Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ο Τσίπρας σκάβει το λάκκο του



Το θέμα που προέκυψε με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι το πρώτο ζήτημα για να ανοίξει ο λάκκος. Είναι ο κασμάς για να αναμοχλευτεί το χώμα. Το δεύτερο, είναι οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας που απαιτούν οι φίλοι μας και συνευρωπαίοι μας (κακή μας ώρα) και, θα γίνει το φτυάρι για να βγει το χώμα και ν' ανοίξει διάπλατα ο λάκκος. 

Στα χρόνια τα δικά μου, τα ιδιωτικά γυμνάσια, εκτός κάποιων κολεγίων όπως λ.χ. το "Ανατόλια", που μάζευε (κυριολεκτικά) εκτός από τους γόνους των εύπορων οικογενειών και τους καλύτερους κάθε περιοχής για να ανεβάσει επίπεδο, δίνοντας μάλιστα υποτροφίες, τα υπόλοιπα ήταν κακέκτυπα της δημόσιας εκπαίδευσης. 

Οι σκράπες των δημόσιων σχολείων που περνούσαν τις τάξεις κάθε δυο χρόνια έβρισκαν καταφύγιο στα ιδιωτικά γυμνάσια για να πάρουν το απολυτήριο. Η συνέχεια ήταν το "εξωτερικό" (συνήθως η Ιταλία) μια και ο πατήρ είχε στην άκρη για τα έξοδα. Σπίτι, φαΐ, δίδακτρα και... ρόδα (απαραίτητα). 

Η συνέχεια της συνέχειας ήταν η επιστροφή με το ρημάδι το πτυχίο κάπου στα τριάντα βάλε. Ε, μετά, όλο και κάτι θα βρισκόταν. Είτε στο δημόσιο με τον "νόμο Κουτσόγιωργα" που μπήκαν ακόμη και σαραντα-πενηντάρηδες, είτε με το υπόλοιπο κομπόδεμα του μπαμπά. Εν αρχή στη "βιοπάλη" (ήταν και παχιές οι αγελάδες) και μετά, που αλλού, στην πολιτική.  

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

στο"Ποτάμι" δεν τρώνε βόειο κρέας, γιατί φορολογείτε




Σφοδρή επίθεση δέχτηκε ο Υπουργός Παιδείας από το "Ποτάμι" του κ. Θεοδωράκη για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τόσο σφοδρή, που ένοιωσε προς στιγμή μια ζαλάδα. Ευτυχώς αποδείχτηκε ό,τι δεν ήταν απ' το στρεσάρισμα. Είχε ξεχάσει να φάει πρωϊνό.

Παράγγειλε κατευθείαν πέντε πίτσες για κολατσιό και ζήτησε να του ετοιμάσουν άλλες δέκα για μεσημεριανό. Για βραδινό προθυμοποιήθηκε να του κάνει το τραπέζι ο Πάγκαλος. Για να έχει κάποιον για παρέα. Διότι όλοι οι υπόλοιποι, που καλεί για τραπέζωμα, τσιμπολογάνε για πέντε-δέκα λεπτά και μετά αναγουλιάζουν βλέποντας τον να συνεχίζει. Με αποτέλεσμα να του κόβεται η όρεξη.

Το "Ποτάμι" του Σταύρου Θεοδωράκη ζήτησε απ' τον Υπουργό Παιδείας να σταματήσει να το παίζει Ρομπέν των Δασών. Να ληστεύει τους πλούσιους μέσω του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και να τα δίνει στους φτωχούς δανειστές.

Όπως επεσήμανε το "Ποτάμι", αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Και αν εφαρμοστεί το μέτρο του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση κινδυνεύει να θεωρηθεί η χώρα μπανανία.

Επίσης, ζήτησε απ' τον Υπουργό Παιδείας να σταματήσει να τιμωρεί τους πλούσιους γονείς που επιλέγουν για τα παιδιά τους την ιδιωτική εκπαίδευση.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015




Αυτό ήταν. Με 154 ΝΑΙ πέρασαν τα προαπαιτούμενα. Για την ακρίβεια μόνο το 30%. 

Έρχονται και τα υπόλοιπα. Οσονούπω. 

Συνήθως το πρώτο πιάτο είναι ελαφρύ. Ανοίγει την όρεξη. Τα επόμενα είναι το κυρίως μενού.

Από δω και πέρα πλυθείτε, στολιστείτε καλά, με φρου-φρου και αρώματα και μπείτε στη σειρά.

Να τους δείξουμε στο κάτω-κάτω ό,τι κρατάμε από σόϊ. Και πως, μια τιμή όσο να 'ναι την έχουμε. Δεν είμαστε και εντελώς χάπατα.

"Ο Ελληνικός λαός ήξερε τι ψήφιζε". Ήξερε τι θα ερχόταν. (Ποιος άλλος; Αυτός που έφερε το τρίτο. Το αριστερό. Τώρα σκύψτε και να μην ακούσω τσιμουδιά.)

Ο Ελληνικός λαός ψήφισε (όσοι ψήφισαν δηλαδή) τα 154 ΝΑΙ, για να τα κάνουν πουτάνα όλα. Να διαλύσουν τα πάντα. Ό,τι απόμεινε. Χειροκροτήστε τους.

Από δω και πέρα αφήστε τα νύχια σας να μακρύνουν. Θα σας χρειαστούν.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια



Η κ. Χαραλαμπίδου, πρόεδρος της επιτροπής του πόθεν έσχες στην προηγούμενη βουλή δήλωσε ό,τι η επιτροπή διερευνούσε τέσσερις περιπτώσεις υπόχρεων με προβληματικά "πόθεν έσχες". Δηλαδή, με "πόθεν έσχες" για τα οποία δεν υπήρχαν απλώς ενδείξεις, αλλά σοβαρότατα προβλήματα.

Βέβαια, το πρόβλημα με το "πόθεν έσχες' είναι η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, ή, η ανεπαρκής αιτιολόγηση της απόκτησης τους και παραπέμπει σε "ανορθόδοξες" μεθόδους απόκτησης (κοινώς, κάτω απ' το τραπέζι), αλλά και σε χρήματα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες.

Ο κ. Σταθάκης, ενώ αρχικά επέλεξε να παραμείνει σιωπηλός για το λόγο ό,τι δεν είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή της βουλής, όπως εξήγησε, έσπασε τη σιωπή του όταν όλοι το είχαν τύμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι για να μας πληροφορήσει ό,τι η δήλωση του "πόθεν έσχες" του, ήταν "ατελής". Δεν είχε ολοκληρωθεί.

Δηλαδή, δεν ήταν ελλιπής με υπαιτιότητα του. Δεν παρέλειψε σκοπίμως να δηλώσει ένα περιουσιακό του στοιχείο. Δεν είχε πρόθεση να αποκρύψει την πηγή της απόκτησης του. Ήταν μια λεπτομέρεια που του διέφυγε κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης. Γι' αυτό και στις δηλώσεις των επόμενων φορολογικών περιόδων (όταν έσκασε) φρόντισε να το συμπεριλάβει ώστε να αποκαταστήσει την "ατελή" του δήλωση. 

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

το νέο πρόγραμμα του Συριζα μόρφωση για όλους περιλαμβάνει απαραίτητα και την ιδιωτική εκπαίδευση


Διάβαζα στις ηλεκτρονικές εφημερίδες και σε κάποιες ιστοσελίδες τις σχετικές ειδήσεις με την επιβολή 23% ΦΠΑ στα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

"Αναστολή του 23% στην εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας"
"Αλαλούμ με το 23% στην εκπαίδευση"
"Μεϊμαράκης: Περιμένω να πάρει πίσω η κυβέρνηση το 23% του ΦΠΑ στην εκπαίδευση"
"Σε σύγχυση η κυβέρνηση με το ΦΠΑ στην εκπαίδευση"

Εννοείτε ό,τι όλες οι αναφορές στην εκπαίδευση αφορούν την ιδιωτική, πλην όμως, εντέχνως παραλείπονταν το "ιδιωτικής" (ως ευκόλως νοούμενο ή για κάποιον άλλο λόγο;)

Τελικά ο κ. Τσίπρας έπραξε το καθήκον του έτσι όπως του το επιβάλει η πολιτική του συνείδηση και στις προγραμματικές του δηλώσεις υποσχέθηκε ό,τι θα αναστείλει την εφαρμογή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τώρα αναμένει από τους υπουργούς του να του βρουν τα ισοδύναμα μέτρα, πράγμα διόλου δύσκολο γι' αυτούς. 

Θα αυξήσουν κάποια φορολογία ή θα μειώσουν περαιτέρω κάποια που θεωρούν πολυτέλεια προκειμένου να ανασάνει η πολύπαθη ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία φαίνεται να έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και χάνει την πελατεία της, που επίσης έχει πληγεί από την κρίση και καλοβλέπει ως λύση την κρατική εκπαίδευση. Αμ' δε. Η ιδιωτική εκπαίδευση θα ζει και θα βασιλεύει, ανεξάρτητα ύψους ΦΠΑ.