απασχολεί είναι η διαχείριση εν όψη εκλογών. Δεν έδειξαν, σε καμιά στιγμή, να τους απασχόλησε σοβαρά το μέλλον της περιοχής.

Θεωρούν ό,τι ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι σε θέση να προσφέρουν στην περιοχή, αυτό που χρειάζεται; 

1 σχόλιο: