Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Η προσευχή του Σαμαρά.




Παραμονή Κυριακής του Ασώτου σήμαναν οι καμπάνες όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Ο υψηλός επισκέπτης συγκινημένος αναζητούσε την πνευματική ανάταση μέσα από την μυσταγωγία και το τελετουργικό. Σκηνοθεσία αμίμητη. Χωρίς την παραμικρή ανάγκη πρόβας. Τα μικρόφωνα και οι κάμερες απαραιτήτως παρόντα. Το μήνυμα μέσα απ’ την συναισθηματική φόρτιση αγγίζει και τους εν φόβο θεού, αλλά και τους αθεόφοβους. Τα λογύδρια σεμνά και ταπεινά όπως επιβάλλεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τη θρησκεία. Τη χριστιανική. Άσωτος, είναι ο διεφθαρμένος. Ο αμαρτωλός. Αυτός που σπαταλά τα χρήματα για να ζήσει μια έκλυτη ζωή. Αυτός που φέρνει συμφορά στον εαυτό του αλλά και στην κοινωνία. Υπό αυτή την έννοια, Άσωτος, είναι και ο κάθε πολιτικός που με την πολιτική του ασωτία (και όχι μόνον) φρόντισε να χρεοκοπήσει η χώρα. Να σπείρει τη συμφορά σ΄ολόκληρο το λαό.  

Ο Άσωτος, είναι αδέσμευτος. Δεν επιθυμεί την εξάρτιση από κανέναν. Έχει μια δική του αντίληψη για την ελευθερία. Πιστεύει ό,τι ελευθερία σημαίνει ασυδοσία. Ό,τι για τις επιλογές του δεν είναι απαραίτητο να λογοδοτεί σε κανέναν. Εφόσον τις εγκρίνει ο ίδιος, τις θεωρεί σωστές για το κοινό καλό και το κοινό συμφέρον.  


Αυτός τελικά, ο Άσωτος, θα βιώσει αργά ή γρήγορα, λαού θέλοντος και θεού επιτρέποντος θέλοντας και μη, την απελπισία και την απόγνωση. Θα βρεθεί αναγκαστικά στο τέλος της «Πράξης». Σύμφωνα πάντα με τη θρησκεία, τη χριστιανική, και τις παραδόσεις, που πολλάκις, βέβαια, αγνοούνται απ’ τους θεματοφύλακες προ του κινδύνου του κοινού εχθρού.

Συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά (και σε κοινή λογική), κανείς απ’ τους πολιτικούς που άσκησαν την εξουσία, στον καιρό της ευδαιμονίας τους, δεν διαχωρίζεται από το μήνυμα της παραβολής του Ασώτου. Ο κος Σαμαράς, προς τιμή του (για να λέμε και του στραβού το δίκιο), αποδέχθηκε και επωμίσθηκε (κανείς δεν του εζήτησε) το ρόλο του Ασώτου.

Επέστρεψε (και επέστρεψαν), αν και η αλήθεια είναι ό,τι ποτέ δεν είχαν φύγει. Δεν έλειψαν. Η παρουσία τους ήταν συνεχής και ηχηρή. Πλην όμως, η μεταμέλεια που επέδειξαν κάποιοι απ' αυτούς, ελάχιστοι έστω, που άσκησαν την αυτοκριτική τους λέγοντας «μαζί τα φάγαμε», κατατάσσονται στους επιζητούντες της απεχθέστατης τα μάλα, συγχώρεσης (ενώπιον του Κυρίου, βεβαίως, διότι ο λαός, δεν συγχωρεί), οι αδίκως κατηγορημένοι.

Ο Άσωτος, σύμφωνα πάντα με τη θρησκεία, τη χριστιανική, έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιεί την αποτυχία της επιλογής του και τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα της ζωής. Δικής του μα και των άλλων. Αρχίζει να διαισθάνεται την προσωπική του ενοχή αλλά ο εγωισμός του τα έχει στυλώσει και δεν τον αφήνει να δεχτεί την ενοχή του. Επόμενη πράξη, η ολοκληρωτική κατάρρευση. Η αποδοχή της αποτυχίας (ενώπιον λαού), με την παραδοχή, εμμέσως, πλην σαφώς, της αναξιότητας.

Στροφή στην ιδιότυπη μετάνοια και την αναζήτηση της κάθαρσης με συνέπεια τον ξεπεσμό στην αφάνεια. Απαραίτητη η επίκληση της εν δικαίω θυσίας. Και του ταπεινού υπηρέτη. Κοινώς, δούλου. Βεβαίως και εν θεώ. Εξ ου και η ευχαρίστηση του Εφραίμ (του γνωστού), που αναζητούσε την διασταύρωση του βλέμματος συνοδεία μειδιάματος Τζοκόντας, μεταφραζόμενο: «Σου τα ’λεγα εγώ ό,τι θα ’ρθει η μέρα που γονυπετής θα ικετεύεις την συνδρομή του αντίκλητου του υπέρτατου όντος».

Δως εμού σήμερον την δύναμιν να κατατροπώσω τους εχθρούς μου, και δεν θα ξεχάσω. Εκτός βέβαια κι αν ο λαός δόλια συμμαχήσει με τον ακατονόμαστο και στραφεί ενάντια στο θεό. Οπότε, δεν σας εγγυώμαι για τα πάθη των παθών σας.

Γι’ αυτό, στις προσευχές σας Άγιοι πατέρες, επικαλεστείτε την έγερση των Αγγέλων τ’ ουρανού. Και να πολεμήσουν φανερά. Και όχι κρυφά. Με το αόρατο χέρι τους. Τους δαίμονες, τους αμαρτωλούς και τους αθεόφοβους, ειδικότερα αυτούς. Μην αργοπορείτε. Οι καιροί, ου μενετοί… (…και τι θ’ απογίνω!).

Αμ, δε. 

Υ.Γ. Κάποιος κακεντρεχής ισχυρίστηκε πως κατά την κωδωνοκρουσία ακούστηκε μια καμπάνα σε παραφωνία.



2 σχόλια:

  1. Ούτε καν "Άσωτος". Ούτε καν μετανοών!
    Κι όλη αυτή η Παρωδία ξεγελά μόνο τους αφελείς και τους αμνήμονες (αυτό είναι που φοβάμαι, πως είναι αρκετοί τελικά αυτοί...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσον καιρό περίμενα την μεταμέλεια του Ασώτου!
    Τώρα που ο Άσωτος μεταμέλησε μπορώ να πάω και εγώ......να κοιμηθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή