Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Λερναία Ύδρα





Ο κ. Αθανασίου προέρχεται από το δικαστικό σώμα. "Το 2008 ήταν πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και από τη θέση αυτή εργάστηκε για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και για να απεξαρτηθεί η Δικαστική από την Εκτελεστική Εξουσία... (η υπογράμμιση δική μου, για τα ευκόλως εννοούμενα) Ο κ. Αθανασίου έθεσε θέμα αναθεώρησης του άρθρου 60 που αφορά την ψήφο των βουλευτών κατά συνείδηση, προκαλώντας αντιδράσεις..."(βικιπαιδεια)

Ο υπουργός της Δικαιοσύνης ενήργησε "αυτεπάγγελτα" και σαν καλός δικαστικός και γνώστης που είναι ενήργησε και κατά συνείδηση. Και έπραξε σωστά. Ουδείς αντιλέγει περί αυτού. Διότι τέτοιες αναφορές - "καταγγελίες", ακόμη και ως μέρος συνέντευξης, που ενδεχόμενα να αναιρεθούν, ή να επικαλεστεί ό,τι αλλοιώθηκαν, ή δεν ερμηνεύτηκαν σωστά τα όσα είπε η συνεντευξιαζόμενη, ή να αδιαφορήσει παντελώς για τον ντόρο εντός της χώρας απ' τα λεγόμενα της, παρόλα αυτά, πρέπει άμεσα να επιληφθεί η δικαιοσύνη διότι αιωρούνται κατηγορίες για πρόσωπα, έστω κι αν αυτά δεν κατονομάζονται, αλλά και η ίδια η χώρα λοιδορείται, εφ' όσον δεν αποδεικνύονται. 


Όμως, ουδόλως ενδιαφέρει τι είπε η κ. Λαγκάρντ στη συνέντευξή της για την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ή και για τις απειλές που δέχτηκε. Άλλωστε δεν είπε κάτι καινούριο, ή κάτι άγνωστο στους Έλληνες. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ίσως το ό,τι μίλησε για την φοροδιαφυγή των πλουσίων. Βέβαια, ούτε αυτό είναι άγνωστο στους Έλληνες. Πόσο μάλλον στον δικαστικό κ. Αθανασίου. Τι ήταν αυτό που ξένισε τον κ. υπουργό και αναγκάστηκε να ζητήσει εξηγήσεις απ' την κ. Λαγκάρντ; Λες και είναι υποχρεωμένη να ζητά την άδεια του Έλληνα υπουργού για να αναφέρει αυτό που γνωρίζει, ή αυτό που έχει υποστεί! Ίσως ο κ. Αθανασίου να επιθυμούσε να μιλήσει στον ίδιο για τις απειλές, ώστε να διερευνηθούν όπως αρμόζει σε ένα ευνομούμενο κράτος. 

«Καλύτερα να μην πω πολλά, ξέρετε, διότι όταν μίλησα για την Ελλάδα και για το θέμα των φόρων, δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου και έπρεπε να αυξηθεί η ασφάλεια μου.... Αλλά και ο κλάδος της ναυτιλίας πραγματικά πληρώνει φόρους; Οι άλλοι; Δεν νομίζω ότι είναι έτσι....»

Η Κριστίν Λαγκάρντ, ανεξάρτητα αν μας είναι παρά του δέοντος αντιπαθής, είπε την αλήθεια και τίποτε παραπάνω. Αν ο λόγος που ο κ. Αθανασίου ζήτησε τις εξηγήσεις της είναι για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να προστατέψει τη ζωή της, έχει καλώς. Η κ. Λαγκάρντ θα πρέπει να αισθάνεται περιχαρής μ' αυτή τη διπλή προστασία. Προφανώς στην επιστολή του ο κ. υπουργός θα ζήτησε να του αποκαλύψει και εκείνους που τόλμησαν να την απειλήσουν ώστε να επιληφθεί η δικαιοσύνη και να τους καθίσει στο σκαμνί. Να τους τιμωρήσει παραδειγματικά, διότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος όπου οι νόμοι λειτουργούν προς κάθε κατεύθυνση. 

Φαντάζομαι, μόλις διάβασε την επιστολή η κ. Λαγκάρντ θα χαμογέλασε ειρωνικά. Όμως, όταν κληθεί από την Ελληνική δικαιοσύνη, αφού διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση η οποία αν διακριβώσει την τέλεση αυτεπάγγελτων διωκόμενων εγκλημάτων που τιμωρούνται στην Ελλάδα και σύμφωνα με τους ελληνικούς ποινικούς νόμους, το χαμόγελό της δεν θα είναι το ίδιο, γιατί θα υποστεί την αναγκαία ανακριτική εξέταση, και βέβαια θα σκεφτεί πολύ σοβαρά αν θα πρέπει να αναφερθεί μελλοντικά κατά τον ίδιο τρόπο για τους Έλληνες που φοροδιαφεύγουν με την ανοχή πολιτικής εξουσίας και κρατικών λειτουργών. 

Βέβαια, το πιθανότερο, η κ. Λαγκάρντ να αδιαφορήσει τόσο στην επιστολή του κ. υπουργού όσο και σε οποιαδήποτε ενέργεια της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ή να απαντήσει με ένα υπόμνημα όπου θα λέει τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή οι εκβιαστές και αυτοί που απειλούν τις ζωές δεν συστήνονται με το όνομα τους. Κάποιοι άλλοι κάνουν την δουλειά γι΄αυτούς και βέβαια ούτε και αυτοί παρουσιάζονται αυτοπροσώπως και συστήνονται δια χειραψίας. Οπότε η κ. Λαγκάρντ σ' αυτή την περίπτωση κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως αφερέγγυα, αναξιόπιστη και φαντασιόπληκτη. 

Εκτός, κι αν στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, γιατί η χώρα μας πραγματικά αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, σε πολλά και διάφορα. Δηλαδή, αυτοί που απειλούν ζωές, πριν εκστομίσουν την απειλή τους, λένε το όνομά τους και μάλιστα με στυλ και στόμφο: "Ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε!" Αλλά αν είναι έτσι, τότε ο κ. υπουργός θα πρέπει να τους γνωρίζει. 

Δεν έγινε γνωστό αν ο κ. Αθανασίου, έστειλε την ίδια επιστολή και στον κ. Τσίπρα, γιατί και αυτός μίλησε για ανάλογες απειλές που δέχτηκε, ή αν θα στείλει επιστολή για εξηγήσεις και στον κ. Ρκιτζή, ο οποίος δήλωσε στη Βουλή κατά την παρουσίαση της έκθεσης των πεπραγμένων του 2013 ό,τι η διαφθορά στη χώρα μας "ζει και βασιλεύει" και ό,τι "εξακολουθεί να υπάρχει δίχτυ προστασίας των επωνύμων" και ό,τι "στην προσπάθεια που κάνει για τους επωνύμους βρίσκει ένα τείχος και αυτό είναι τα απαλλακτικά βουλεύματα. Παραπέμπει τους επώνυμους αλλά στη διαδικασία της δικαιοσύνης βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα".

Ιδού, λοιπόν, πεδίο για τον υπουργό της δικαιοσύνης που εργάσθηκε για την απεξάρτηση της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου