Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Άπιστοι Θωμάδες. Η ανάπτυξη άρχισε.



"....μόλις γίνει η ανάκαμψη, που ήδη έχει αρχίσει...", γιατί αν δεν είχε αρχίσει, πως θα μπορούσε να γίνει! και για να γίνει η ανάκαμψη πρέπει να αρχίσει! κι όταν θα αρχίσει, ε, τότε θα γίνει! Σαν να λέμε, μπήκε στο φούρνο και ψήνεται. Κι όταν ψηθεί για τα καλά, τότε θα 'ρθει η ώρα για να φάμε. Και θα φάμε όλοι μας, γιατί φτάνει για όλους μας, και μάλιστα περισσεύει, και για κάποιους που από ευγένεια δεν τρώνε. Οπότε, προετοιμαστείτε. Ακονίστε τα μαχαιροπίρουνα. 

Μέχρι να ψηθεί όμως, ο κ. Σαμαράς θα χαρτζιλικώνει τους νέους από 17 μέχρι 29 χρονών. Όχι βέβαια όλους. Μερικούς από τους όλους. Ένα υποσύνολο από το σύνολο. Κάτι είναι κι αυτό. Θα ανασάνουν κάποιοι γονείς, για έξι μήνες. Δεν θα χρειάζεται να χαρτζιλικώνουν τα παιδιά τους. Και θα τους περισσεύει κάτι τις, για να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ.   

Ο κ. Σαμαράς ξέρει πότε αρχίζει η ανάκαμψη, το καταλαβαίνει, ξέρει μάλιστα και πως γίνεται η ανάκαμψη. Βέβαια, ξέρει και τι είναι η ανάκαμψη, κι αυτό είναι απ' τα σίγουρα του κ. Σαμαρά. Ξύπνησε στα βαθιά μεσάνυχτά του, από ένα όνειρο που είδε και τον τρόμαξε, και είπε, ως εδώ και μη παρέκει. Είδε ό,τι οι νέοι από 17 μέχρι 29 χρονών τον έχουνε γραμμένο. Εκτός βέβαια από τους νέους της ΟΝNΕΔ. Που είναι ειδικευμένοι και έχουν στενή σχέση με την αγορά εργασίας. 


"...έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι που δεν είχαν και καμία σχέση με την αγορά εργασίας..." Να γιατί είναι πλασματικό το ποσοστό ανεργίας. Άλλο πράγμα είναι να ήσουν εργαζόμενος πριν γίνεις άνεργος και άλλο πράγμα είναι να μην είχες σχέση με την αγορά εργασίας, που σε αναζητούσε για να εργασθείς και 'συ την απέφευγες σαν το διάολο το λιβάνι, ή τον κ. Σαμαρά τις εκλογές, και σήμερα θες να λογίζεσαι άνεργος. 

Πόνεσε η ψυχή του κ. Σαμαρά, όχι για τους άλλους, που είχαν σχέση με την εργασία, και είπε πως, κάποιος πρέπει να τους χαρτζιλικώνει αυτούς, αφού οι γονείς τους δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους, πως θα μπορούν να τους χαρτζιλικώνουν; Γιατί αν δεν έχουν χαρτζιλίκι οι νέοι, αφού δουλεία δεν γίνεται να έχουν, ειδικότερα αυτοί που δεν είχαν καμιά σχέση με την αγορά εργασίας, θα λοξοκοιτάνε αλλού, κι αν αρχίσουν να λοξοκοιτάνε αλλού, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να φροντίσει για την κάρτα ανεργίας του.    

Η ανάκαμψη του κ. Σαμαρά είναι τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται απ' το ΕΣΠΑ. 145 χιλιάδες νέοι, θα πιάσουν δουλειά στα προγράμματα. Θα πέσουν με τα μούτρα μέσα στη δουλειά. Αλλά πρώτα θα καταρτιστούν, γιατί έτσι ακατάρτιστοι που είναι, πως θα έρθουν σε πρώτη επαφή με την εργασία, όταν θα έρθει η ανάπτυξη; Η αγορά εργασίας δεν είναι καμιά πόρνη που μαθαίνει τους πρωτάρηδες να πηδάνε. Αυτή τη δουλειά, κάλλιστα μπορεί να την κάνει ο κ. Σαμαράς. Και μετά, αφού τους καταρτίσει, τους πρωτάρηδες, θα είναι έτοιμοι να υποδεχτούν την ανάπτυξη, που ήδη έχει αρχίσει και περιμένει με ανοιχτά τα πόδια.

Βέβαια, εδώ υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι. Μπορεί να έρθει η ανάπτυξη αλλά να μην την φέρει ο κ. Σαμαράς, γιατί θα έχει φύγει. Και έτσι θα πάει στράφι η κατάρτιση που θα προσφέρει στους πρωτάρηδες. Αλλά θα μείνει όμως το χαρτζιλίκι. Δεν είναι και λίγο να πληρώνονται όσοι δεν είχαν καμιά σχέση με την αγορά εργασία με 1740 ευρώ το εξάμηνο, δηλαδή, 290 ευρώ το μήνα και κάποιοι άλλοι πιο τυχεροί με 1950 το εξάμηνο, δηλαδή, με 325 το μήνα.

Αυτό που δεν είπε ο κ. Σαμαράς είναι αν το χαρτζιλίκι θα έχει κρατήσεις. Είπε όμως ό,τι θα επιληφθεί του θέματος το υπουργείο των οικονομικών. Πάντως, πρόθεσή του είναι να μην υπάρξουν κρατήσεις, αφού για χαρτζιλίκι πρόκειται, γιατί μετά, θα γελάνε οι 145 χιλιάδες δικαιούχοι μαζί του. Άσε που μπορεί να του πούνε. Πόνεσε; Μήπως μας πέρασες, για τίποτε πρωτάρηδες;    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου