Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Σσσσσ... η κυβέρνηση εργάζεται!




Τηλεπικοινωνιακό σόου ανήμερα των Χριστουγέννων απ' το τρίο Στούτζες. Από το αστείο η κατάσταση εξελίχτηκε στο γελοίο κι από κει στο φαιδρό και φτου ξανά απ' την αρχή. Ή μας περνάνε για ηλίθιους, ή οι ίδιοι είναι πανηλίθιοι. Μέση κατάσταση δεν υπάρχει. Δυστυχώς.

Για το πως γίνεται η χώρα να έχει υπουργούς άτομα με την "ποιότητα" ενός Στουρνάρα, την καφρίλα ενός Γεωργιάδη και την ανοησία ενός Μανιάτη, ας το αναζητήσουμε αλλού, εκεί που δυστυχώς, το ξαναλέω, υπάρχει και η δική μας συμμετοχή

Μέρα που είναι σήμερα, συνεδρίασαν τρεις παρακαλώ, για να μας πουν ό,τι ο φόρος στο πετρέλαιο είναι απολύτως πετυχημένος και η κυβέρνηση έπραξε σωστά, και επομένως, σωστά είναι κυβέρνηση, κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. 

Τι έπραξε όμως η κυβέρνηση γι' αυτό το σωστό μέτρο; και ποια τα αποτελέσματα; 


Αναγνώρισε (το είπε ο πρώτος της κατηγορίας) το πρόβλημα που υπάρχει με την αιθαλομίχλη, αλλά δυστυχώς, πάλι μας είπε ό,τι η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής του πετρελαίου, η θεραπεία είναι άλλη. Να μετακινήσουμε νοτιότερα τη χώρα, αν είναι δυνατόν κάπου κοντά στον ισημερινό. Ίσως ο Γεωργιάδης να έχει τον τρόπο, αυτός όλα τα καταφέρνει. 


Αναγνώρισε (ο παρείσακτος, διότι οι άλλοι έτσι τους θεωρούν, αν και τους στηρίζουν με πόδια και με χέρια) ό,τι το πρόβλημα είναι το είδος του καυσίμου και προέτρεψε τους ταλαίπωρους να κάνουν χρήση καθαρών καυσίμων, κατά το πλείστον "άυλων".

Ακούσαμε: ό,τι "αν μειωθεί η τιμή του πετρελαίου τότε ανοίγεται παράθυρο στους λαθρέμπορους". Αλλά, οι λαθρέμποροι, κερδίζουν το μισό ποσό του ΕΦΚ και του ΦΠΑ, αφού πουλάν με συμφωνία, και το άλλο μισό ο καταναλωτής, που αναγκάζεται να προσφύγει στο λαθρέμπορα, κι αυτό διότι το επίδομα είναι, έτσι ακριβώς, επίδομα, και όχι μείωση της τελικής τιμής. 

Ακούσαμε: "δίνουμε", λες και το δίνει από την τσέπη του, και δεν αποτελεί επιστροφή απ' τον ήδη προπληρωμένο στο ακέραιο ΕΦΚ, "σε όλους ανεξαιρέτως το επίδομα θέρμανσης", επίδομα το βάφτισαν για να φαίνεται ό,τι κάνουν και κοινωνική πολιτική, "ακόμη και", ναι είπε κι αυτό, "και για θέρμανση πισίνας, γιατί εμείς θέλουμε", έτσι είπε, λες και είναι ο γεννήτορας και μεις οι πληβείοι του, "να επιδοτήσουμε τους φτωχότερους". Σωστά, μια και οι φτωχότεροι αντί για ξυλόσομπες διαθέτουν θερμαινόμενες πισίνες. 

Εμπρός, λοιπόν, κακομοίρηδες Ελληναράδες μου, όλοι από μια πισίνα, και όλοι να τι βγάζουμε πλατσουρίζωντας μέσα στη θαλπωρή της, μέσα στη ζεστή αγκαλιά της. Να ονειροπολούμε σαν να είμαστε παρέα με τον Λιάπη. Σε μέρη εξωτικά.

Τα αποτελέσματα των πεπραγμένων της κυβέρνησης όμως εκφράστηκαν από τον αναπληρωτή του Στουρνάρα, αλλά και από 41 βουλευτές του κόμματος που τον στηρίζει, και τον ανέχονται αναγκαστικά. 

Η υστέρηση των εσόδων από τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ έφτασε τα 353 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία από κάπου πρέπει να ανακτηθούν για να κλείσει η τρύπα στον προϋπολογισμό. Η μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης για το 2013 έφτασε το 70% σε σχέση με το 2012. Κατά τα άλλα ο φόρος ήταν απολύτως επιτυχημένος. 

Αν δεχτούμε αυτό που είπε ο υπουργός ό,τι υπάρχουν άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα για το επίδομα θέρμανσης αντιλαμβανόμαστε ό,τι ο ταλαίπωρος Έλληνας αδιαφορεί ακόμη και για το επίδομα, γιατί πολύ απλά δεν είναι σε θέση να πληρώσει το πετρέλαιο έστω και σ' αυτή τη μειωμένη με τη χρήση του επιδόματος.

Η υστέρηση των εσόδων σύμφωνα με τον τετραπέρατο υπουργό μας, οφείλεται κυρίως σε τρεις διαφορετικούς λόγους. 

α) "στην υψηλή αποθεματοποίηση", λόγω της επικείμενης αύξησης του φόρου, την οποία προσδιόρισε μάλιστα στα 238 εκατ. λίτρα. Μα, αν μετατρέψεις την ποσότητα αυτή σε χρήμα, είναι περίπου στα 250 εκατ. συνολική αξία, εμπόρευμα και φόροι μαζί. Δηλαδή, σχεδόν όσα είπε για το ποσό της επιδότησης (200 εκατ. ευρώ που παραμένουν και 60 εκατ. που ήδη δόθηκαν). Αυτή είναι η υψηλή αποθεματοποίηση; Αν η επιδότηση είναι 260 εκατ. τότε η αναγκαία ποσότητα για κατανάλωση είναι δεκαπλάσια αυτής που ανέφερε ως δήθεν υψηλή αποθεματοποίηση. Εκτός κι αν τα 260 εκατ. είναι παραμύθι. 

β) "στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες". Σαν να λέμε, οι ταλαίπωροι καίνε τις ξυλόσομπες από βίτσιο. Για να τη σπάσουν στον Γεωργιάδη και στο Μανιάτη. Φαντάσου δηλαδή να είχαμε δυσκολότερο χειμώνα, που δεν αποκλείεται να έρθει, μια και ουσιαστικά μόλις μπήκαμε στο χειμώνα. Φανταστείτε τι ντουμάνι θα υπήρχε, που θα είχε φτάσει το σύννεφο! 

γ) "στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου", αυτό χρειάζεται στουρναραίϊκη λογική για να το αντιληφθεί κανείς. Αφού καταπολεμήθηκε το λαθρεμπόριο τότε όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο το προμηθεύονται από τους νόμιμους εισαγωγείς και επομένως πληρώνουν τους φόρους στο ακέραιο, άρα, πως γίνεται και υπάρχει υστέρηση εσόδων; 

Ο Στουρνάρας φαίνεται να παίρνει μπρος με μανιβέλα. Εκείνο το εργαλείο που όταν ήθελες να βάλεις μπρος τη μηχανή προσπαθούσες να το περιστρέψεις με δύναμη αλλά σε μια ανάποδη σου τσάκιζε το χέρι, κι αν ήταν και το κεφάλι σου κοντά, την έτρωγες κανονικά στο κούτελο.

Ισχυρίστηκε ό,τι "η εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης δεν ήταν απαίτηση της τρόικας, αλλά αίτημα πολλών κυβερνήσεων, το οποίο κανείς δεν τόλμησε να κάνει πράξη" και ευτυχώς για μας και τη χώρα βρέθηκε κάποιος να το τολμήσει. Αν είναι αλήθεια αυτό, τότε, γιατί "η κυβέρνηση ζήτησε μείωση του φόρου και διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, που απορρίφθηκαν από την τρόικα", όπως είπε ο ίδιος; Γιατί κατά τα λεγόμενα του, το νομοθέτησε μονομερώς η κυβέρνηση; Η ανάποδη που λέγαμε. 


Μέσα στις δικές της συνθήκες αιθαλομίχλης που κινείται αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορούσαν να μην ακουστούν και κάποια τραγελαφικά εκτός κι αν είναι συνειδητά ψέματα. 

Σωστό να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το κόστος για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και όσον κάνουν χρήση του κοινωνικού τιμολογίου,κατά τις ημέρες της αιθαλομίχλης. Όμως, πως μπορεί να γίνει αυτό

Δεν αρκεί η δυνατότητα για προληπτική ενεργοποίηση διατάξεων όπως λέχθηκε. Πρακτικά, πως μπορεί να μην επιμετράτε η ενέργεια που θα καταναλώνει κάθε νοικοκυριό τις ημέρες αυτές; Ακόμη κι αν υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί δεύτερος μετρητής αυτό απαιτεί και χρόνο αλλά και χρήμα για τα υλικά που θα απαιτηθούν. Ποιος και με ποιο τρόπο θα δίνει την εντολή για την έναρξη και το τέλος της μέτρησης του δεύτερου μετρητή


Μάλλον σε κάτι άλλο αποσκοπούσε αυτή η συνεδρίαση των τριών υπουργών και η κοινή συνέντευξη. 'Ισως ήθελαν να μας πουν τα κάλαντα με το "δικό" τους τρόπο. 

3 σχόλια:

  1. Σςςςςςςς........η κυβέρνηση μας δουλεύει, αλλά εσύ πες τα χρυσόστομε που έχω όλη μέρα σήμερα που τους βρίζω, τα λαμόγια του κερατά! Και πολύ λίγα τους είπες! Αυτό το "πνεύμα των Χριστουγέννων" θα τραβάει τα μαλλιά του με τα τομάρια της κοινωνίας! Α! Χρόνια πολλά είπα;; Να είμαστε καλά, να τους ξαποστείλουμε, γιατί η αντοχή είναι ανοχή μέχρις αηδίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα κι αυτή η φωτογραφία μού γυρνάει τα άντερα..... Μπλιαχ! Καθάρματα!

      Διαγραφή
  2. Κοίτα τι χάνω για να μην παρακολουθώ ειδήσεις!
    Χρόνια πολλά και καλά! Με ζεστασιά θα ευχηθώ! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή