Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Μπγιούτιφουλ.


Οι δανειστές μας, λειτουργούν με σχέδιο και με πλάνο Β,Γ,Δ... και πάει λέγοντας. Είναι άρτια επεξεργασμένο και συγκροτημένο και εφαρμόζεται με μεγάλη ευλάβεια. Κατά καιρούς δανείζεται και εμπλουτίζεται με στοιχεία από τα εφεδρικά πλάνα. 

Αυτό που προκύπτει αβίαστα από την μέχρι τώρα τακτική είναι ό,τι δεν πρόκειται για σχέδιο που στοχεύει στην σωτηρία της χώρας και στην αποφυγή της χρεωκοπίας. Η χρεωκοπία έχει συντελεστεί.  


Ποτέ δεν θα καταφέρει η χώρα να αποπληρώσει τα χρέη της σε πραγματικές τιμές. Ακόμη κι αν ξεπουληθούν όλα. Το γνωρίζουν άπαντες. Κυρίως η τρόϊκα και ειδικότερα οι Γερμανοί.



Σ' αυτό που στοχεύουν οι δανειστές με το σχέδιο τους και τα πακέτα σωτηρίας είναι να στηριχθεί το "γερμανικό νόμισμα". Το έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα αρκετά καλά και ενδεχόμενα να προχωρήσει αυτό παρά πέρα με τα ευρωπαϊκά ομόλογα, αν και η Γερμανία προβάλει διαφωνίες που ερμηνεύονται ως πρόθεση να έχει την αποκλειστικότητα στην υπόθεση "ευρωπαϊκό νόμισμα". 

Είναι ίσως η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που έχει κέρδη από το νόμισμα και δεν επιθυμεί να αλλάξει η κατάσταση αυτή. Σώζοντας το ευρωπαϊκό νόμισμα σώζει την δική της οικονομία. Έχει επενδύσει τα πάντα πάνω σ' αυτό. Δεν είναι διατεθειμένη να ρισκάρει. 


Πρέπει όμως να ελέγξει τις χώρες, γνωστές είναι να μην τις αναφέρω, κι αυτό το επιδιώκει και το καταφέρνει ελέγχοντας τις οικονομίες τους μέσα από ένα φαύλο κύκλο δανεισμού και εξαρτήσεων, με την ταυτόχρονη επιβολή μέτρων που κατ' ευφημισμό αποκαλούνται δημοσιονομικά και διαρθρωτικά.

Οι δήθεν διαφωνίες ή καλύτερα δήθεν ασυμφωνίες, κυρίως του ΔΝΤ, σε ορισμένα ζητήματα, είναι για να κάμψουν κάθε είδους αντίσταση που μπορεί να προβάλει έστω και αυτή η "απρόσωπη" κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται από μια ακατάσχετη δοτικότητα..

Σχετικά με την τελευταία περίπτωση δήθεν ασυμφωνίας που προέκυψε, φανερά προσχηματική ό,τι δηλαδή, δεν θα μας επισκεφθούν οι υπάλληλοι των δανειστών ώστε να συμφωνήσουν για την εκταμίευση του ενός δις, στοχεύουν ξανά στην καλλιέργεια του τεχνητού κλίματος ανησυχίας, για τον μηδενισμό κάθε αντίστασης. 

Των βουλευτών που στηρίζουν τα μέτρα, γιατί αυτοί θα κληθούν να ξαναψηφίσουν, αλλά και του λαού. Προβάλλοντας σιωπηρά το δίλημμα μιας επερχόμενης γενικής καταστροφής, εάν κλείσει η κάνουλα.

Πραγματικός στόχος στην παρούσα φάση είναι να εκβιάσουν για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, να κάμψουν κάθε αντίσταση και κάθε αντίδραση . 

Οι απολύσεις και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων είναι δευτερεύον ζήτημα, αν και εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο. Στο γενικότερο ξεπούλημα, δηλαδή. Είτε πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία, είτε για υπηρεσίες. 

Το αποτέλεσμα αυτής της υποτακτικής συμπεριφοράς, που ξεπερνάει τα όρια του παραλόγου, έχει καταστεί ήδη φανερό. 

Ακόμη και η εισπρακτική μηχανή του κράτους, οι εφορίες, δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα. Όχι γιατί δεν πληρώνει ο Έλληνας. Όχι γιατί δεν στρέφεται η αναζήτηση εκεί που υπάρχει αντικείμενο και τεράστια φοροδιαφυγή, αυτό άλλωστε είναι θέμα πολιτικής βούλησης, αλλά για έναν άλλο πολύ απλό λόγο. Λόγω έλλειψης προσωπικού. 

Πλήρης απαξίωση πριν την εκχώρηση σε ιδιωτικά κονσόρτσιουμ, ακόμη και κρατικών υπηρεσιών. 

Σύμφωνοι, και πριν τίποτε δεν λειτουργούσε σωστά σ' αυτό το κράτος, δεν θα υπεισέλθω όμως σε λεπτομέρειες, όλα είναι γνωστά, από αιώνων μάλιστα, δεν ανακαλύψαμε σήμερα την Αμερική, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια αυτό που συμβαίνει σήμερα από μια μερίδα πολιτικών, αν και είναι οι ίδιοι, που φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη γι' αυτή την κατάντια.

Η συμπαιγνία φαίνεται να αποδίδει για άλλη μια φορά. Η κυβέρνηση πήρε μια βαθιά ανάσα ενόψη των εορτών των Χριστουγέννων. Θα ήταν καθαρή αυτοκτονία εάν αναγκαζόταν να ενδώσει, εν μέσω εορτών, στις απαιτήσεις της τρόϊκας στο θέμα των πλειστηριασμών. 

Φαίνεται ό,τι μεταφέρεται στην αρχή του έτους που έρχεται. Αυτό προκύπτει και από τις παλινωδίες Στουρνάρα, που θα κλιθεί μαζί με τον Σαμαρά να αντιμετωπίσει την αβάσταχτη πραγματικότητα και θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα διαγνωστεί ο "θάνατος" του μικροϊδιοκτήτη. Η τρόϊκα στο θέμα αυτό, προς το παρόν, εμφανίζεται ανένδοτη. 

Αδιαφορεί για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, για το ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, για την συρρίκνωση μέχρι μηδενισμού του εισοδήματος, κυρίως των αυτοαπασχολούμενων, που αποτελούν τον πρωταρχικό λόγο για το αν είναι σε θέση να πληρώσει τις δόσεις του ο δανειολήπτης .

Η κυβέρνηση που δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα  ό,τι διαθέτει το σθένος να αντιμετωπίσει τις απροσχημάτιστες απαιτήσεις της τρόϊκας, θα επιδοθεί για άλλη μια φορά σε άλλου είδους λεονταρισμούς προκειμένου κι αυτή τη φορά να αντεπεξέλθει μιας κατάστασης στα όρια της εθνικής μειοδοσίας.   

Αυτό που θα επακολουθήσει είναι απόλυτα προβλέψιμο. Η πλειοψηφία των δανειοληπτών που αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνεια του και έχει υποθηκευμένο ακίνητο θα αναγκασθεί να αποχαιρετήσει το σπίτι του ή ό,τι άλλο είναι αυτό. 

Εισπρακτικές εταιρείες πίσω από τις οποίες θα κρύβονται διάφορα Funds της αλλοδαπής, με το πρόσχημα της καθίζησης της αγοράς ακινήτων και τις εξευτελιστικές τιμές που έχουν διαμορφωθεί, θα καταφέρουν να αποσπάσουν τα ενυπόθηκα δάνεια από τις τράπεζες, που αναζητούν ρευστότητα, έναντι πινακίου φακής. 

Έτσι, όταν θα προκύψουν νέοι ιδιοκτήτες, θα στραφούν για την ανεύρεση αγοραστών σε χώρες της Ευρώπης, πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό διπλό κέρδος. Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και πολλαπλασιασμό του ταυτοχρόνως. 


Η πίεση των δανειστών μας, για την άρση των πλειστηριασμών, είναι φανερό ό,τι δεν αποτελεί, ούτε δημοσιονομικό, ούτε διαρθρωτικό πρόβλημα. Αποτελεί ξεκάθαρα και απροκάλυπτα ληστρική επιδρομή της τρόϊκας υπό την αιγίδα του διεθνούς κεφαλαίου και οι δε ημέτεροι έχουν αναλάβει υπηρεσία τσιλιαδόρου. 


Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η απουσία κάθε προβληματισμού από την κοινωνία για την εξέλιξη αυτή. Θα έπρεπε ήδη να υπάρχει κάποιο είδος οργάνωσης κι ένα κίνημα προς την κατεύθυνση αυτή. Πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα.


Οι αντιδράσεις εν ήδη πυροτεχνημάτων ορισμένων βουλευτών της συμπολίτευσης και οι Δονκιχωτικές τους τοποθετήσεις στο ζήτημα των πλειστηριασμών στοχεύουν στον εφησυχασμό της κοινής γνώμης. Θα είναι από τους πρώτους που θα ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις, όπως άλλωστε έχουν πράξει και σε άλλες περιπτώσεις.

5 σχόλια:

  1. η κυβέρνηση όχι μόνο "δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα ό,τι διαθέτει το σθένος να αντιμετωπίσει τις απροσχημάτιστες απαιτήσεις", αλλά με βούλα κι υπογραφή παίζει συνειδητά το παιχνίδι της τρόικα. όλα συμφωνημένα, όλα ξεπουλημένα από την αρχή.

    αυτό που είναι αδιανόητο είναι ο εφησυχασμός και η πλήρης αδράνεια της κοινής γνώμης - των πολιτών τούτου του ανθρωποφάγου κράτους, δηλαδή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επιλογή της φωτογραφίας μόνο τυχαία δεν είναι. Αν προσέξεις το ύφος και τη στάση (άδεια χέρια) των δικών μας βγάζεις το συμπέρασμα ό,τι οι "άνθρωποι" αισθάνονται ως μελλοθάνατοι, η δε γερμανίδα είναι προετοιμασμένη από πριν, ρίχνει την τελευταία ματιά στο "μπουγιουρντί" και είναι έτοιμη να απαγγείλει, στο βάθος η εκπρόσωπος του δυνάστη των κρατών περιμένει με ανοιχτές τις αγκάλες. Όλα ήταν μιλημένα και προσχεδιασμένα. Αν προσθέσεις κι αυτό που αποκάλυψε με το βιβλίο του ο Θαπατέρο δεν έχεις καμιά αμφιβολία.

      Διαγραφή
  2. ο...Εφησυχασμος, που λετε...Προερχεται ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ....
    Απο το οτι ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ..Δεν εχει εναλλακτικη,που να ειναι πραγματοποιησημη...!!!
    Ο Κοσμος φοβαται..Οτι Αν καποιος τολμησει να αποσχισθει απο το ΑΡΜΑ της Γερμανιας..Θα ΛΙΩΣΕΙ..Απο τις ερπυστριες του οικονομικου αποκλεισμου..ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ....
    Η απο τις..αλλες ερπυστριες....!!!..Τις πραγματικες,που θα ερθουν να μας..ΣΥΝΕΤΙΣΟΥΝ....!!
    ΓΙΑΤΙ μετα απο μια τοσο σωστη και εμπεριστατωμενη αναλυση..Δεν βγαζετε ΑΒΙΑΣΤΑ το συμπερασμα..Οτι ΜΟΝΟ η παραγωγη αγαθων..Τροφιμων,κατασκευων,βιομηχανικων..Θα μπορεσει να μας..βοηθησει να απεμπαλακουμε απο τα μνημονια των μνημονιων;;;
    Ποια χωρα ΜΟΝΟ απο τον τουρισμο και τις υπηρεσιες..Μπορεσε να επιβιωσει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η επισήμανση, φίλε μου. Η παραγωγή είναι το μέλημα μιας άλλης πολιτικής. Που δεν εφαρμόστηκε ποτέ στη χώρα. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έφεραν το αποτέλεσμα που βιώνουμε σήμερα. Διατηρώ την ελπίδα ό,τι όπως όλα αλλάζουν και τίποτε δεν μένει σταθερό, μπορεί και αυτές οι πολιτικές να αλλάξουν. Αν το θελήσουμε.

      Διαγραφή
  3. Μωρ μια χαρά τα λες εσύ κι αν είναι κανείς λιγάκι όχι πολύ νοήμων ξέρει ποια είναι η αλήθεια!
    Η βάρκα μπάζει καιρό , κουπιά δεν έχουμε αλλά μιας κι είναι Χριστούγεννα θα τη στολίσουμε τη βάρκα και θα πάμε γιορτινά στο βυθό!
    Αλαλάζοντας merry merry Christmas!

    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή